A könyvmolyhoz egy hozzászólás

Jó ezt az pénz és érzelem dolgot tisztába tenni itt és most. Hidd el én sem az az ember vagyok, aki átgondolja, mielőtt a gyerekére mosolyog.

Azonban az üzletet és az érzelmeket ne keverd. Lehet a barátod az üzlettársad és az üzlettársad a barátod, de ha üzleteltek, akkor ott anyagi szempontok alapján dönts, ha pedig baráti látogatás alkalmával találkoztok, akkor az érzelmeid alapján. A kettőt sose keverd!

Ez a blog kezdő művész vállalkozóknak szól és azoknak, akik már elkezdték, de nem tudják hogyan csinálják jobban. Ez egy üzleti blog és az érzelmeimet ettől teljesen különválasztom. Nem azért nem írok róla, mert nincsenek, hanem mert nem ide valók. Ez egy üzleti blog!

Az üvegékszerek kapcsán, mi már sok módszer kipróbáltunk a magyar piacon. Tudom mi a sikeres és mi nem. Sokat letettünk már az asztalra az ékszerek kapcsán. Sokan kérdezték, hogy csináljuk? Itt ezt osztom meg. A többség nem azért van itt, hogy a millióit hogyan fektesse be. Kis pénzből indulnak (1 varrógép + 100-200e Ft maximum), de vannak céljaik. Nekik akarok segíteni, nekik szólok. A vállalkozáshoz nagyon nagy pénzügyi önfegyelem kell.Magyarországon sokan nem tudnak bánni a pénzzel. Van olyan ember (nem is kevés) aki azért gürizik, hogy a hiteleit, azt a kb. 10-et, törleszteni tudja. Ezek a könyvek egy szemléletmódot adnak és ez fontos.

Elmesélek most egy történetet. 10 évvel ezelőtt, volt nekünk egy vállalkozásunk. Nem jól választottuk meg a terméket, olyan gyártottunk, amit a kínaiak is tudtak és olcsóbban. Tönkrement. A családi kassza nullán állt, egy barátunk adott kölcsön. Hetente többször ettünk grízes tésztát, mert másra nem jutott. minden fillért beosztottunk hó elején és csak a tervezett dolgokra költöttünk. Nem fért bele egy plusz újság, egy ruha, semmi. 2 évig ment ez a kemény, céltudatos pénzbeosztás. Két év után kicsit lehetett lazábbra venni, az 5. év elteltével mondtam azt, hogy most már jó. Hidd el sokszor jóval kevesebb pénzből is ki lehet jönni! És ha van egy cél (kijönni a családi csődből, felépíteni egy céget) akkor ki lehet bírni néhány évet.

Itt a mozgatórugó a lényeg: Nagyon akarod azt a célt elérni?

Erről szólt az előző poszt.

tano-moni

A Lépj Tovább! kurzuson rengeteget tanultam, talán nem is hiszed, de az összeszedettséged, a precízséged teljesen átjön és bár eddig is követtem a tevékenységedet, de így belelátva még inkább úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt elköteleződni erre az évre. Végre olyan embertől tanulhatok, aki tisztán látja, hogy miken megyek keresztül, és melyik vállalkozási szakaszban mi a teendő, mert, hogy ő is átment ezeken.

Tanó Móni

Comments

 1. egyetértek

  (Én nagyon tudok spórolni, de sajnos költekezni is. A listádról már két könyvet olvasok párhuzamosan, mert én is úgy gondolom, hogy a szemléleten, a gondolkodásmódon múlik nagyon sok minden. Ebben ezek a könyvek is megerősítenek. Azt mondják, az embereknek nincsen pénze, mégis, nézz meg egy átlagos estét a tescoban..én nagyon odafigyelve vásárolok, de ahhoz, hogy jobban kijöjjek a pénzemből, több kell, néha teljesen máshonnan kell megközelíteni a dolgot.)

  vattacukor mónika

 2. Én is egyetértek. Az üzlet az más!

  A termék kiakalítása mehet érzelmi szempontok szerint, sőt ez szerintem célszerű is. Egyrészt, mert nekem mint eladónak is szeretnem kell, másrészt mert a vevő érzelmeit fontos figyelembevenni. Ez azért van, mert ettől lesz jó a termék.

  A vevőkkel és érdeklődőkkel való kommunikáció is lehet személyes, empatikus, az ő igényeit, érzelmeit figyelembevevő, de ennek is egy cél érdekében kell, hogy történjen.

  Sőt, ha a stratégiába belefér néha egy-egy terméket lehet áron alul (akár effektíve veszteségesen) adni, de ezt egy befektetésnek érdemes szerintem tekinteni, az ügyfélkör kiépítése érdekében. Elégedett vevők tovább ajánlanak.

  De alapvetően és összességében racionálisnak kell lenni, már persze akkor, ha ebből szeretnénk megélni. (Amennyiben csak hobbi, és mondjuk hobbinkat szeretnénk finanszírozni, az más, mert akkor “bevételnek” számít az öröm, amit nyerünk a dolog csinálása során, az elégededett, boldog vevőktől kapott visszajelzések, stb. is és a $-bevétel kisebb súlyt kap.)

  És ez nem rossz, ettől nem vagyunk rosszabbak, ettől még lehet tényleg szeretni a terméket, a vevőt, az érdeklődőt, a munkatársadat:)

  A Csüny vállalkozó párban én vagyok a racionális, aki számol, a célközönség igényeire figyel, stb., míg a párom a művészlélek, aki felötli az alkotások többségét. Úgy érzem, ez egy nagyon jó felállás egyébként, mert így a racionális gondolkodás nem rombolja a kreativitást, ugyanakkor az alkotás sem válik öncélúvá, és nem kell egy embernek kettébontani a figyelmét két “lelki beállítottság” között.

  Hú, de hosszú voltam.

  Kis Csüny

 3. Semmiképpen sem akarom itt bomlasztani a légkört, minden esetre köszi a választ. Ráadásul azt is gondolom, hogy a viták mindig előre visznek, gondolkodásra serkentenek, még akkor is ha nem értünk pontosan egyet.
  Ha már a könyveknél tartunk, nálam sokkal avatottabb személlyel példálódznék, aki leírta, amit én gondolok és érzek az életről. Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyvében egyszerűen minden benne van, ami a hasznos, boldog élethez szükséges. De mégsem tanácsadó könyv, egyszerűen csak leírja, hogy mire jutott kutatásaival.
  Ahogy láttam, most van egy újabb, kifejezetten a kreativitással, az alkotó élettel foglalkozó könyve is. Ezt még nem láttam, de azt hiszem itt mindannyiunknak elég hasznos gondolatok lehetnek benne. Ha elolvastam, majd beszámolok róla.

 4. Kedves Zsuzsi!
  Egy ötletemmel kapcsolatban kérem a véleményed, és itt írok neked, mert ehhez a blogbejegyzéshez illik talán a kérdésem.
  Még mindig “feszeget” a gondolat, hogy majd vállalkoznom kellene, annyira szeretném, el tudom képzelni életformámnak. (Pillanatnyilag persze állásban dolgozom egy kisgyerek (na és férj) mellett, és a munkahelyemen fontos dolgokat tapasztalok szakmalilag, úgyhogy még nem jött el az idő, de várom az alkalmas pillanatot a vállalkozás indításáshoz.)
  Nagyjából ismered a tevékenységemet (régebben csiribiribolt, ha nem emlékszel, belinkeltem a nevem alá termékeim archivumát).
  Szerinted milyen ötlet az, ha (majdan) összeállnék egy üzletkötő vagy kereskedő végzettségű (netán befektetni is akaró) üzleti társsal?
  Szerintem eredményesebb lennék társsal, bár sok internet marketing dolgot tanultam mostanság, de ez talán még kevés.
  Egyáltalán hol lehet ilyen ismeretségekre szert tenni?
  Köszönöm, ha válaszolsz, további jó munkát a vállalkozásaidhoz!
  Kriszti

 5. Szia Kriszta!
  Érdekes kérdést feszegetsz. Ha nem érzel magadban elég erőt és / vagy affinitást az üzleté részhez, akkor valóban ajánlatos egy társ.
  Ennek az előnyei:
  nagyobb tőke
  sokoldalú ismeretek (Te vagy a kreatív, Ő az üzleti)
  munkamegosztás lehetősége

  Azonban a következőket is látni kell:
  oszlik a haszon
  nem mindig van egyetértés stratégiai kérdésekben

  Ha társsal kezdesz vállalkozni,akkor a szabályokat mindenképpen fektessétek le egy szerződésbe: jogok,kötelezettségek,valamint az,hogy ki és hogyan szállhat ki a közös vállalkozásból.

  Ha ilyen embert keresel, akkor egyetlen tanácsot tudok adni: csak nagyon megbízható emberrel dolgozz együtt és akkor is minden legyen papíron!

 6. Tóthné B. Krisztina says:

  Köszönöm a hasznos válaszod!
  Igen, tényleg nehéz kérdésnek tűnik. Mondjuk még odébb van a dolog megvalósítása, úgyhogy még nem kell döntenem.
  Viszont olyan méretekben gondolkodom (micsoda haladás:), hogy egy fenékkel a kreatív+gyártáselőkészítési és az üzleti részt. (Köszönhető ez annak, hogy munkahelyemen gyártáselőkészítésben dolgozom, és több nagy varrodát látunk el néhányan munkával.)
  Már csak a saját termékeimmel kéne ezt megvalósítnai. :) Na jó, kezdetben azzal is megelégszem, ha pár embert el tudok látni varrnivalóval.
  Reménykedem, hogy a jósorsom összehoz “véletlenül” jó kapcsolatokkal.

 7. Tóthné B. Krisztina says:

  Kimaradt a fele mondat:
  A kreatív és az üzleti részt remények szerint egy fenékkel úgy sem tudnám ellátni.

Speak Your Mind

*