7-es adószám, avagy az adószámos magánszemély | Mákgubó

7-es adószám, avagy az adószámos magánszemély

Sok szó estett a 7-es adószámról itt a napokban. Megkérdeztem Szigeti Ami, könyvelőt, aki az onlineadózás oldal szakértőjét és tulajdonosát a 7-es adósz-m illetve az adószámmal rendelkező magánszemély körül kialakult bizonytalanságról! Íme Ami véleménye:

Sajnos azt kell mondjam, nagyon nem egyértelmű erre a helyzetre az adószámos magánszemély. Mivel a jogszabályok ezzel kapcsolatban hol fedik egymást, hol pedig egymásnak ellentmondanak, nagyon ingoványos ez a talaj. Nincs éles határvonal. Ezért lehet, hogy egyik helyen azt mondják, hogy lehet, a másik helyen pedig azt, hogy nem.
Nem akarok túl sok száraz szöveget felvonultatni, de a törvény szerint rendszeres és üzletszerű tevékenység csak vállalkozási keretek között folytatható. A kérdés az, hogy az igazolvány kiadásakor, majd később egy esetleges ellenőrzésen a revizor hogyan ítéli ezt meg.

Az adószámos magánszemély intézménye bérbeadóknak, óraadóknak, szellemi tevékenységre lett kitalálva. (Szellemi tevékenységet folytató magánszemélynek az számít, aki eredeti jogosultként olyan önálló jövedelmet ér el, amelynek eredményeként a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló törvény szerint szabadalmi oltalom tárgya, valamint szerzői jogi védelem alá tartozó alkotás jön létre.)

Az utóbbi napokban akit tudtam megkérdeztem, és a könyvelő-adótanácsadó kollégák mindegyike azt mondta, hogy a fenti tevékenység végzésére mindenképpen inkább a vállalkozási formát ajánlanák nyugodt szívvel az ügyfeleiknek.

Igen, tudom, és megértem, hogy elképesztő és nonszensz az egész, hogy pár ezer forintos kis bevételekre is ekkora a cécó és a bürokrácia, viszont az érvényben lévő törvényeink nem húznak meg egy összeghatárt, ami alatt azt mondhtanánk, hogy nem kell bevallani a bevételeinket (ez ugyanis semmiképpen sem ingóság értékesítés, amire érvényesíthető a 200 ezres adómentességi határ!) – Nem úgy, mint az őstermelők esetében, akik 600 ezer forint alatt adómentesek…

Mindezt nem pánikkeltő célzattal írtam le, csak szeretném ha tisztán látnátok, megismerjetek minden részletet és lehetőséget, mielőtt döntetek, és hogy sikerüljön mindenkinek megtalálni azt a megoldást, amely minden követelménynek megfelel.

Comments

 1. Szia Zsuzsi!
  Nagyon örülök, hogy elkezdtél foglalkozni a témával, az ügy kirobbanása előtti pár héttel már napi szinten foglalkozunk a kérdéssel az Index Babavarrós topicján. Közülünk van, aki megkapta a hetes számot, nekem pl. ugyanazt javasolták az adóhivatalban, amit Ami is írt. Egy dologgal egészíteném még ki a dolgot: megkérdeztem, ha iparművészeti zsűrivel zsűriztetem az alkotásaimat, akkor más a megítélése és megadhatják az adószámot.. (Sajna, tavalytól a művészi termékek is kikerültek az adómentes kategória alól..)
  (azt pl. nem tudom, egy esetleges ellenőrzés folytán, ha az ellenőr meg nem úgy látja, akkor megbüntet, hogy nem a megfelelő módon adózom??!!) Azt is mondták, ha már két darab akármit eladok, az rendszeres gazdasági tevékenységnek minősül és a bevétel nagyságától függetlenül be kell vallani. Hát, nem könnyítik meg, hogy az ember jogkövető magatartást tanúsítson. :(

  Még egy dolog, ami sokunkat érint(het): többen GYED mellett próbálkoznánk, elvileg napi 4 órát így is lehet dolgozni.. csak mivel az alkotói tevékenységnél nem lehet ezt az időt számszerűsíteni, azt javasolták, a járulékkifizetőnél érdeklődjek ez ügyben.. Jövő héten megkísérlem elérni az Államkincstárt, ha érdekel, ide is szívesen leírom, mire jutottam.. :)

 2. GYED mellett nem lehet dolgozni. A gyermek 1 éves korától GYED helyett igényelhets GYES-t, ami mellett 4 órában, vagy ha a munkavégzés helyszíne az otthonod, akkor 8 órában is dolgozhatsz.

 3. Igen, közben én is jobban beleástam magam a neten, és tényleg nem. Az a fura, hogy az APEH információs vonalán mondták ezt, pedig kétszer is rákérdeztem. Illetve ez is egy érdekes-ingoványos kérdés, mivel a szerzői jogdíjas tevékenységek ez alól kivételek.. szerintem pár kört megérne futni ezirányban is, mit takarhat ez. Azt hiszem (illetve az alapján, amit olvastam), amit pl. a meskások többsége művel, az annak minősül.
  A honlapunkra összegyűjtöttem erről pár linket, idézetet, ha gondolod, hogy érdekes lehet, Neked is szívesen átküldöm..)

 4. Ha nem minősíted floodolásnak, két rövidebb idézetet ide is beírnék.. :)

  Nem jár a gyed, ha a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységet végez (kivéve a szerzői díjas tevékenységet). (Forrás: http://www.ugyvezeto.hu/cikk/50115?wa=ehum0825h)

  Szerzői mű

  A szerzői jogról szóló törvény szerint szerzői jogi védelem alá tartozik az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása.

  A szerzői jogvédelem az alkotást a szerző szellemi tevékenységéből fakadó egyéni, eredeti jellege alapján illeti meg. Fontos, hogy a védelem nem függ mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől, vagy az alkotás színvonalára vonatkozó értékítélettől. Így például a nyilvánosan tartott szóbeli előadás, amelyben az előadó önálló alkotó egyénisége kifejezésre jut – függetlenül a minőségtől – szerzőijog-védelem alatt áll.

  A szerzői jogi védelem az olyan szerzői alkotásokat illeti meg, amelyek az irodalom, a tudomány vagy a művészet körébe eső, rendszerint valamilyen formában rögzített egyéni, eredeti gondolatot tartalmaznak. Azt, hogy az alkotásban megmutatkozik-e az alkotó eredetisége, egyénisége – a szerzői jogról szóló törvény figyelembevételével -, a megrendelőnek (kifizetőnek) kell eldöntenie. A felhasználó érdeke egyébként is annak megállapítása, hogy az önálló, eredeti jelleg vélelmezhető-e. Konkrét kérdésben nem az APEH, hanem – peren kívül is – a Szerzői Jogi Szakértői Testület jogosult véleményt nyilvánítani.

  (Forrás: http://cegvezetes.cegnet.hu/2001/5/a-szellemi-tevekenyseg-adozasa )

 5. Lányok, gyed mellett nem lehet keresőtevékenységet folytatni, kizárólag szerzői jog védelme alatt álló alkotásért kapott díjazás fér el a gyed mellett (itt nincsen időbeli korlát, tehát nem kell számszerűsítened a munkára fordított időt).
  Gyes mellett viszont, ha a baba már elmúlt egy éves, korlátozás nélkül, akár nyolc órában is dolgozhatsz, gyes mellett nincsen már a négy órás megkötés. Csak a főállású anyaság (gyet) mellett maradt ez meg.

 6. Kedves Ami!
  Tudnál írni arról bővebben, hogy ha valaki őstermelő, akkor az ő esetében, hogyan is működne az ilyenfajta árusítás stb. ?
  Köszönöm.

 7. Az iparművészeti zsűri pillanatnyilag nem több, mint egy hátbaveregetés. A panyizsuzsi ékszerek zsűrizettek, de semmire nem lehet vele menni. Erkölcsi érték.
  Az adómentesség eltörlése, pedig a magyar iparművészet halálához fog vezetni. Itt nem egy üveg gyűrűről van szó, hanem a többszázezres alkotásokról, aminél nem mindegy 10-20% különbség!
  Pedig a magyar iparművészetnek igen jó neve volt a világban, nagy érték. Breuer Marcell és Zeisel Éve tárgyai a NY-i MOMA állandó tárlataiban vannak!

 8. Zsuzsi, sajnos igazad van. :(
  De talán pont az adózás kapcsán lehet valami jelentősége- egyes alkotói tevékenységek egyértelműbben “művészi tevékenységek” (ahogy telefonon az APEH-es munkatárs mondta, ha festenék, vagy szobrászkodnék, akkor sima ügy lenne…), de mivel én pl. kvázi játékokat készítek, az nem biztos, hogy beleesik a művészi kategóriába… Akinek nincs elég önbizalma ezt (mármint az alkotásai egyediségét) papír nélkül felvállalni :D, vagy későbbi bonyodalmakat szeretne megelőzni és az adószámot is szeretné megkapni, annak talán megoldást jelenthet, ha a procedúrák előtt még egy-két jellemzőbb alkotását lezsűrizteti.

 9. Kérdésem lenne kedves Amihez, adószámos magánszeméllyel kapcsolatban!
  Németországba dolgozhatnék 1,5 hónapot, megbízásos munnkaviszonyban. Számlát kérnek. “Gazdasági tevékenységet kisegítő szolgáltatás” alatt kaphatnék 7es adószámot.Milyen járulákok, adók terhelnek Magyarországon, vagy a német jogszabálynak megfelelően ott kell adóznom? Milyen egyéb tudnivalók vannak mielőtt belevágok (adóelőleg,bevallás ideje,gyakorisága, etc.)
  Köszönettel, Era

 10. Kedves Ami! GYES mellett szeretnék kereskedelmi tevékenységet folytatni, interneten keresztük egy-két termékfajtát árulni, úgy gondolom, hogy kb. 30-50e Ft jövedelemmel. Elegendő lenne-e ehhez az adószám kiváltása, vagy feltétlenül egyéni vállalkozóit kell kiváltani hozzá? Köszönettel várom a válaszod! Üdv.: Zsuzsa

 11. Sziasztok “hetesek”! Látom, nem vagyok egyedül,aki ez miatt szenved, és dühöng! Sorstársat keresek
  Igen! Mert nem nyugszom bele a ” hetesbe”
  Mert a Magyar értelmiség ezen “csoportja”, a munka világában elfoglalt helye alapján megkülönböztetett, szerintem megkülönböztetett – állítólag kedvezményezett – , miközben rá kell jönnünk, hogy Mi gyanús elemei vagyunk a rendszernek.
  Míg egy minimálbéren, egész éven át becsületesen foglalkoztatott bruttó-bruttó bérének megfelelőt megfizetted, Te semmire nem vagy jogosult!

 12. Zsuzsanett: rendszeres kereskedelmi tevékenységet nem folytathatsz vele!
  Imre: Ha a minimálbérnek megfelelő járulékokat és adókat fizeted, akkor szerintem Neked már érdemes elgondolkozni az egyéni vállalkozói kiváltásán v. a BT alapításon!

 13. Sziasztok!

  Bocs a zavarásért nekem is lenne egy kérdésem arról mit tudtok , hogy most január 1-töl van valami uj jogszabály ami a 7es adószámosoknak felvitte az adóját 44%ra. ebbe benne van a 17% adó meg valami 27% egészségügyi hozzájárulás és igy viszik a fizu 44%át???

  Elöre is köszi : Stefa

 14. Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni? Én is kiváltottam a 7-es adószámot, még tavaly munka mellett. Tanácsadást végzek itthonról telefonon. Most munkanélküli lettem. Vajon kiadhatok-e számlát azalatt az idő alatt, amikor is álláskeresési járadékot folyósítanak nekem? Nem állandó a 7-es munkával szerzett jövedelmem, egyszer van, egyszer nincs, néha több, néha kevesebb.
  Előre is köszönöm az esetleges válaszokat. Bea

 15. Kedves Bea!
  Nem, mert az jövedelemnek számít és az álláskeresési járadék egyfajta munkanélküli segély! Kettőt egyszerre nem kaphatsz.

 16. Sziasztok! Abban kérném a segítségeteket, hogy milyen járulékokat kell esetemben fizetni? Ugyanis az APEH-nél 3-an 3 félét mondtak, és ha ők sem tudják, akkor én honnan tudjam? Jelenleg GYES-en vagyok, majd októbertől hivatásos anya leszek. Kiváltottam a 7-es adószámot, mert ajándéktárgyakat (csuhé babák, tojásdíszek, gravírozás…) készítek és adok el. A 17% szjá-n kívül kell-e fizetnem valamit (EHO…)? Nincs szerződésem senkivel, csak készítek és eladok, ha megveszik. Előre is köszi! Erzsike

 17. Szia Erzsike! Amit én ilyen esetben tenni szoktam az az, hogy kérek egy állásfoglalást az ügyben, azaz kérd írásba, amit mondanak, így később nem büntethetnek meg, mert ők írták le!

 18. Sziasztok! Én csak annyit szeretnék kérdezni hogy kell e adót bevallanom a gyet után ha más jövedelmem nem volt?
  Válaszotokat előre is köszönöm!

 19. Sziasztok!

  Arról valaki tud valamit mondani, hogy vajon építészeti tervezést alkalomszerűen lehet-e adószámos magánszemélyként végezni?
  Köszönöm…

 20. Az építészet véleményem szerint lehet 7-es adószámos, hiszen szellemi, alkotó munka!

 21. Sziasztok!
  ‘7’-es kérdés az enyém is: műszaki (mérnöki) tanácsadást szeretnék 7-es adószám mellett. Az Apeh-osok nem tudják, hogy mehet-e? Sajnos én sem. Azt mondják, kiadják az adószámot, aztán az én felelősségem, ha mégsem jól adózok. Ilyenkor mi a teendő?

 22. Bocsánat, az előre is köszi lemaradt!

 23. “nem tudják” ?!?!… ha ők nem, akkor mégis kinek kéne? :O vagy csak akkor tudják, mikor büntetni kell?

 24. Kíváncsi lennék, hogy az APEH-osok írásba merik-e adni, hogy NEM TUDJÁK, hogy 7-es adószám alatt lehet-e ilyen meg olyan tevékenységet végezni…

  Ez már a TV ügyvédjébe illő téma szerintem.

 25. Segítsetek!
  Most szeretném kiváltani ezt az adószámot, mert hobbiból gyöngyékszereket készítek, és egyrészt már túl sok cucc gyűlt össze amit nem aggathatok magamra, másrészt ez egy elég költséges hobbi, legalább néhány darab eladásával fedezni lehetne a következő gyöngyös vásárlás költségeit. Van 8 órás munkahelyem, ez tényleg csak kiegészítés lenne. Sajnos az apehos szövegből nem egészen értem mi tartozik rám. Köszi előre is.
  Lyd

 26. Sziasztok!
  Érdeklődni szeretnék, hogy őstermelőként már rendelkezem adószámmal, viszont, ha kézműves termékeket is szeretnék készíteni és eladni (táskák, apróságok varrása, ill. képek festése) akkor ezt hogyan tehetem meg?Őstermelőként szolgálati időnek számít a jogviszonyom így azt semmi esetre sem szeretném törölni. Köszi előre is. Tünde

 27. A 7-es adószámot használhatom-e, ha színházi előadások megvalósításában veszek részt,illetve drámaszakkört vezetek?

 28. A férjem külföldön dolgozik, külföldi állampolgár, én Gyesen vagyok még egy hónapig, de nincs kilátásban munkahely. Szeretném eladni az általam írt könyveket, munkafüzeteket, de a hetes adószámmal ezt nem tehetem, viszont vállalkozóihoz 34 ezrte kéne fizetnem havonta, ennyit nem is keresnék vele. Van-e harmadik megoldás? (A férjem nevére nem igényelhetek vállalkozóit) Kérjek meg egy ismerőst? Ilyet lehet?

 29. Kedves Érdeklődő!
  Keress a könyvednek egy forgalmazó céget, akár egy családi cég aki forgalmazza és neked 7-es adószámra jogdíjat fizet. A 7-es adószámot a jogdíjra találták ki!

 30. Köszönöm az ötletet!

 31. Az adományozásról szeretnék érdeklődni. Ha pl. nem árulom az e-könyveimet vagy bármi mást, hanem ingyen letölthetik, de felhívom a figyelmet, hogy lehet adományozni, ez jogszerű-e magánszemélyként? Ehhez is kell adószám?

 32. És az lehetséges, hogy hetes adószámmal webináriumot tartok x összegért, és ott adom mellékletként az ekönyvemet?

 33. Szép napot mindenkinek!

  Művészeti tevékenységet folytató egyéni adószámos magánszemélyről lenne szó, akinek emellett nincs bejelentett főállása. Milyen járulékokat kell maga után fizetnie? Mikor kell a bevallásait megtenni? Nincs esetleg olyan könyvelő ismerősötök aki az ezen kívül felmerült kérdésekre tudna neki válaszolni? Szüksége van egyáltalán könyvelőre? Nagyon sürgős lenne a dolog!!!
  Várom a mielőbbi válaszokat!!
  Köszönöm

 34. Ugyanolyan helyzetben vagyok, mint Lyd, jó lenne, ha valaki meg tudná mondani a választ! Köszönjük!

 35. Sziasztok!

  Szeptember elején lettem 7-essel kezdődő adószámos magánszemély piackutatás címszó alatt. Azt X-eltem be, hogy “Az ÁFA fizetési kötelezettségemet az általános szabályok alapján állapítom meg.”

  Jelenleg nappali tagozaton tanulok, azért váltottam ki (Ügyfélkapun keresztül), hogy tudjak számlát adni próbavásárlásról. Ez nekem havi szinten kb 10-20e ft jövedelem.

  Napokban kaptam az Apehtól egy felszólítást, hogy 15 munkanapon belül pénzforgalmi számlát kellett volna nyitnom hozzá. Ezt pótoltam, remélem rendben lesz.

  Kaptam még egy felszólítást, hogy nyújtsam be az adóbevallásomat 1065-ös nyomtatványon. Ekkor szembesültem vele, hogy negyedévente kell itt adóbevallást készítenem. Szeptembertől vagyok adószámos magánszemély, de ez az első hónap (november), hogy jövedelmem lesz belőle. A negyedéves bevallásnak, ha jól tudom szeptember 30. volt a határideje. Kitöltöttem a 1065-ös nyomtatványt és ahova muszáj volt összeget beírnom, oda 0-t írtam, mivel szept. 30-ig nekem nem voltsemmi jövedelmem.

  Azt szeretném megkérdezni, hogy jól csináltam-e így, illetve, hogy van még olyan kötelezettségem, amiről esetleg nem tudok?

  Maximálisan utána olvastam ennek még szeptemberben, de sehol nem találtam pontosan leírva, hogy nekem milyen kötelezettségeim vannak (pénzforgalmi számla, negyedévente adóbevallás… és ki tudja még mik).

  Ezzel kapcsolatban még kérdezném, hogy oké, hogy most a harmadik negyedévben nem volt ebből jövedelmem. De év végén hogy kell kitöltenem majd a 1065-ös nyomtatványt? Nekem nem kell semmi adóvisszaigénylés meg bonyolítás, csak az a pár ezer ft bevallani valóm van, amiről a számlát is kiállítom. Ezeket az összegeket hova kell beírnom?

  Még egy utolsó kérdés, hogy ha számlát adok (hónap végén lesz az első ilyen alkalom), akkor az ÁFA kulcshoz hány százalékot kell beírnom?

  Szeretném magam megcsinálni, nincs rá keretem, hogy könyvelőhöz menjek. Nagyon megköszönném, ha valaki tudna nekem ebben segíteni!

  Üdv,

  Szandra

 36. Sziasztok!

  Érdekelne, hogy a 7-es adószám kiváltható-e oktatási tevékenységre?
  Lényegében arról van szó, hogy alkalmanként tartanék kézműves foglalkozásokat. Valamint az lenne még a kérdésem, hogy ez a típusú adószám csak egy tevékenységre váltható ki?
  Itt konkrétan arra gondolok, hogy a foglalkozások mellett eladnám néhány cuccomat. Annyira nem sürgős a dolog, mert egyenlőre kicsi a babám, akivel gyesen vagyok, de érdekelne a jövő miatt.
  Bár már arra is gondoltam, hogy talán egyszerűbb lenne egyesületet, vagy alapítványt létrehozni néhány sorstársammal. Erről mi a véleményetek?
  Köszönöm a választ és boldog új évet mindenkinek!

  Egyébként én is viccesnek tartom, hogy amíg egy őstermelőnek elég egyszerű a dolga, addig egy egyszerű kézművesnek, aki valószínűleg soha nem fog annyit keresni, mint aki mondjuk 2 tehén napi 40 liter tejét értékesíti, annak így megnehezítik a dolgát.

 37. Még valami -nem mint ha bárkinek rosszat akarnék- de az nekem elég vicces, hogy szappant árulhatsz, mint őstermelő, holott a fellelhető szappanok nem állati zsíradékból és hamulúgból készülnek, hanem mondjuk olivaolajból (amit valószínű nem te termesztettél), a kecsketejes szappanban is csak mutatóban van kecsketej, szóval nem értem, hogy akkor a hobby szinten működő kézműveseknek miért nincs jó megoldás?

 38. Én is kézműveskedem, és jó volna valami bevételhez jutni. Elég sok tárgyamat zsűriztettem már, persze nem csak ilyet készítek. Szeretnék kézműves foglalkozást is tartani. Nincs főállásom, nem is nagyon számíthatok rá 4 gyerek mellett. Viszont nincs egy rakás pénzem, hogy ki merjem váltani a vállalkozói igazolványt, mivel ha van bevételem, ha nincs a járulékokat akkor is fizetnem kellene. Nem tudom, hogy így végezhetném-e ezeket a tevékenységeket 7-es adószámmal. Nem tudok napi 8-10 órát munkával tölteni, mint aki vállalkozó, hogy kitermeljek minden költséget, és még maradjon is.
  Mit tanácsolsz?

 39. 7 es adószámom van nyithatok e hozzá pénzforgalmi jelzőszámot?

 40. Sziasztok!

  Érdekelne, hogy kiváltható-e a 7-es adószám egyedi ruhatervek készítésére és divattanácsadásra. Tekintve, hogy a tevékenységből fakadó bevétel nem rendszeres, így nem igazán érné meg az egyéni vállalkozói jogviszony. Sajnos semmilyen fórumon nem találtam erre vonatkozó információt, még az apeh honlapján sem.
  Előre is köszönöm a segítséget!

 41. Szeretnék érdeklődni én is a 7-es adószámmal kapcsolatosan. 50% munkaképesség csökkenést állapítottak meg, nincs állásom. Magam készítenék ajándék tárgyakat bőrből, textilből, papírból, kézműves foglalkozást is szívesen tartanék. Nem kapok kielégítő választ sehonnan. Köszönöm a választ.

 42. Kézműves termékek előállításával -folyamatosan- foglalkozó és azokat értékesíteni kívánók keressenek meg nyugodtan az adózási, számlázási, elszámolási problémáikkal. Segítek (hacsak tudok)legális megoldást találni.

 43. sziasztok!
  én is gyöngyékszereket készítek és eladnám őket, ha tudnám, hogy jó e nekem ez a “hetes” adószám…

  kedves Balázs… hol lehet téged elérni?

  köszi mindenkinek!

 44. Kedves Balázs,
  Érdekelne az általad említett lehetsőég, kérlek küldj egy email címet ide: burjan.eszter@gmail.com, hog yfelvehessem a kapcsolatot veled!

 45. Takácsné mihálkó Rózsa says:

  Kedves Szandra!
  Megkerestél te előtte egy könyvelőt?
  Miért nem választottad az alanyi adómentességet, nem értem, hiszen mint írod, a bevételed nem indokolja, hogy ÁFÁS legyél.Ezért kellett a bankszámla is, mert az Áfa fizetési kötelezettnek , kötelező a bankszámla nyitása. Üdvözlettel.

 46. Takácsné Mihálkó Rózsa says:

  Szandra. Most viszont, jön az év vége, lehetőséged lesz váltani és alanyi adómentességet választani a 2012.évre.Figyelj a határidőkre és a feltételekre. Üdv.

 47. Kedves Balázs!
  Nagy szükségem lenne a tanácsaidra. Kézimunkákkal, lakás díszítőkkel, horgolt ruhadarabokkal-kiegészítőkkel szeretném pótolni a nyugdíjamat. ehhez kellene néhány jó tanács, h ne hibázzak. Különösen a 7es adószámmal való tudnivalók érdekelnek, és a hozzá kapcsolódó fizetési kötelezettségek. Köszönöm, ha segítesz eligazodni. simonneedit@freemail.hu

 48. Kedves Balázs!
  Kézimunkával foglalkozom, pár hónap múlva nyugdíjas leszek és egy-egy ünnep előtt szertném eladni munkáimat. Milyen legális lehetőség van erre, a 7-es adószámról mennél többet olvasok, annál kevésbé értem.
  Segítségét köszönnöm és várom válaszát.
  Gráczer Edit

Speak Your Mind

*