Milyen szerkezetű honlapot válassz?

Alkotók honlapjai esetében különösen fontos, hogy azok nem csak esztétikusak, hanem látványosak is legyenek. a honlap fő célja az információ adáson túl, az új ügyfelek, vásárlók megtalálása. Ezért fontos, hogy az oldalainkata különböző keresők, de elsősorban a google bizonyos kulcsszavakra minnél előkelőbb helyen jelenítse meg.

Az emberek sokszor és sokat keresnek az interneten, azonban maximum az első néhány oldalon szereplő találatokat tekintik meg. Ha a Te oldaladat is könnyen és gyorsan tudják megtalálják, akkor sok látogatód fog a keresőkből érkezni és ezek a látogatók Neked nem kerülnek pénzbe.

Többféle szerkezetű honlap létezik és a hiedelemmel ellentétben mindegyik típus optimalizálható. A különbség csupán az, hogy a nyílt forráskódú rendszereket szinte bárki, míg a flash rendszerű honlapokat csupán néhány nagy ügynökség tudja Magyarországon optimalizálni. Ennek a költsége pedig igen magas!

Nézzük meg diohéjban dmilyen főbb rendszerek vannak ma a piacon:

flash
Ez a rendszer a leglátványosabb, teljes mértékben animált oldalt jelent. Ez a csodálatosan kinéző oldal minden esetben egy programozó remeke. Ha bármit szeretnél változtatni rajta, azt nem tudod Te megtenni.

Ha keresőmotorokról beszélünk, akkor ez a legrosszabb megoldás. Itt a tartalom be van zárva egy páncélszekrénybe, aminek a kódját a google nem ismeri. Mivel nem tud belelátni, nem tudja, hogy mely kulcsszavakra dobja ki a keresőkben, ezért semmire nem használja őket.

html
Ez a rendszer már egy fokkal jobb. A google felismeri az oldalakat és bele is lát. különösen akkor, ha keresőbarát módon lett leprogramozva.

Azonban ezt a rendszert is programozó fejleszti és a tartamlakat is ő helyezi el a html nyelvben megírt oldalakon. Így ha Te szeretnél valamit módosítani rajta, akkor vagy beletanulsz a html nyelvbe vagy minden alkalommal a programozódat kéred meg. Amikor nekem html oldalam volt, akkor nagy problémát jelentett minden hónapban átírni a vásárok időpontját. annál pedig nincsen nagyobb ciki, mint mikor egy honlap teljesen elavult információkkal szolgál a látogatóknak!

nyílt forráskódú
Most a megoldásról olvashatsz. Jelenleg a legkorszerűbb megoldás a nyílt forráskódú, avagy cms rendszerek használata. Ezeket tökéletesen olvassa a google. Ha a flash esetében páncélszekrénybe zárt oldalról beszéltem, akkor ez egy kalitkában kévő oldal. A  keretet érdemes itt is programozóval fejlesztetni, de a tartalmat teljes egészében Te tudod kialakítani a fejlesztés után is. Magyarul: kapsz egy olyan kezelőfelületet, amibe belépve Te magad írhatod át az oldalaid, bejegyzéseid szövegét, cserélheted le a képeket és megannyi dolgot.

Ezen rendszerek nagy előnye, hogy modulokban gondolkodik. Ezért indulhatsz egy egyszerűbloggal, ami mellé építhetsz később egy egész portált. Sőt wbshopot vagy klubtagságot is létre lehet hozni az oldalon belül.

Ilyen rendszerek közül a legismertebbek a joomla, drupal és a wordpress. A három közül én az utóbbit ajánlom. Ez tulajdonképpen egy blogmotor, amire tetszőleges grafikával, egy egész honlapot fel lehet építeni. Erre a motorra épült a mákgubó és a design ékszer oldalam is! Ezt 15 perc alatt magad is feltelepítheted, de ha nem szeretnél vele sokat bajlódni, akkor itt meg is rendelheted!

Ha nem akarsz keresőlátogatottságot, akkor teljesen mindegy, mit választasz. Azonban ha keresőbarát oldalt szeretnél, akkor a flash vagy más frames rendszerektől tartsd távol magad. Ezzel még nem leszel jó helyen a googleban, de az esélyed megvan, hogy jól indulj!

fordos_bence

Talán 2009-et írtunk mikor észrevettem egy Panyi Zsuzsi nevű lányt, akinek a dolgai a csapból is folytak :) , nem volt nap, hogy ne jött volna szembe valamilyen módon, s gondoltam tőle lehetne tanulni… Közben azért nekem addigra már lett egy jó weboldalam és elkezdtek jönni a munkák, de igazán akkor indult be a boltom, miután …Zsuzsival rendbe tettük a dolgokat. Ezek után olyannyira el voltam kényeztetve a megrendelőktől, hogy nem volt szükségem semmilyen menedzsmentre, vagy reklámra, egyszerűen jól mentek a dolgok.

Fördős Bencefordosbence

Comments

  1. Én épp a napokban alkottam a Joomlával, szerencsére a férjem is ismerkedik vele (informatikus), így sok kérdésemre választ ad :)
    Nekem eddig bejött!

Speak Your Mind

*