10 legnagyobb vásári hiba, amit el lehet követni

Rengeteg vásárban jártam már, az asztal mindkét oldalán. Mióta többet állok mögötte, jobban figyelek, ha vásárolok és meg kell hagyni rengeteg lehetőséget szalasztanak el az eladók értékesítésre. Itt nem arra gondolok, hogy észak-afrikai bazáros módjára szaladj a vevők után és 2 fillérért adj el mindent (bár ezt is kifejezetten szeretem és remek kereskedőknek tartom őket!). Vannak nagyon jó módszerek is, amivel meg tudod duplázni az eladásaidat. Jól emlékszem arra a vásárra, ahol a mellettem “árulók” az asztalok mögött, egymással traccsolva, azon panaszkodtak, hogy milyen kevesen vásárolnak tőlük. Ez volt az a vásár, ahol eldöntöttem, hogy megcsinálom a mákgubót, hogy segíteni tudjak remek termékeket készítő alkotóknak, megélni az alkotásaikból.

 1. Nem mosol hajat és fokhagymát eszel: Sok vásáron ahogy végigmegyek és le vagyok döbbenve. Néhány eladóhoz odamennék egy hajsamponnal és fésűvel, de nincs hozzá kedvem odamenni sem. Az emberek vonzódnak az ápolt harmonikus külsejű emberek iránt, de az ápolatlanság taszítja őket.  Ahhoz, hogy sikeres legyél egy vásáron, kötelező ápoltnak lenned, a kinézeted legyen tiszta és rendezett.
 2. Nem adsz számlát: Hihetetlen számomra, hogy hányan nem adnak még mindig számlát a vásárokon. Pedig az APEH-osok ott is járnak, álruhában is (!). Hiába külföldi, hiába gyerek, tessék számlát adni. Gondolj bele, ha egyszer elvérzel, akár egy évi nyereségedtől is megfoszthat az APEH! Megengedheted ezt magadnak?
 3. Nem találod ki, hogyan fogod kirakni az árut: Kimész a vásárba és szerencsétlenkedsz, nem gondoltad, hogy ekkora az asztal, fúj a szél és nincs gombostűd sem. Ott ügyetlenkedsz, közben a többiek már régen eladták az első termékeiket. Te ideges vagy, hogy nem gondoltál a termékeid megjelenítésére. Az is lehet, hogy nem érdekel, rezignált vagy és jó így, ahogy van kiteszed. A vevők mindkettőt megérzik rajtad és ez nem biztos, hogy jót fog tenni az értékesítésnek!
 4. Nincsen Nálad névjegykártya: Vannak aki vásárban csak felveszik Veled a kapcsolatot és később válnak vevőiddé, viszonteladóiddá. Akkor keltesz bennük bizalmat, ha profi névjegykártyával fel vagy szerelve és azonnal tudsz nekik adni. Nekem nagyon emlékezetes volt, mikor egy fiatal pár a vadonatúj ezüstjeim iránt érdeklődött. Legközelebb hozták a srác mamáját is. Megnézte a gyűrűket és méretet vett az ujjáról, majd azt ígérte jelentkezik. Ehhez kapott egy névjegyet tőlem. Másnap a mail postafiókomban volt a megrendelése.
 5. Elfogy az áru: a vásárra készülj fel alaposan. Ahhoz, hogy vásároljanak Tőled választékot kell biztos0tani. ha néhány termék árválkodik az asztalodon az emberek nem fognak közelebb jönni, még megnézni sem!
 6. Ülsz az aszal mögött és olvasol: No ez is benne van a TOP 3-ban. Ha elmész árulni, akkor előző nap feküdje le időben, hiszen másnap egész nap állnod és beszélned kell. Az emberek nagyon szeretik, ha odafigyelnek rájuk. Nem feltétlen a termékedről kell beszélni, de ha ránézel egy emberre, lehet témát találni. Szeretik, ha megszólítják őket és szóbaelegyednek velük!
 7. Fintorogsz az udvariatlan nézelődőre: Nem tagadom vannak goromba vevők, akik megjegyzik, hogy ennyiért, ilyet, vagy megengedik a gyerekeiknek, hogy maszatos kézzel tapizzák a textiljeidet. Ez nem helyes, de ne ítélj, Te nem ebben a szerepben vagy. Legyen minden esetre egy konzerv mondatod, amit ilyenkor előkapsz és mosolyogva elmondod.
 8. Káosz az asztalon: ki szereti a rendetlenséget? Még azok is, akik nem tudnak rendet tartani, szeretik ha rend van körülöttük. Ez is nyugalmat és harmóniát sugall. Káoszban igénytelen, kicsit turkálós. Te pedig pontosan azt hangsúlyozod, hogy ez egy igényes késműves termék. Ennek megfelelő legyen az asztalod is!
 9. Legyenek rendben az engedélyeid: Manapság egyre többen árulnak ezüstöt, élelmiszert vagy kozmetikumot ebben az iparágban is. Ezek mind engedélyköteles termékek. Személy szerint a nemesfémet ismerem a legjobban. Ha nincs a termékben magyar fémjel és nem tudod felmutatni a nemesfém forgalmazási engedélyedet, akkor a Vám és Pénzügyőrség elkobzással is büntethet! Ne tedd ki magad ennek!
 10. Sose panaszkodj a vevőidnek: nem érdekli őket, hogy az anyósod rigolyája, hogy a macskád reggel hányt, de még az sem, hogy milyen nehéz iparművészként megélni. Ő azért jött el ebbe a vásárba, hogy jól érezze magát, szép dolgokat lásson és esetleg valami vásárlással melengesse meg a lelkét. Neked az a dolgod, hogy ebben segítsd, ne zúdítsd rá a saját problémáidat!

… és az örök szabály MOSOLYOGJ!

tano-moni

A Lépj Tovább! kurzuson rengeteget tanultam, talán nem is hiszed, de az összeszedettséged, a precízséged teljesen átjön és bár eddig is követtem a tevékenységedet, de így belelátva még inkább úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt elköteleződni erre az évre. Végre olyan embertől tanulhatok, aki tisztán látja, hogy miken megyek keresztül, és melyik vállalkozási szakaszban mi a teendő, mert, hogy ő is átment ezeken.

Tanó Móni

Comments

 1. Hasznos és jókor jött. :)

 2. @panyizsuzsi,

  Nyilván szakma ártalom, de rengeteg párhuzamot találtam itt ott átvitt értelemben…

  Remek válogatás! ;)

  Freelance71

 3. Hozzátenném a csomagolás kérdését is; elég lehangoló, ha a vásárolt árut nem tudja az eladó mibe tenni…

 4. Kriszta! Teljesen igazad van. Belőle nem biztos, hogy visszatérő vásárló lesz, de legalább már egy értékes0tés történt! Itt inkább az elbaltázott lehetőségeket szedtem össze!

Speak Your Mind

*