Google Analytics

Még mindig rossz a gépem, a másikon más a billentyűzet és nincs helyesírás ellenőrző, bocsánat, ha meglesz a saját gépem javítom!

Először nem is gondoltam, hogy fogok erről a témáról írni, hiszen azt hittem, hogy statisztika már mindenkinél van. Azonban a hétvégén találkoztam valakivel, akinek egy nagyon nézett blogja lehet, mert sokan kommentelik, de nem tudja pontosan, mert nem méri. Elhatároztam a következő téma ez lesz. Hiszen a blog és/vagy honlap látogatottságát nem elég akkor mérni, mikor már minden szuper, hanem előtte is kell, így látszank majd az eredmények és tudni fogod, hogy mihez képest fejlődtél. Ez pedig nagyon fontos, mert fejlődni csak úgy lehet, ha van mihez viszonyítanod!!!

A google analytics egy statisztika program. Kb. úgy működik, mint a DM-ben a biztonsági őr. Figyeli, hogy ki honnan jött be, aztán merre ment a honlapodon, és merre távozott. Azoknak, akiknek on-line boltja van, üzenem, azt is tudja figyelni, hogy honnan érkező emberek vásároltak a boltodban.

Miért fontos ez? Azért, mert ha látod, hogy a blogodon az új rovat, amit két hónapja kezdtél el nem hoz új látogatókat, sőt tovább csökken a nézettség, akkor tudni fogod, hogy változtatni kell. Így nem akkor fogsz rádöbbenni a hibáidra, amikor már nincsen egyetlen olvasód és vásárlód sem!

Persze ennek az ellenkezője is igaz. Ha kéthavonta írsz az új zip-zárjaidról, ami után mindig megkétszereződik a látogatottságod, akkor tudni fogod, hogy érdemes gyakrabban írni a zip-zárokról!

A Google Analytics a google statisztiki programja, ami ingyenesen használható és bármely honlapra, blogra ráültethető! Ha van gmail-es címed, akkor van google belépésed (account-od). Azonban ha nem redelkezel ilyennel, akkor gyorsan csinálj egyet. Ha ezzel megvagy, akkor neki is kezdhetünk!

1. Menj a google.com oldalra és nézd meg a jobb felső sarkot. Itt két lehetőség van

  • fiókom feliratot találod, akkor gyorsan klikkelj is rá
  • belépést feliratot találod, aminek segítségével lépj be

Most a személyes google fiókodban vagy!

2. Itt is több lehetőség van:

  • ha van már google analytics-ed, akor a saját termékek között fogod látni
  • ha nincsen analytics fiókod akkor feltehetőleg a próbáljon ki valami újat mezőben
  • ha itt sincs, akkor ajánlom a google analytics magyar oldalát és ott is a bejelentkezést

Most már benne vagy a google analyticsben!

3. Írd be a megfelelő címet a Webhely URL-je mezőbe, és a legördülő listáról válaszd a http:// vagy a https:// elemet.
4. A Fiók neve mezőbe írd be a fiók nevét, ami bármi lehet. állítsd be az idózónát és utána kattints a Tovább gombra.

5. Itt a kapcsolattartási adatokat kell megadni és klikk a Tovább gombra.

6. Ebben a pontban a Google megkér, hogy fogadd el a feltételeit. Ezt el kell olvasni és kipipálni!

7. Most kattints az Új fiók létrehozása elemre.

8. A megjelenő Nyomkövetési utasítások oldalon található követőkódot ctrl+C bilentyűvel válaszd ki és rakd el valami jó kis biztos helyre, nehogy eltűnjön, amíg dolgozunk vele, mert ezt a kódot kell beillesztened webhelyed összes oldalára, blog esetében pedig a sablonba!

9. A Google Analytics csak azokat az oldalakat követi nyomon, amelyek tartalmazzák a követőkódot. Ezt a kódot webhely összes oldalán el kell helyeznie így:
Alapszintű telepítés – Kimásoltad a kódot. Ezt minden oldalon közvetlenül minden egyes nyomon követni kívánt oldal </body> címkéje elé. Mivel legtöbbeteknek blogger blogja van, ott ez az Elrendezés fülön a HTML sablon szerkesztése oldal alján található!
Miután ezzel elkészültél, a Google Analytics elkezdi az adatok gyűjtését. Néhány óra múlva az analiticsben a honlapod neve mellett a piros vagy sárga felkiáltójel helyett egy zöld pipa lesz, ami jó jel, mert már figyeli az oldaladat! Az adatok 24 órán belül jelennek meg a jelentésekben.

hozzászólások

Kérdésed, véleményed van a leckével kapcsolatban? Írd meg nekünk!

17 válasz

  1. Én most akkor elkezdem
    1. olvasni visszafelé az írásaidat
    2. készítek egy statisztikás izét
    3. belemerülök a részletekbe

    Remélem, egyszer még vállalkozni is fogok. :o)

  2. Még annyit fűznék hozzá, hogy amennyiben – amint például a mákgubó is – Te is WordPress motort használsz, akkor ehhez létezik olyan alkalmazás, amivel megúszhatod, hogy minden nyomon követni kívánt oldalba kézzel kelljen beraknod a kódot. Google Analytics Widget-nek hívják, azt hiszem.

    Ha blogod van, akkor a sablonba téve a kódot valóban jobb esetben beteszi minden új bejegyzés permalinkes egyedi oldalának tetejére. De például azt hiszem nem feltétlen frissíti ugyanezt a már archivált bejegyzésekre, ezért ezt érdemes leellenőrizni.

    Ja és így néz ki egy egyszerű Google Analytics statisztika (a mienk, január 18.): http://ekszer.chuny.hu/ekszer-blog/egyeb/az-elso-google-analytics-eredmenyek

  3. Én is megcsináltam, még csak azóta megy, mióta kitetted a posztot:) de működik!
    segítsetek, légyszi, hol kell keresnem azt, hogy milyen oldalakról jöttek a látogatók, és milyen kulcsszavakkal kerestek rá a blogra? Köszi!

  4. Vattacukorhajú: alul a grafikus mezőben klikkelj a forgalom forrásai – jelentés megtekintése részre!

  5. Hyacarnosa!
    A 9. pont alatt írtam le, ha nem világos írj e-mailt! Segítek!

  6. Szia!
    Egy kérdésem lenne hozzád: miért van az, hogy:
    -a Google Analitycs nem látta a Németországból belépő tesómat és a tőlem 50km-re belépő szüleimet sem?
    -Kb egy hétig működött, ezekkel a hibákkal ugyan, és egyszercsak „megállt”. Egy hétig tűrtem hogy nem csinál semmit, annak ellenére hogy semmi extra dolgot nem csináltam a blogon…és kitöröltem. Azóta Domino Counter adatait és a blog.hu adatait használom tájékozdásnak…
    előre is köszönöm és várom a választ
    Kataca

  7. Szia Kataca!
    Valószínű nem volt jól telepítve. Az előfordul a google-nél, hogy valami nemműködik tökéletesen egy két órát, mert éppen tesztüzemen van valami újdonság, de az eltűnés ritka. Ha csak számlálót szeetnél, akkot jó a domino counter, ha azt is szeretnéd látni, hogy honnan jönnek a látogatóid és mit csinálnak, akkor érdemes újra próbálkozni!

  8. Szia Zsuzsi!

    Öröm Tőled tanulni – gratulálok mindahhoz, amit csinálsz, alkotsz, továbbadsz!
    Google Analytics-hez egy alapkérdés (még ezen a szinten tartok, de innen csak fejlődni fogok 🙂 – tehát: blog.hu-s oldal esetén hol a sablon, ahova a programkódot beszúrjam?
    Köszönettel,
    Gemma

  9. Visszajelzés: gmail | Mákgubó
  10. Szia Zsuzsi! Szeretném megkérdezni, hogy a Google Analitics lehetővé teszi-e, hogy a látogatottsági adatokat kitegyem a blogomba? Azt szeretném, ha minden látogató láthatná, hogy hányan léptek az oldalra, de semmi más statisztikát nem szeretnék kirakni. Tudnál ebben segíteni? Nagyon köszönöm előre is! Marianna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kurzusok

Ki beszél itt?

2007-ben egy cipősdoboznyi üveggel és egy öreg üvegvágóval, 3 kisgyerek mellett kezdtem  alkotó vállalkozásba. Később elvégeztem az Edutus Online Marketing Szakát és az ékszereimet kizárólag online értékesítem.

A misszióm, hogy iparművész, kézműves és alkotó nőknek megmutassam, hogyan menedzseljék Önmagukat, vállalkozásukat és érjenek el anyagi sikereket, az alkotói szabadság megőrzése mellett.

RÓLUNK MONDTÁk