Alkotás, mint vállalkozás

Na ez a következő nagyon jó téma. Sokan azt mondják, hogy á ebből nem lehet megélni, meg csak aprópénzt keresel vele. Ugye, Neked is mondtak már hasonlókat? Én ezt nem így gondolom. Ha a több ezer példányszámban készült Louis Vuttion táskákat el lehet adni hatjegyű összegért, akkor Te miért nem kérhetnél és KAPHATNÁL reális árat az igényes egyedi kézi munkádért. Ma egyre többen vannak, vagyunk, akik odafigyelnek arra, hogy ne gyermekmunkával és kizsákmányolással készült árut vásároljanak, hanem vásárlásukkal egy jó ügy mellé álljanak oda. Igen el kell ismerni, hogy nagyon jó ügy az, amikor egy valamiben fogyatékos ember önmagának teremt munkahelyet és nem segélyekre alapozza az életét. Nagyon jó ügy, amikor egy nő gyerekek mellett nem napi 8 órában robotol a munkahelyén, hanem az otthonában dolgozik és a munkaidejét a családja szükségleteihez alakítja. Ez mind lelkileg egészségesebb gyermekekhez és általuk egészségesebb társadalomhoz vezet.

Jó, de hogyan csináljuk?

Egy biztos állami beavatkozásra ne várjon senki. Ha mégis lesz ilyen, hurrá örülünk, de nem érdemes számítani rá.

Amit tehetünk, hogy támogatjuk egymást. Ötletekkel, bátorítással és anyagilag. Anyagilag? (gondolom most elég furcsán nézel a képernyőre) Igen, de nem a „Támogassuk az alkotó nők vállalkozásait” alapítvány szeretném itt és most meglapítani.

Lehet ezt másképp is. Vegyük igénybe egymás szolgáltatásait és vásároljuk egymás termékeit. S, ha anyagi lehetőségeink nem engedik és mind a két félnek megfelel, akkor jöhet a barter!

Elmondom én hogy támogatok más női vállalkozásokat:

 • Amikor csak lehetőségem van rá, más anyáktól vásárolok árut v. szolgáltatást. A piacon van egy öt gyerekes nő, aki mézet árul és ha ott van, akkor nála veszem a mézet.
 • Az egyik baráti házaspár most szólt, hogy a feleség elindította a nyomdaipari vállalkozásukat. A panyizsuzsi ékszerkártyákat biztosan ők fogják nyomtatni legközelebb.
 • Jogi tanácsért egy ovistárs anyukájához szoktam fordulni, akinek van otthon egy kisebb gyereke is, így a találkozót természetes, hogy alvásidőre tesszük.

Tessék nyitott szemmel járni és észrevenni a hasonló vállalkozásokat, hogy észrevegyenek minket is! Ugye nem egy ördöngősség?

tano-moni

A Lépj Tovább! kurzuson rengeteget tanultam, talán nem is hiszed, de az összeszedettséged, a precízséged teljesen átjön és bár eddig is követtem a tevékenységedet, de így belelátva még inkább úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt elköteleződni erre az évre. Végre olyan embertől tanulhatok, aki tisztán látja, hogy miken megyek keresztül, és melyik vállalkozási szakaszban mi a teendő, mert, hogy ő is átment ezeken.

Tanó Móni

Comments

 1. A barter nagyon jó ötlet. És tervezel ennek itt plattformot kialakítani?

 2. Mivel a barter nem egy cél, hanem egy alternatíva, szükséges rossz, azt gondolom, hogy ezt nem kell elősegíteni. Ez egyedi igények alapján intézhető, ha mind a két fél benne van. A “csereértékben” nekik kell megegyezni! És még egy dolog: barter ajánlatot visszautasítani nem ciki!

 3. Szerintem is nagyon fontos megtalálni egymást és segíteni egymást. Amit Zsuzsi ír, az tök jó, de mi van ha nincs szükségem éppen semmilyen szolgáltatásra/termékre? Akkor is tudunk segiteni sokféleképpen: ha csak valaki honlapját/nevét/termékét/szolgáltatását ajánljuk itt-ott jóhelyen, máris nagyot segitettünk!
  És ha együtt ötletelünk akkor is sokat segitünk: inspiráljuk egymást!!!

 4. sziasztok!

  még egy kis segítség az alkotó-vállakozóknak: “Start-up guide, üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára”. a magyar formatervezési tanács oldaláról letölthető, pdf formátumban: http://www.mszh.hu/testuletek/mft/startupguide/

  mivel főként egyetemről frissen kikerült művészeknek íródott, az első fejezetben található néhány tipp az álláskeresésre vonatkozóan, de a többi információ számunkra is hasznos lehet.

Speak Your Mind

*