7-es adószám, avagy az adószámos magánszemély

Sok szó estett a 7-es adószámról itt a napokban. Megkérdeztem Szigeti Ami, könyvelőt, aki az onlineadózás oldal szakértőjét és tulajdonosát a 7-es adósz-m illetve az adószámmal rendelkező magánszemély körül kialakult bizonytalanságról! Íme Ami véleménye:

Sajnos azt kell mondjam, nagyon nem egyértelmű erre a helyzetre az adószámos magánszemély. Mivel a jogszabályok ezzel kapcsolatban hol fedik egymást, hol pedig egymásnak ellentmondanak, nagyon ingoványos ez a talaj. Nincs éles határvonal. Ezért lehet, hogy egyik helyen azt mondják, hogy lehet, a másik helyen pedig azt, hogy nem.
Nem akarok túl sok száraz szöveget felvonultatni, de a törvény szerint rendszeres és üzletszerű tevékenység csak vállalkozási keretek között folytatható. A kérdés az, hogy az igazolvány kiadásakor, majd később egy esetleges ellenőrzésen a revizor hogyan ítéli ezt meg.

Az adószámos magánszemély intézménye bérbeadóknak, óraadóknak, szellemi tevékenységre lett kitalálva. (Szellemi tevékenységet folytató magánszemélynek az számít, aki eredeti jogosultként olyan önálló jövedelmet ér el, amelynek eredményeként a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló törvény szerint szabadalmi oltalom tárgya, valamint szerzői jogi védelem alá tartozó alkotás jön létre.)

Az utóbbi napokban akit tudtam megkérdeztem, és a könyvelő-adótanácsadó kollégák mindegyike azt mondta, hogy a fenti tevékenység végzésére mindenképpen inkább a vállalkozási formát ajánlanák nyugodt szívvel az ügyfeleiknek.

Igen, tudom, és megértem, hogy elképesztő és nonszensz az egész, hogy pár ezer forintos kis bevételekre is ekkora a cécó és a bürokrácia, viszont az érvényben lévő törvényeink nem húznak meg egy összeghatárt, ami alatt azt mondhtanánk, hogy nem kell bevallani a bevételeinket (ez ugyanis semmiképpen sem ingóság értékesítés, amire érvényesíthető a 200 ezres adómentességi határ!) – Nem úgy, mint az őstermelők esetében, akik 600 ezer forint alatt adómentesek…

Mindezt nem pánikkeltő célzattal írtam le, csak szeretném ha tisztán látnátok, megismerjetek minden részletet és lehetőséget, mielőtt döntetek, és hogy sikerüljön mindenkinek megtalálni azt a megoldást, amely minden követelménynek megfelel.

fordos_bence

Talán 2009-et írtunk mikor észrevettem egy Panyi Zsuzsi nevű lányt, akinek a dolgai a csapból is folytak :) , nem volt nap, hogy ne jött volna szembe valamilyen módon, s gondoltam tőle lehetne tanulni… Közben azért nekem addigra már lett egy jó weboldalam és elkezdtek jönni a munkák, de igazán akkor indult be a boltom, miután …Zsuzsival rendbe tettük a dolgokat. Ezek után olyannyira el voltam kényeztetve a megrendelőktől, hogy nem volt szükségem semmilyen menedzsmentre, vagy reklámra, egyszerűen jól mentek a dolgok.

Fördős Bencefordosbence

Comments

  1. Én is “7”-ről kérdeznék – logopédusként (közalkalmazottként) dolgozom heti 40 órában. Szeptembertől szeretnék 1 – 1 tanítványt itthon is fogadni. Ez rendszeres jövedelemnek minősül? Van határa a bevételnek? Mit írjak az ÁFÁs számlára? TEAOR számot nem lehet, mert nincs vállalkozóim, amiben leírják? Az oktatás áfa mentes tevékenység, mit kell a bevétel után fizetnem? Köszönöm a segítséget!

  2. Kedves valaki hozzáértő
    Segítséget szeretnék kérni főállású anyaként vagyok itthon.Lószőrből készitek ékszereket melyeket szeretnék eladni egy vásáron. Válthatok -e ki magánadószámot úgy hogy megmarad a főállású anyaság
    köszönöm Zsuzsa

Speak Your Mind

*