Ha adószámos magánszemélyként tevékenykednél

Magánszemélyként kétféleképpen folytathatunk gazdasági tevékenységet: egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként.
Jelen fejezetünkben ez utóbbit vesézzük ki részletesebben.

Mit is jelent az adószámos magánszemély fogalma?
Adószámos magánszemély az a személy, aki nem egyéni vállalkozó, viszont adóköteles bevételszerző tevékenységet végez. Nagyon fontos tisztában lenni azzal a szabállyal, hogy adószámos magánszemélyként csak és kizárólag olyan tevékenységet folytathatunk, amely nem rendszeres és nem üzletszerű. Emellett figyelnünk kell arra is, hogy bizonyos tevékenységeket csak vállalkozói igazolvány birtokában folytathatunk.
Sajnos egyértelmű előírás nem nagyon van az adószámos magánszemélyek tevékenységére, valamint az üzletszerűség, pláne a rendszeresség fogalmainak meghatározására. A határok nagyon elmosódottak és nem egyértelműek. Ezért nagyon körültekintően kell eljárni, ha ezt az alternatívát szeretnéd választani. Azt javaslom, előtte mindenképpen tájékozódj az adóhivatalban, valamint mindenképpen kérd ki egy könyvelő, adótanácsadó véleményét a saját esetedre vonatkozóan!
Meglátásom szerint, amennyiben egy webáruházban kínálod eladásra a termékeidet, ahol azok folyamatosan láthatók, akkor az a rendszeresség és üzletszerűség fogalmát egyértelműen kimeríti. Ha azonban művészként időnként kiállításokon veszel részt, vagy mondjuk rendelnek Tőled alkotást, abban az esetben megfelelő lehet számodra az adószámos magánszemély intézménye.

Kinek érdemes ez a formát választania?
Akik csak ritkán, eseti jelleggel végeznek gazdasági tevékenységet, a tevékenységük nincsen sem engedélyhez, sem vállalkozói igazolványhoz kötve, van máshol biztosítási jogviszonyuk (van munkahelyük). Tipikusan oktatók, művészek, bérbeadók részére jelenthet ideális megoldást az adószámos magánszemély intézménye.

Előnyei: az egyéni vállalkozással szemben itt nincs helyi adó fizetési kötelezettség. Egyszerűbb nyilvántartási előírások.
Hátrányai: korlátozottabb költségelszámolási lehetőségek (pl. nem számolható el értékcsökkenés), rendszeres gazdasági tevékenység végzésére nem alkalmazható.

Hogyan lehet ezt a dolgot elindítani?
A lakóhelyileg illetékes APEH ügyfélszolgálatot kell felkeresni, ahol is ki kell töltsük a 09T101 számú nyomtatványt. Ezen a nyomtatványon kell többet között kiválasztanunk a jogviszonyt (pl. hogy munkaviszony mellett fogjuk-e végezni az adószámos tevékenységünket), a költségelszámolás módját, valamint az áfa adózási módot is. Ezután ott helyben megkapjuk az adószámunkat, aminek birtokában már tulajdonképpen számlázhatunk is.

Milyen adózási tudnivalókat kell szem előtt tartanod?

Először is nézzük a személyi jövedelemadót: az adószámos magánszemélyként szerzett bevételeidről évente egyszer, az év végi adóbevallás keretein belül (ugyanazon a nyomtatványon, amin pl. a munkabéredet és az egyéb, magánszemélyként szerzett bevételeidet is bevallod) kell számot adnod. Ez a jövedelmed is összevonás alá eső jövedelemnek számít, tehát az adótábla szerinti 18 ill. 36 %-os adókulcsok vonatkoznak rá.

A másik terület az áfa. Ha a tervezett bevételed éves szinten nem fogja meghaladni az 5 millió forintot, akkor érdemes az alanyi adómentességet választani, amikor is a bevételeid után nem kell áfát fizetned, nem kell időszakonként bevallást benyújtanod, de természetesen a beszerzések után nem igényelheted vissza az áfát.

Mi alapján tudod kiválasztani a költségelszámolási módot?
A bevételeidnek azonban nem a teljes összege után kell adóznod. Kétféle módszer közül választhatsz:
Tételes költségelszámolás: a tevékenységedhez szükséges beszerzésekről, szolgáltatásokról saját nevedre számlát kérsz, és ezek összegét levonod a bevételeidből. Amekkora összeg a költségek levonása után marad a bevételeidből, az lesz az adóalapod, ami után fizetned kell az adót.
10 %-os költséghányad levonása: amikoris nem gyűjtögeted a számlákat, hanem a bevételeid 10 %-át tekinted költségnek, és a fennmaradó 90 % lesz az adóalapod. Ezt az alternatívát akkor érdemes választanod, ha olyan jellegű a tevékenységed, amely nem túl költségigényes (pl. oktatás, bérbeadás, szolgáltatás), és a tételes költségek előre láthatólag nem fogják elérni a bevételeid 10 %-át.
Ha viszont olyan tevékenységet folytatsz, ahol jellemzően magasabbak a költségek, mint a bevétel 10 %-a, (pl. az iparművészeti tevékenységek lehetnek ilyenek, ahol elég magasak az anyagárak), akkor inkább a tételes költségelszámolást ajánlott választani.

Milyen járulékfizetési szabályok vonatkoznak az adószámos magánszemélyekre?
Amennyiben az adószámos magánszemélynek az innen származó jövedelme eléri a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér (2009-ben ennek összege: 71.500 Ft) havi összegének harminc százalékát (21.450 Ft-ot), ill. naptári napokra annak harmincad részét, akkor a bevétel után társadalombiztosítási járulékot is kell fizetni. A 29%-os társadalombiztosítási járulékot azonban nem az adószámos magánszemély, hanem a megbízó fizeti (abban az esetben, ha a megbízó, megrendelő vállalkozó).

Hogyan kell számláznia az adószámos magánszemélynek?
A bevételeiről az adószámos magánszemélynek is számlát kell adnia. Viszont az adószámos magánszemély nem kapja meg a megbízótól a számla teljes összegét, mert a kifizetőnek a számla végösszegéből le kell vonnia (és be kell fizetnie az államkasszába) az szja előleget (18 vagy 36 %) és a tb járulékokat (egészségbiztosítási járulék: 6 %, nyugdíjbiztosítási járulék: 9,5 %). Amennyiben azonban a megrendelő nem cég vagy vállalkozás, hanem egy másik magánszemély, akkor az adószámos magánszemélynek kell maga után az adóelőleget és a járulékokat (nem csak azokat, amelyeket levonna a megbízó, hanem azokat is, amelyeket a megbízónak kellene utánunk fizetnie, tehát a 26/29 % tb járulékot is!) befizetnie.

borodykriszti

Annak ellenére, hogy én éreztem, hogy valami nem stimmel, de nem tudtam, hol akadtam el, meg sem tudtam magamban megfogalmazni. Zsuzsi a Lépj Tovább! Kurzusban erre rögtön ráérzett és mondta a megoldásait! Pont erre volt szükségem!

Borody KrisztinaSilk&More

Comments

 1. Kedves Ami!
  Lejárt a GYES, munkanélküli vagyok, fordítani, korrektúrázni, kiadványt szerkeszteni szeretnék. A korrektúrát a 8219es teáor alatt találtam (Fénymásolás és egyéb irodai szolgáltatás). Az APEH azt mondta, erre nem adható ki a 7es adószám, mert ezt csak vállalkozási formában végezhetem. Azzal indokolta, hogy a korrektúra nem az én saját szellemi termékem, hanem más ember szellemi termékével való foglalkozás, és ez nem fér bele.
  Mi a véleménye? (nekem az, hogy ez egy agyament baromság)
  Milyen teáorokat írjak az igénylőlapra?(Fordítás, korrektúra, kiadványszerkesztés.)
  A másik kérdés, hogy vajon hogyan határozható meg a rendszeresség? (tulajdonképpen az igénylőlapon munkanélküliként csak azt tudom megjelölni, hogy főfoglalkozásként végzem. A főfoglalkozás meg -szerintem- azt jelenti, hogy főként ezzel foglalkozom. )
  Várom válaszát. Köszönöm. csokisa

 2. Valaki felvállalja, hogy kérdezhetek tőle 7-es adószám ügyben e-mail-ben? Egyetemista vagyok és nagyon kezdő e téren. Lennének kérdéseim. Kérlek írjatok e-mail-t, aki szívesen segítene, esetleg olyan is írhat, aki maga is rendelkezik 7-es adószámmal és ösztönösen mennek neki a dolgok ezzel kapcsolatban. Gyakorlati kérdéseim lennének.

 3. Marika ezt ajánlotta elolvasni!

 4. Kedves Arni!
  Márciustól GYES-en leszek, női ruhakészítő vagyok, egy kis településen. Szeretnék vállalni varrást, ez az egy év elég lenne felmérni, hogy mennyi igény van a munkámra. Szerinted ehhez elég lenne hogy adószámos magánszemély legyek? valószínű így az elején nem jönne túl sok kuncsaft, és a pici mellett sem vállalhatnám túl magam.Ha nagyon beindulna aminek örülnék akkor meg kiválthatnám a vállalkozóit. Kérlek adj tanácsot. Köszi Erzsébet

 5. Kovács Katalin says:

  Szeretném megkérdezni, hogy mi a helyzet a könyvkiadással? Ha nekem megjelenik egy könyvem nyomtatásban(NEM magánkiadásban), akkor elég-e annyit tennem, hogy kikérek egy másik adószámot, ami után tudok számlát adni a kiadónak? És ez pénzbe kerül-e? Van-e valami hátránya?
  Továbbá szeretném azt is megkérdezni, hogy ha elektronikus könyvről van szó, akkor ahhoz is lehet-e használni ezt a kikért adószámot?
  Előre is köszönöm a választ!

 6. Kedves Katalin!
  Ha kiadod és jogdíjat kapsz utána, akkor megfelel az adószám. Azonban, ha Te értékesíted, akkor az már kereskedelmi tevékenység, ami vállalkozás keretein belül folytatható!

 7. Kovács Katalin says:

  Köszönöm a választ!
  Szóval, ha csak jogdíjat fogok kapni mindkét kiadótól, akkor megfelelő ennek az adószámnak a kikérése.
  És hogy tudom ezt megtenni? Elég, ha bemegyek ide a helyi illetékes APEH kirendeltséghez, és itt kikérem? És ez jár-e valamiféle költséggel?
  Nagyon megköszöném, ha még erre választ kaphatnék.

 8. Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben ha egyszerre vagyok nappali tagozatos egyetemi hallgató, ugyanakkor egyéni adószámos magánszemély, a járulékokat ugyanúgy ki kell- e fizessem- hiszen az egyetemen egyszer kifizetik ezeket már utánam?

 9. Kedves segítő!

  Ügyes kezű nagymamaként textillel foglalkozom, amiket időnként szeretnék eladni, és egy kis bevételhez jutni. A 7-es adószámot javasolták, mivel csak 16 % adót kell fizetni, mást nem. Ma bementem az APEH-hoz, hogy kiváltsam, de ott azt mondták, hogy 16 %, + 27 L% Eü.Hozzájárulást is kell fizetni. Én nyugdíjas vagyok, és nem értem, hogy ezt a 27 %-ot miért kell fizetnem? Megköszönöm, ha választ kapok, mert nem tudom, hogy hol tudnék utána nézni.

 10. Én főállásban dolgozom, és alkalmanként határozatlan idejű megbízási szerződéssel egy kft-nél távmunkában adatrögzítést végzek. Azért érdekelne ez az adószámos magánszemély dolog, mert több pénzt vonnak le tőlem, mint amennyit kellene, amit nekik kellene befizetni, azt is tőlem vonják le, hiába írok nekik, semmi nem változik. Pl. dolgoztam 45e Ft-ért egy adott időszakban, a megbízási díjam kb. 38e Ft-volt, amiből levonták jogosan az SZJA-előleget, és a járulékokat, amit a munkavállalótól kellett volna. De a 45 és a 38 közötti különbségről nem nyilatkoznak, és szám szerint megegyezik azzal az összeggel, amit nekik kellene befizetni, de persze nem fizetik be. Ha a.számos magánszemélyként számlát adok, akkor sem kapom meg a munkadíjat, hogy én fizethessem be a járulékokat, SZJA előleget magam után? Akkor nem csináltam semmit, ugyanaz lesz a helyzet, mint most. Vállalkozó nem szeretnék lenni, mert nincs annyi munka, hogy megérné, ráadásul az már bonyolultabb dolog, annak adózásához, stb. már segítség kellene ami (pl. könyvelő), az már pénzbe kerülne, s így már nem érné meg. Köszönöm a felvilágosítást, már elég sok időt eltöltöttem ez irányú keresgéléssel, de még nem sokra jutottam.

 11. Kedves Ami!
  Én aerobic órákat szeretnék tartani, heti két alkalommal. Egy kultúrházban bérelném a termet. Szeretném kiváltani a 7-es adószámot, de lenne pár kérdésem:
  1. A vendégeknek milyen számlát kell adnom? Vagy elég egy nyugtát kiállítanom?
  2. Mikor, hogyan kell könyvelni, bevallani?
  3. Van bejelentett munkahelyem, tehát pontosan mennyi adót, járulékot, kutyamacskafülét kell fizetnem?

  Bölcsész vagyok, tehát egyáltalán nem értek ezekhez a dolgokhoz. Várom a választ, előre is köszönöm.

 12. Kedves Lina!

  Az aerobic óraadás egy szolgáltatás és nem szellemi termék. Ezt egyéni vállalkozóként tudod végezni!

 13. Sziasztok!
  Energetikai tanácsadást szeretnék vállalni projekt rendszerben, így nem folyamatos a szolgáltatás. ezt végezhetem-e 7-es adószámmal?
  költségem merül fel ezzel kapcsolatban, mert senki nem ír már kézzel, a számítógép, a jogtiszta programok pénzbe kerülnek, ezeket el lehet-e “költségelni” ilyen esetben?
  van 40 órás munkaviszonyom, így biztosítva vagyok, meg ilyenek, szóval ha lehet költségelni, él-e a 10%-os plafon (ha nem akkor 0-ra ki lehet-e hozni?) így, hogy munkáltatóm által biztosított státuszom van?

 14. ha nem akkor 0-ra ki lehet-e hozni? úgy értem 0 szaldóra a költség-bevétel oldalakat… :)

 15. Nappali tagozatos egyetemista vagyok. Weblap készítéssel foglalkozom, de szeretném ezt önállóan végezni, ehhez szeretném kiváltani az adószámot. A bevétel nem biztos, megrendelésekre dolgozok. (átlag havi 50ezer Ft, de van hogy semmi munka)
  Ilyen feltételek mellett kb. mennyi járulékot kellene fizetnem (vagy 5 millió ft alatt semmit se kell?), illetve cégeknek is tudnék kiállítani számlát, vagy csak magánszemélyeknek?
  A válaszokat előre is köszönöm.

 16. Kedves Ami!

  7-es adószámos magánszemélyként végzek alkalmi jelleggel magánoktatást magánszemélyeknek ( főleg gyerekeknek). Az oktatás pusztán szóbeli telefonos megbízások alapján történik- az eseti jellegre tekintettel. Minden óráról adok nyugtát és vezetem a bevételi-költségnyilvátartást. ( Rezsiköltségeket pl. nem is számolok el, csak kimondottan az oktatással kapcsolatban felmerülő költségeket ( pl: reklám, írószer). Az oktatásból származó jövedelmem nem éri el a minimálbér 30%-át, így elvileg biztosítottá nem válok. Viszont mivel nekem nincs sehol főállásom ( az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetem)
  , a magánóraadást kellett megjelölnöm a bejelentő lapomon, mint főtevékenységet. Mindig nyugtát adok és vezetem a bevételi-költségnyilvántartást. Amint említettem, a megbízásokat csak szóban kapom, így alaposabb dokumentációra nemnagyon van mód.)
  Abban szeretném segítségedet kérni, hogy véleményed szerint egy esetleges ellenőrzés ( pl. egy “jóakaró” bejelentése alapján) nem fogja azt feltételezni, hogy az alkalmi óraadásból élek, tehát hogy az üzletszerű jelleggel folyik, vállalkozási volumenben ? Véleményed szerint ez a tényállás jogalapot adhat egy becslési eljárásra?

  Válaszodat előre is köszönöm!
  Dorka!

 17. Alkalmazott vagyok, de emelett évente 2-3 ingatlant szeretnék “maszekba” közvetíteni, illetve értékbecsülni. OKJ-s papírom megvan hozzá, illetve az Önkormányzatnál is regisztrált ingatlanközvetítői számom van. Régóta van már 7-es adószámom, de ez a tevékenység még nincs felvéve, tehát az APEH-nál tevékenységi kört kellene bővítenem
  Kérdésem, hogy ehhez vállalkozói igazolvány kell (Bt., KFT, stb.), vagy adószámos magánszemélyként végezhető-e????
  Másik kérdés, hogy honnan tudjam hogy az APEH jogosan hajt-e el, hogy vállalkozói kell hozzá?
  Honnan tudom ellenőrízni, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek 7-es adószámmal végezhetőek és melyek nem??????

 18. Kedves Ami!

  Lányomnak nincs főállása, Zumba órákat szeretne tartani, melyhez javasolták a 7 – es adószámot. Táncos tevékenységet folytat, ami alkalmi munka nem állandó elfoglaltság. Azt szeretném tudni, ha több helyen oktatna ezt viszont folyamatosan illetve néhány alkalmi táncos megbízást is kap, akkor lehet adószámos magánszemély vagy milyen egyéb vállalkozási formát kell vállalnia?!

 19. kedves Ami!

  Járulékos őstermelői jogviszonyom van, és mint őstermelő rendelkezem a 7-es adószámmal, érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség ilyen esetben is a 7-es adószám tevékenységi kör kibővítésére, anélkül, hogy elveszteném az őstermelői kedvezményes járulékfizetési lehetőségemet. Negyedévente készítek bevallást, amit elektronikusan küldök az Apeh-be, és még egy kérdés, hogy ilyenkor hogyan alakul az adózás, ez a két dolog együtt hogyan működik.

  Köszönöm előre is a válaszodat.

 20. Tisztelt Ami!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalára, több kérdésem is volna a 7-es adószámmal kapcsolatban.
  Jelenleg nem dolgozom, álláskeresési járadékot kapok még november 2-ig, mivel már csak 3 hónapig jár. Utána bérpótló juttatást fogok kapni. Azt szeretném kérdezni, hogy az általam készített szappanokra, illetve népi hímzésekre is vonatkozna-e a 7-es adószám, és mik a feltételei, mert jelenleg csak ebből volna jövedelmem, és ha számlát tudok adni, hátha többet is vennének.
  Köszönettel
  R. K.

 21. Kedves Ami!

  Van főállásom , de mellette szeretnék a varrásaimból árulni.Konkrét vevőim is lennének , csak számlát kérnek tőlem.
  Nekem is ezt a 7-es adószámot kellene kiváltanom? Hogy kellene adóznom? Légyszíves részletesen írj le minden ezzel kapcsolatos információt.
  Válaszod előre is nagyon szépen köszönöm.

 22. Kedves Arni!
  Nekem is hasonló jellegű lenne a kérdésem, mint a legutolsó hozzászólónak. Zumba órákat szeretnék tartani mindössze heti egy-két órában bérelt helyen. Emellett van főállásom heti 40 órában!! Lehetek ez esetben adószámos magánszemély vagy mindenképp szükséges az egyéni vállalkozás.
  Előre is köszönöm a segítséget!

 23. Kedves Ami!
  Adószámos magánszemély szeretnék lenni,mivel hostesskedek,modellkedek néha! Az lenne a kérdésem,hogy lehetek-e és ez jár e valamilyen költséggel?
  Válaszát előre is köszönöm!

 24. Kedves Ami!
  Végigolvastam ez az oldalt, azt hiszem, mint nyugdíjas könyvszerkesztőnek, akinek egyre kevesebb megbízása van, a 7-es adószám kiváltása megoldás lehet. Ugyanakkor lenne egy kérdésem. Ha kapok 40 ezer forintot egy munkáért, mennyi a levonásom ÖSSZESEN, mindent beleszámítva??? Mert lehet, az egyéni vállalkozói jobban megéri?

 25. Tisztelt Szakértő!
  Milyen adó-és járulékfizetési kötelezettség terheli 2012-ben a saját jogú öregségi nyugdíjas adószámos magánszemélyként végzett tevékenységből származó bevételeit?
  Köszönöm a válaszát,
  K.L.

 26. Kedves Ami! Egyedül szeretnék egy kis webshop-félét üzemeltetni, ahol csak online folyna az értékesítés, akkor ez a “7-es” adószám megfelelő? Milyen költségei lennének?

 27. Kedves Ami!
  Átolvastam nagyon sok hozzászólást, és a rá adott válaszokat. Ennek ellenére maradtak kérdéseim. Rokkant nyugdíjasként szeretném az általam készített kézimunkákat, lakásdíszítő termékeket értékesíteni, alkalmanként kreatív foglakozásokat vezetni, valamint iskolások korrepetálásával foglalkozni. Azt már tudom, h a 7-es adószámmal ezeket a tevékenységeket végezhetem. DE! Kell-e nekem havi rendszerességgel EHO-t fizetni? Korábban /az APEH által adott információk alapján/ vállalkozóival rendelkeztem. A bevételek, és a munka lehetőségek korlátozott volta miatt, azt vissza kellett adnom.
  Rám is vonatkozik az a bizonyos 30%?
  Elég az évi rendes adóbevallásban nyilatkozni a bevételekről? Nyugdíjasként erre sem volna szükségem, ha jól tudom. Segítséget kérek főként a járulék fizetési kötelezettség vonatkozásában. Köszönöm szépen. Edit

 28. Kedves Ami, vállalkozásom megszünt, mivel a magas járulékok megterhelőek voltak számomra. Jan. 28-tól adószámos magánszemély lettem. Azt szeretném kérdezni, hogy ha ez nem munkaviszony, akkor minek minősül? Mukavégzésre irányuló egyéb joviszonynak? Az önkormányzatnál azt mondták, jelentkezzek be a munkaügyi központba. Ezt én nem szeretném megtenni, mivel mindennap kijárok a műtermembe festeni, kvázi ez a munkám. Most akkor én munkanélkülinek minősülök? Nem értem. Segítségét előre is köszönöm. Gábor

 29. Tisztelt Hölgyem !
  Azzal a kéréssel fordulnék Önhöz, legyen segitségemre a következő kérdések megoldásában.
  Negyvenegy éves vállalkozásomat megszüntetve, hetessel kezdődő adószámot kértem, hogy nyugdíjamat kiegészitendően, szakiskolákban vizsgáztatást és szakértői tevékenységet tudjak végezni.
  A 2011 – es évben így szerzett jövedelmem nem éri el a hatszázezer forintot, de rendkívűl váltakozó összegeket vettem fel.
  Volt amikor a minimálbér körüli összeget aztán négy hónapig semmit.
  Kérdeném milyen összeghatárig dolgozhattam, és milyen összeghatárt érhetek el 2012-ben ahhoz, hogy a nyugdíjamat ( havi 56000 ft ) ne veszítsem el.
  Van e járulékfizetési kötelezettségem, és ha igen milyen mértékű?
  Hanyas számú bevallást kell adnom és milyen határidővel ?
  Válaszát köszönöm, tisztelettel : BJ.

 30. Kedves Ami!

  Én szinkronszöveget írok alkalmanként. Van főállásom is, tehát ez csak kiegészítés. Már kiváltottam a számlaszámom, alanyi adómentességet választottam és már számlát is adtam. A lényeg, hogy olvastam, hogyha meghaladjuk a minimálbér 30%-át, akkor a megbízónk, jelen eseteben egy kft, fogja fizetni utánunk a tb-t. Ez minden esetben így van, vagy ezt az igényt nekem külön jelezni kell feléje? Akkor is kell tb-t fizetnie, ha azt amúgy is vonják a főállásom fizetéséből?

  (Tudom, nem megfelelő mennyiségű információ birtokában váltottam ki az adószámot, de ezt most szeretném orvosolni.)

  Segítségét/válaszát előre is köszönöm.

 31. Igen, Neked kell jelezni a megbízó felé, hogy 7 adószámmal rendelkező magánszemély vagy. (Nem szoktak ennek örülni, készülj fel!)

 32. 7-es adószámmal rendelkező nyugdíjas magánszemély vagyok. Saját készítésű részben zsűrizett öltözködés kiegészítőimet egy évben egyszer árusítom karácsony körül. A 16 % Szja-t természetesen fizetem, de nyugdíjasként még 27 % Eho fizetésére köteleznek, amit nagyon igazságtalannak tartok. Mi erről a véleményetek?

 33. Kedves Ami!
  Költségelszámolás az előző évről lehet átvezetni, amennyiben a kiadásom meghaladta a bevételemet?
  Köszönöm.

 34. Kedves Szakértő!Teljesen “tudatlan” vagyok még az átolvasások után is, ezért inkább kérdezek.horgolt ékszereket készítek, ezeket szeretném eladni.Első gondolatom, hogy bizományban bizsus üzletekbe úgymondd leadom , vagy vásárokon árulom.Mi a teendőm?Szeretném, ha rendszeresen árulhatnám őket, bár határt szab , hogy idő míg mennyiség elkészül.Teljes állásom van amúgy.Kérlek nagyon részletesen írd le a teendőket, mert már annyi félét mondtak, nem tudom mi is a megfelelő.Köszönettel!

 35. Csepi Mária: Sajnos ezek a magyar adótörvények, ezeket kell betartani!

  Nelli: ez eg elég konkrét kérdés és mi nem ismerjük részletesen a tevékenységedet. A könyvelődet próbáld meg erről megkérdezni!

  Nóra: Egyéni vállalkozó lehetsz, Bt-t vagy Kft.-t alapíthatsz. Ezeknek mind más a költségvonzatuk. Én azt javaslom számold ki a tervezett költségeket és a bevételeket és ezzel menj el egy könyvelőhöz, aki a konkrét helyzetedre meg tudja mondani a különböző vállalkozási formák esetében a költségeket!

 36. Kedves Ami !

  Egy barátom szeretne egy mlm en elindulni, ahol ugye a jutalékot csak számla ellenében fizetik ki. Ez ugye nem rendszeres, mert vagy van, vagy nincs. Ebben az esetben igényelhető e a 7es adószám?

 37. Sziasztok!

  Másodéves tervezőgrafikus hallgató vagyok, és abban reménykedem, hogy van köztetek olyan aki nálam többet tud a számlaképessé válás rögös útjáról mesélni.

  A helyzet a következő: tanuló vagyok, nincs munkahelyem viszont szoktam kapni megrendeléseket, (arculatok, logók, borcímkék, stb.) de sajnos esetenként vissza kell utasítanom egy-egy jobb ajánlatot, mert nem tudok számlát adni. Sőt legtöbbször pályázatokról csúszok le ez miatt.
  Ezek a tevékenységek nem rendszeresek, tehát az én olvasatomban nincs akadálya a 7-es adószám kiváltásához. Ugyanakkor félek, hogy a nehezen összedolgozott pénzem nagy része mindenféle adókra megy el. Ha van olyan aki hozzám hasonló tevékenységet folytat, és van tapasztalata kérem ne fogja vissza magát!

  A kérdésem tömören az, hogy nekem érdemes-e adószámos magánszeméllyé válnom, vagy inkább egyéni vállalkozó a “helyes” út? Illetve, érdemes-e könyvelőt keresnem?

  Válaszotok előre is köszönöm, szinte minden lehetőség, tapasztalat érdekel!
  K.R.

 38. Kedves Szakértő,
  7-es adószám alá eshet-e az a tevékenység, amennyiben e-book-ot szeretnék írni és azt értékesíteni.
  Köszönöm!

 39. Sziasztok, Kell e pecsét és külön bankszámla a 7-eshez vagy elég a számlatömb és kész? köszi

 40. Kedves Ami!
  Bejelentett munkahelyem van.Autószerelő szakmával rendelkezem.Hétvégéken,nem rendszeresen,ismerősöknek cserélek gépjárműben motorolajat.
  Ezt a tevékenységet végzhetem-e 7-es adászám alatt?
  Milyen tevékenységre kellene kérjem az adószámot?
  A 7-es adószám igénylésének van-e külön költsége?

 41. Kedves Ami! Saját jogú nyugdíjas vagyok és gyöngyöt fűzök. Nyugdíjam kiegészítéseként szeretnék eladni is belőlük. Kérdésem: 7-es adószámmal tehetem-e legálisan és mit kell fizetnem, milyen bevallásra vagyok köteles. A NAV-hoz, vagy Önkörmányzathoz kell-e mennem ügyintézni? Köszönettel: Marimajor

 42. Kútvölgyi Bea says:

  Kedves Ami!
  7-es adószámom van! Egy nonprofit alapítványnak szoktam számlát adni, ezért én 10-20 ezer forintokat szoktam kapni. Áfa mentes vagyok, és jelenleg rokkant nyugdijas 67%-os. Milyen járulékokat kell most fizetnem, és mikor van a bevallási idő? Az össz bevételem 2012-ben 100.000Ft volt! Várom mielőbbi válaszát!

 43. Kedves Ami!
  Van egy rock zenekarom.Saját dalokat játszunk és a közeljövőben fogunk játszani egy olyan ifjúsági klubban, ahol számla ellenében fizetnének a fellépésünkért. 7-es adószámmal én rendelkezem egyedül a zenekarból. Rajtam keresztül kifizethetik a zenekart? Illetve ez esetben milyen tevékenységet kell felvennem, hogy a Megbízó cég tudjon fizetni? A választ előre is köszönöm!

 44. Nagy Istvánné says:

  Én,most váltottam ki az egyéni adószámom.Kézműveskedem/varrok/és csak alkalomszerűen,a faluban és környékén falunapokon szeretnék árulni.Három NAV kirendeltségnél is voltam mindenütt mást mondtak az adózással kapcsolatban.Nyugdíjas vagyok.Nagy kérdés: hogyan kell? köszönettel.N Iné

 45. Kedves 7-es adószámon gondolkodók!
  Mindenki figyelmébe ajánlanám egy szakértő írását erről: szampatikus.hu/ingosag-ertekesites-es-7-es-adoszam/
  Üdv,
  Noa

Trackbacks

 1. […] Update: ezt az oldalt is érdemes megnézni! February 19th, 2012 | Tags: adószám, adószámos magánszemély, iparművészeti, képzőművészeti, szellemi szabadfoglalkozású, tevékenység | Category: Uncategorized […]

Speak Your Mind

*