APEH – Meska!

Én it mindig a tiszteséges minkra buzdítok mindenkit. Ezgyszer szerettem volna is írni erről egy posztot, amihez az ötletet ezgy ügyeskedjünk típusú kommnet adta. Nem írtam. Lehet, hogy hiba volt. Ma azonban olvastam egy bejegyzést a zöldtornyos lakóin. Olvassátok és szívleljétek meg!

APEH-Blogolók áruháza

Az egyik legkedvesebb barátnőmet nagyon megbűntette az Apeh, mert a blogolók kedvenc áruházában árult. Szerintem nagyon sokan árulnak, megkockáztatom, többszázan.
Szerencsétlen nem kért soha horrorisztikus árat semmiért, sőt, mondhatnám, hogy még az anyagöltségét is csak éppen…
Nem rég olvastam Vezsuzsi blogjában az árakról, nagyon igazat adtam neki. Azt írta, hogy inkább nem adja el a saját kezűleg gyönyörűen megalkotott dolgait, minthogy ingyen adja, hogy a másiknak legyen. Teljesen igaza van. Na, ő nem így írja, sokkal finomabban, de a lényeg ez volt.
A barátnőm nem vállalkozó, nem kereskedő, nincs papírja arról, hogy „alkot”. Kedvét leli benne. Csak csinálja. És jól. És szegényt nagyon utolérték.
Az Apeh bejelentkezett, mint vásárló, ő rendre el is küldte a termékét „a megrendelőnek” az/ő pedig a pénzt, aztán a megrendelő hiányolta a nyugtát, vagy a számlát a termék mellől.
Amikor a barátnőm mondta, hogy nem tud adni, akkor jött ki, hogy „a megrendelő” egy APEH-ellenőrzés volt. Szuper.
Az ellenőrnek is igazat adok valahol, mert hiszen a pék is elkészíti a kenyeret, aztán eladja… mindezt mindent igazolva teheti csak meg. (Honnan vette a lisztet, a hozzávalókat, aztán pedig ugye számlával ad(hat)ja tovább.)

Mindezt azért írtam, hogy azon kevesek, akik olvasnak, vagy tanácsot adjanak, hogy hogyan lehet védekezni (szerintem csak vállalkozóival, becsületességgel), vagy gondolják át, becsületesen tudják-e igazolni az APEH felé az így szerzett jövedelmüket. Mert bizony sok pénz a bűntetés. És az csak a pénz része… a lelkiismeret tisztasága, és nem utolsó sorban kis Hazánk előrébbjutása is lebegjen a szemünk előtt… (Mondhatnám: „Ne lopj!” az állambácsitól se!)

(GYESen lévők simán kiválthatják minden további nélkül a vállalkozóit, ha meg valaki dolgozik , heti min.36 órát, akkor megint csak kiválthatja ugyanúgy. Ezek szerint érdemes…)

Nem vitaindító céllal írtam a bejegyzést, csak figyelemfelkeltő célzattal, és tanácsot kérve, adva, várva. Egymásnak, egymásért.

hozzászólások

Kérdésed, véleményed van a leckével kapcsolatban? Írd meg nekünk!

41 válasz

  1. Húha, ez azért durva… Sajnálom, hogy ezeket az embereket bűntetik meg – még ha valahol jogosan is teszik. 🙁

    Egyébként nekem az a tapasztalatom, hogy az ember amint boltba viszi a termékeit, előbb-utóbb úgyis kell tudnia számlát adni. Több boltban is kint vannak a cuccaim, mindenhol kell számlát adnom. Így tisztességes… Csak sajnos én sokszor nem kérek számlát a párszáz forintos vásárlásaimról, így viszont összességében elég nagy összeget nem tudok elszámolni kiadásként, amivel én járok rosszul.

    Aki iskola mellett készít kézműves dolgokat, mindenképp az adószámmal próbálkozzon – egyszerűbb, mint a vállalkozói!

  2. Valóban, gyes mellett, ha a baba már elmúlt egy éves, lehet keresőtevékenységet folytatni, és így vállalkozást indítani is. Viszont azt tudni kell, hogy gyes melletti vállalkozás esetén (amennyiben nincsen legalább heti 36 órás munkaviszony) meg kell fizetni a minimálbér kétszerese után a járulékokat (a kezdés évében „csak” a minimálbér után…), ami ugye nem kevés. Ezzel tehát mindenképpen számolni kell.
    De ha van teljes állásod, akkor igazából nem kockáztatsz (már amennyiben egy vállalkozás kockázatmentes tud lenni), mert így nem kell fizetned magad után a járulékokat a vállalkozásodban, csak akkor van adó- és járulékfizetési kötelezettséged, ha nyereséged keletkezik, illetve ha veszel ki jövedelmet a cégedből.
    És hát igen, azt tanácsolom, kérjetek számlát mindenről, sosem lehet tudni, majd a könyvelő eldönti, hogy elszámolható-e.

  3. Amiről délután beszéltünk: ha te saját lomjaidat adod el, akkor nem adsz számlát, viszont az éves adóbevallásodban jelezned kell, hogy ilyen irányú bevételhez jutottál.
    Én azt támogatnám, ha lenne olyan megoldás, amikor egy otthon egyedül alkotó az állam számára ellenőrizhető, de rugalmas módon tudná eladni az általa készített holmikat. Viszont akkor ugyanúgy elszámolhatná ő is a költségeit. Ha pedig egy idő után folyamatos bevételt jelent számára a kreatív tevékenysége, akkor kelljen csak valamilyen vállalkozói formát választania- tehát valamiféle türelmi, felfutási időt kellene kapniuk.
    Én szerencsés vagyok, mert vállalkozó férj mellett kerültem ki az iskolapadból a munkaerő piacra és gyakorlatilag kész cégbe/cégekbe ültem bele saját magunk alkalmazottjaként. Mázli.

  4. Itt is mondom: megkérdeztem a meskás lányokat, és nem volt semmi ilyesmi. Ti el tudnátok képzelni, hogy megbüntetnek titeket és utána nem szóltok Boriéknak? Én nem.
    Nem ügyeskedésre biztatás ez, csak a konkrét bejegyzésre egy válasz.

  5. Nekem évek óta van egy bt-m, aminek még semmi köze nem volt az iparművészeti tevékenységemhez. Nemsokára lesz. Egyre inkább haladtam az eladás felé és döbbenetemre sehol, senki nem tudott hozzáértő felvilágosítást adni, hogyan is kellene ezután adózni, azon kívül hogy „nem szoktak itt ellenőrizni…”. Én viszont nyugodtan szeretnék aludni. A jelenlegi előírásoknak megfelelően csak az APEH felé kell bejelenteni a tevékenységek TEAOR számát, amiket innen lehet összemazsolázni:
    http://portal.ksh.hu/pls/portal/vb.teaor_main.teaor08_fa
    A 90-es a művészi és alkotó tevékenység (rákattintva kinyílik, aztán azon belül is lehet kattintani, amíg a végleges magyarázatig „süllyed” az ember). Én kiválogatom, a könyvelőm meg majd lejelenti.
    További mazsolákat kell kikeresgélni a hamuból webshop üzemeltetéshez, partnerprogramokkal szerzett jutalékokhoz, (internetes) oktatáshoz.

  6. Összegyűjtöttem, hogy azokat a tevékenységeket, amelyek szerintem lefedik a Meskán végzett kézműves dolgok értékesítését:
    900306 – Képző- és iparművészeti tevékenység
    900301 – Egyéb alkotó tevékenység
    321301 – Divatékszer gyártása
    321302 – Tűzzománc dísztárgy, divatékszer készítése
    321303 – Ajándéktárgy- és díszműáru készítés
    321304 – Nép- és iparművészeti divatékszer, díszműáru gyártása
    321305 – Fűzöttgyöngy készítés

    A fenti tevékenységeket kell a vállalkozónak vagy a társaságnak az apeh-hoz bejelenteni.
    Ezekhez a tevékenységekhez a bejelentésen túl semmilyen szakképesítés, végzettség, vagy külön hatósági engedély nem szükséges.

  7. Örülök, hogy sokan átlátják a dolog fontosságát. A bejegyzést én írtam le, és élből visszautasítom Anyahajó „hoax” és egyéb a bejegyzése(i)mre utaló megjegyzését. Az ismerőseim egyszerűen törölték magukat a meskáról, miért is kezdtek volna bármit is a meskás lányok ellen tenni?! Vagy akármit is? Ők nem tehetnek semmiről. Inkább még meg kell nekik köszönni, hogy létrehozták ezt a lehetőséget! Egyszerűen örültek a megbüntetett ismerőseim, hogy „csak” ennyivel megúszták. Belátták, hogy az ő hibájuk, feketén csinálták, mert csak annyit tudtak, hogy 200ezer Ft alatt adóköteles a jövedelmük. Jószándékú figyelemfelkeltés volt a célom! Csak ennyi: Figyeljetek, tegyetek magatokért, ha komolyan gondoljátok, mert ez bárkivel, aki hasonlóan nem jártas az adózásban, megtörténhet! Ennyi!

  8. az a durva, hogy az APEH ilyen ‘pitianer’ dolgokkal foglalkozik, míg mások milliókat, milliárdokat mentenek ki innen-onnan, így-úgy.
    az is nagyon durva, hogy a vállalkozókat trükközésre, kiskapuzásra és csalásra buzdítja a kifizethetetlenül magas teherhalom miatt.
    amúgy meg iszonyú sok online értékesítés folyik, ahol nincs számla. engem az is érdekelne pl, hogy ha használt cuccot adok el, az minek minősül?
    pl: nagy tételben használt ruhát árulok a neten. lsd vatera és társai. azok akik azt sportszerűen űzik, nem számlakötelesek (és adókötelesek?)

  9. Ha Te tényleg a gyereked kinőtt cuccait adod el, mert már nincsen rá szükséged, vagy lecseréled a bútort, és a régit eladod, és mindez 200 ezer forint alatt van, akkor nem kell adózni utána. De ha erre szakosodsz, hogy rendszeresen használt cuccokat árulsz, akkor ott már megint vállalkozási tevékenységről van szó. Szóval igen, be kellene vallani… Az más kérdés, hogy ezt nagyon sokan nem teszik meg…

  10. Ami,

    Meg tudnád nekem írni a jelenleg aktuális TEAOR kódok listájának a pontos netes címét? Ide: kiscsuny KUKAC chuny PONT hu
    Vagy jöhet ide válaszként is, úgyis visszanézek:)

    Előre is nagyon köszönöm,
    Kis Csüny

  11. Az internetes kereskedéshez kell valami külön Teáor?
    Hétfőn íratnánk föl a zuram vállalkozóijára egy csomó mindent, és az ő „megbízottja” leszek…

  12. Szerintem nem beugratás, de ha az is lenne, jó, hogy így vagy úgy, de felszínre került a téma. Benne volt már a levegőben. Legalább most az érdekeltek gyűjtik a hasznos infókat. Én is.

  13. Köszönöm Ami, drága vagy! És teljes jegyzék is létezik? (nem csak online, és nem csak kézműves dolgokról)

    Gondolom a Meskán való árulás még nem számít webáruház üzemeltetésnek, nem? Hiszen ekkor ők üzemeltetik. Amúgy meg a közgazdász végzettség kielégítené ennek a követelményét, nem?

    Bocsánat a sok kérdésért.

  14. Amit az előbb Krisztallit belinkelt, én is azt szoktam használni. Az a teljes, és friss. Hogy érted azt, hogy nem online? Nyomtatott formában? Abban ugyanaz van.
    Valóban, a meskás árusítás még szerintem sem webáruház, abban az értelemben, hogy nem Te üzemlteted a honlapot, amin az internetes áruház van. Ezt én sem sorolnám oda.
    Sajnos a közgazdász végzettség nem megfelelő. Konkrétan kereskedelmi szakképesítés szükséges. (A honlapomon is volt ez már egy párszor téma, ott utána tudsz olvasni)

  15. Krisztallit, Most látom csak, hogy Te is válaszoltál – Köszönöm szépen!

    Ez egy nagyon használható oldalnak tűnik, remélem azóta nem változtak a TEAOR számok.

  16. És megint lassabban jelentek itt meg a válaszok:) Szóval köszi Ami, most már azt is tudom, hogy aktuálisak. És azt hiszem, el fogom kezdeni böngészni a weboldaladat:)

    A nem online-t persze nem a TEAOR jegyzékre értettem, hanem magára a kereskedésre.

  17. webáruházhoz kereskedelmi szakképesités kell? ez egyéni vállalkozásra vonatkozik vagy bármire? mindenre? ez nekem új 🙂

  18. Így van, a teáor az internetes kiskereskedelem, és ez a tevékenység kereskedelemi szakképesítéssel végezhető, mind egyéni vállalkozások, mind gazdasági társaságok esetén.
    Vagy a vállalkozónak, vagy egy alkalmazottjának, vagy esetleg egy bejelentett segítő családtagnak kell ilyen végzettséggel rendelkeznie. Az okmányirodában ki sem adják a vállalkozóit, amíg be nem mutatod a bizonyítványt, és a munkaszerződést.

  19. 1 hónapja voltam az okmányirodába. Azt mondták, hogy az internetes kiskereskedelemhez nem kell végzettség.

  20. Akkor pontosítok. Benne kell lennie az ilyen ékszeres szakmáknak amihez nem kell végzettség és mellé az internetes kiskereskedelem. Ezeket készíted és interneten adod tovább. Nekem ezt mondták.

  21. Azokhoz a tevékenységekhez, amelyekt fentebb felsoroltam, divatékszer készítés, stb, ezekhez nem kell semmilyen végzettség. De ha fel szeretnéd venni a vállalkozói igazolványba (vagy cégjegyzékbe) az internetes kiskereskedelem tevékenységet, akkor ehhe már kell kereskedelmi szakképesítés.
    Ha Te a kézműves, saját készítésű dolgaidat interneten hirdeted, és ezen keresztül találsz rájuk vevőt, akkor az nem internetes kiskereskedelemnek számít, hanem a fent felsorolt tevékenységek közé.
    Az internetes kisker. (webáruház) azokat az eseteket foglalja magában, amikor árukészletet vásárolsz, és ezeket adod tovább. Ehhez már kell végzettség.

  22. Ami!
    Akkor az a lényeg, hogy saját terméket árul valaki vagy másét?
    Vagy az, hogy a boltot a saját domainján üzemelteti vagy máshol?

    Mit nevezünk kereskedelmi végzettségnek: a bolti eladót, vagy az is jó, ha közgazdasági diplomája van valakinek?

  23. Konkrétan a teáor magyarázatban ez van:
    „Ebbe a szakágazatba tartozó kiskereskedelmi tevékenységek keretében a vásárló az áru kiválasztását hirdetés, katalógus, webes információ, áruminta alapján vagy egyéb közvetett módon végzi. A vásárló megrendelését levélben, telefonon, vagy az interneten keresztül (általában a weboldal által biztosított speciális úton) közli. A megvásárolt terméket vagy közvetlenül az internetről tölti le, vagy fizikai valójában egyéb módon kapja meg.

    Ebbe a szakágazatba tartozik:
    – bármely termék kiskereskedelmi értékesítése csomagküldő szolgálat útján
    – bármely termék internetes kiskereskedelmi értékesítése
    – a közvetlen értékesítés televízión, rádión keresztül, vagy telefonon
    – az internetes kiskereskedelmi aukció”

    A közgazdasági diploma az nem megfelelő. Okj-s kereskedelmi végzettség kell hozzá, mint például kereskedelmi szakközépben szerzett végzettség, vagy vannak különböző okj-s kereskedelmi tanfolyamok: kereskedő boltvezető, kereskedő-vállalkozó.

  24. A hozzászólásokat nem olvastam el, de lehetetlenné teszik a „szegényember” életét. Édesanyám nyugdíjas. Szeret horgolni. Felvetettem neki, hogy eladásra csinálja, én segítek neki. Aztán jött a pofára esés. Tisztességes állampolgárhoz méltóan hivatalosan, számlaképesen akartuk intézni. Az még OK, hogy ha van bevétel, ha nincs akkor is havi 4.350 Ft-ot kell fizetni. A dühítő az önkormányzat volt. Akkor kap csak vállalkozóit, ha van Kötő- hurkoló végzettsége. Persze ha csak ajándéktárgyakat készít akkor ez nem kell, de ha egy ellenőrzés során pont egy terítőt ad el, akkor már jöhet a bünti.
    Arról nem is beszélve, hogy bekalkulálva a fizetendő adót már nem tud versenyképes áron értékesíteni.
    Pedig a cél csak az lett volna, hogy legalább az anyagár jöjjön vissza amiből tud újabb fonalat venni és le tudja kötni magát.
    Így most a család kap minden létező alkalomra horgolt terítőket, apróságokat.

  25. Nagyon örülök, hogy erre az oldalra sodort a szél… Én is azon töröm a fejem, hogyan tudnék önállóan kezdeni valamit a munkalehetőségek bősége hátán. Mert arra várhatok, hogy helyileg sikerül munkát találnom.
    Mit javasoltok, hogyan lehetne a saját készítésű termékeket értékesíteni? Csak egyéni vállalkozóként (társulni nem szeretnék)? Én is nézegettem az adóterheket és szinte lehetetlenség ennyi bevételhez jutni főleg az elején és vidéken…

    Ha saját üzletet nyitok és ott értékesítem vagy ha kereskedőknek adom el mindkét esetben egyetlen járható út az egyéni vállalkozás? Tényleg jó lenne erre valami más megoldás… Válaszotokat előre is köszönöm.

  26. „állambácsítól?” Majd ha nem tűnnek el milliárdok a befizetett adónkból, akkor majd elgondolkodok hogy… De akkor is szánalmas hogy,csak az egyszerű megélhetésért küszködő embert veszik elő!!!

  27. én ezt nem értem…..
    meska levon bizonyos százalékot az eladott termékek után, és az ott történő hirdetés is pénzbe kerül.
    magyarul teljesen tisztességes. nem?

  28. szerintem az internetes eladások után az emberek 99,99%-a nem adózik, nem ad számlát…. meskán is ki van írva azoknál akik tudnak adni számlát, hogy a számlaigényt előre jelezzék….

  29. A MESKA tisztességes vállalkozás, azonban a meskán való értékesítés akkor tisztességes, ha az alkotó kérés nélkül ad számlát!

  30. Varrtam egy szettet (falvédő, takaró, párna) egy kisbabának, rendelésre. Könyvelő barátnőmmel kiszámoltuk, hogy ha (baráti áron) 12 000 Ft-ért leszámlázom, akkor a járulékaim 4600Ft. Marad 7399Ftom. Az anyagköltség kb 5000Ft. 2399Ft-ért dolgoztam 2 héten át, a 8 órás munkám után, három gyerek mellett. Én választottam, mert szeretem, de most egy kicsit lehidaltam ezektől a konkrét összegektől :S.

  31. Igazad van, Zsuzsi, csak nincs szívem olyan sokat kérni, ezt biztos ki kell nőni :). Másrészt nem tudok versenyképes árakat kalkulálni a feketén árulók mellett, a Meskán is sokan áron alul adják a dolgaikat :S.

  32. Ezt a vállalkozás rögös útját végig jártam én is.

    Ott kezdődik a baj, hogy gyakorlatilag kell könyvelő, mert másképp könnyen megjárja az ember.
    Azok járnak jól akiknek van ismerős (bár erre én pont ráfáztam), mert a könyvelési költség horribilis.
    Nekem úgy adódott, hogy lesz egy stabil 200ezer évi bevételem. Ez kb havi 2 bejövő és 2 kimenő számlát jelent. Nem vagyok áfakörös, alkalmazottként mellék állásában megy szóval könyvelésileg a legegyszerűbb, éves szinten jó ha van 5-6 óra munka velem és sokat mondtam.
    Keresek könyvelőt és pl az első évi 120ezret akart leakasztani, de jópofán hozzámondta, hogy számlát nem ad (főállásban pénzügyi ellenőr egy állami intézménynél). Nagy nehezen találtam olyat, aki „pofa húzva” évi 85ezerért vállalna.
    Szóval 120 ezerből lesz 35ezrem!
    Persze gondoltam én, hogy én könyvelek és habár vezérünk azt ígérte, hogy sörös alátét méretű adó bevallás lesz ez nem igaz a vállalkozóira. Nekem mint humán beállítottságú személynek értelmezhetetlen volt.

    Több bevételnél meg jön az, hogy igen gyakorlatilag az anyag költség és az adó után ha verseny árban akarok maradni, akkor marad a nagy nulla.

    Szóval ott vagyunk, ha valakinek van évi 100-200ezer bevétele és becsületes akar maradni akkor nem éri meg neki így a család elesik ettől a bevételtől (ha feketézik akkor nem) és az állam is elesik egy olyan bevételtől, amit megkaphatna ha erre a rétegre kitalálna egy normális élhető rendszert.

    Ha több a bevétel és van konkurencia, akkor megint nem éri meg a becsületes út.
    Rohadt egy helyzet. 🙁

  33. Kérdésem a következő: ha betöltöttem az 57. évemet, és így a korábban rokkantnyugdíjas besorolásom miatt továbbra is kapom a nyugdíjszerű ellátást, kell-e külön EHO-t fizetnem, amennyiben 7-es adószámmal árulnék a meskán/korrepetálnék?
    Köszönöm a választ. Edit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kurzusok

Ki beszél itt?

2007-ben egy cipősdoboznyi üveggel és egy öreg üvegvágóval, 3 kisgyerek mellett kezdtem  alkotó vállalkozásba. Később elvégeztem az Edutus Online Marketing Szakát és az ékszereimet kizárólag online értékesítem.

A misszióm, hogy iparművész, kézműves és alkotó nőknek megmutassam, hogyan menedzseljék Önmagukat, vállalkozásukat és érjenek el anyagi sikereket, az alkotói szabadság megőrzése mellett.

RÓLUNK MONDTÁk