Automatizálás

Szombaton érkeztünk haza, az 1 hónapos családi nyaralásból. Észrevetted, hogy nem voltam itthon? Biztos vagyok benne, hogy nem. Minden úgy ment a blogomon és a boltomban, valamint itt a mákgubón is, ahogy szokott. Rendszeres posztok, hírlevelek. Azonban nehogy azt hidd, hogy Erdélyben vagy a Balaton parton naphosszat bejegyzéseken agyaltam és hírleveleket írtam. NYARALTAM! A többi pedig ment magától.

A kulcs, az automatizálás! Íme hogyan csináld:

Blogpostok: Olyan témákat válassz, ami nem eseményhez vagy időhöz köthető. A bejegyzéseket előre írd meg, időzítsd és optimalizáld. Minden az adott időben automatikusan kerüljön a blogba.

Twitter: A twitter az összes blogbejegyzést automatikusan át tudja venni és publikálja. (Én az első héten napi 1 időzített tweetet is beállítottam.) Időnként azonban érdemes ránézni, hogy tudd, érkezett-e direkt üzeneted vagy valaki említést tett-e rólad.

Facebook: A facebook is remekül automatizálató. Itt is állítsd be, hogy minden bejegyzést vegyen át a twitterről és publikálja. Itt ha érkezik hozzászólás a mejegyzéseidhez, arról a facebook e-mailben értesít, így csak akkor kell belépni, ha válaszolni szeretnél.

Rendelések: A legegyszerűbb dolgom a mákgubós megrendelésekkel volt. Ha utalós rendelés érkezett, akkor egyetlen dolgom az volt, hogy ránézzek a bankszámlára, hogy megjött-e a pénz. A paypal-os fizetéseknél pedig a paypal automatikus mailt küld a pénz beérkezéséről, így ott még ennyit sem kellett tennem. Ha valaki fizetett, csak beállítottam, hogy induljon neki a tanfolyam és küldtem neki egy e-mailt, hogy a számlát hazaérkezésem után postázom.

Te, ugye, termékekkel foglalkozol, ami egy kicsit bonyolultabb. A blogodban és a hírleveledben tájékoztass mindenkit, hogy az egyedi rendelések meddig szünetelnek. Így ebből nem lesz konfliktus és tudsz a bejegyzésre hivatkozni. Érdemes megkérni egy családtagot vagy barátot, hogy a számlázást és a postázást vállalja el erre a néhány hétre. Ha már nagyobb a céged és sok megrendelésed van, akkor keress rá egy fizetett alkalmazottat, akit megbízási szerződéssel meg tudsz bízni, hogy vegye át ezt a feladatot néhány hétre! Ilyen feladatot egy környékbeli kismama vagy talpraesett nyugdíja internetező néni szívesen elvállal, sőt örül is a mellékesnek!

E-mail: A legfontosabbakat válaszold meg, ami kevésbbé fontos, ott írj egy levelet, hogy nyaralsz, a többit töröld. (Az első héten csak néha kapcsoltam be a laptopot, de az első hét után minden reggel vagy este leültem és végignéztem a leveleket. Ez kb. 30-50 percbe telt.) Mikor hazaérsz nézd végig a levelezésedet és válaszolj azoknak, akiknek megígérted!

Milyen technikai eszkzöket használtál? Természetesen vittem magammal a laptopomat és útközben vettem egy mobil internetet, a feltölthető fajtából. 3GB-os volt és a felét sem használtam el. Emellett velem volt  a laptop és a jegyztfüzetem.

Összegzés: Remek nyaralás volt, igazán kipihentem magamat, de az utolsó két nap már vágytam haza, vágytam dolgozni. Így jó hazajönni a nyaralásból!

borodykriszti

Annak ellenére, hogy én éreztem, hogy valami nem stimmel, de nem tudtam, hol akadtam el, meg sem tudtam magamban megfogalmazni. Zsuzsi a Lépj Tovább! Kurzusban erre rögtön ráérzett és mondta a megoldásait! Pont erre volt szükségem!

Borody KrisztinaSilk&More

Comments

 1. @panyizsuzsi,

  Ez annyira aktuális téma, és remek cikk, hogy szívesen publikálnám!
  Ha akadálya van/nincs akkor jelezz, akár itt akár mailben!

  Freelance71

  ui.: Természetesen linkelve!
  uui.: szerintem valami ütős aláírás fáljt nyomj a végére, a mailem látod, küld bátran!

Trackbacks

Speak Your Mind

*