Legutóbbi munkánk: egykönyv.hu

Az elmúlt hetekben indult el az egykonyv.hu online keresztény könyvesbolt. A tulajdonos a vállalkozás létrehozása és az weboldal kialakítása során is a mákgubót bízta meg szakmai tanácsadással. Vele készítettünk interjút!

Mesélj egy kicsit magadról! Mit kell tudnunk Chornitzer Eszterről?

33 éves vagyok, három gyermek édesanyja. Annakidején a Zsámbéki Katolikus Tanítóképző Főiskolán végeztem tanító és hitoktató szakon. Nagyon szerettem volna tanítani, de úgy alakult, hogy főiskola után összeházasodtunk és pár évig külföldön dolgoztunk a férjemmel. Amikor 2003-ban végleg hazaköltöztünk, Máté fiam szinte azonnal beköltözött az életünkbe, akit aztán hamarosan követett a két húga, Hanna, majd Emma.

Nagyon élveztem a velük otthon töltött hét évet, sok mindent tudtam meg rajtuk keresztül magamról, a világról, Istenről. Megértettem, hogy a legtöbb, amit a gyerekeimnek adhatok, ha az édesanyjukkal lehetnek. Egyre jobban erősödött bennem ez az érzés, és egyre jobban nőtt bennem a kérdőjel, hogy hogyan oldjam meg, hogy miközben dolgozom, valóban az édesanyjuk tudjak maradni a gyermekeimnek. Adott lett volna a pedagógus pálya, de úgy éreztem, közel 35 évesen, három gyerekkel, mindenféle szakmai tapasztalat nélkül nem indulnék valami jó eséllyel a környékbeli iskolákban.

Időközben a férjem, az egyetlen kereső ember a családban elvesztette az állását. Ekkor kezdett el mocorogni bennem, hogy muszáj dolgozni valamit.

Mindig is online vállalkozásban gondolkoztál?

Nem, egyáltalán nem. Az alapötletem az volt, hogy szeretnék egy kis, barátságos könyvesboltot nyitni keresztény kiadók kiadványaival, Szentendre óvárosában, a Dunakanyar részére. Az volt a tapasztalatom, hogy van egy elég nagy közösség, akiknek igényük van a keresztény kultúrára, de gyakorlatilag nem tudnak hozzájutni, mert pl. a keresztény könyvesboltok –kevés kivételtől eltekintve- mind Budapest belvárosában vannak ahová még innen Szentendréről is nehézkes eljutni, különösen kisgyerekekkel együtt.

Hogy lett belőle mégis online vállalkozás?

A válasz nagyon egyszer! A TŐKE HIÁNYA miatt! Egyszerűen nem lett volna több millió forintom egy bolt bérlésére, fenntartására. És akkor még a legkisebb lányom otthon volt velem, tehát alkalmazott is kellett volna. Bizonytalan volt az egész sikeressége, egy szóval irreális és felelőtlen lett volna egy bolt üzemeltetésébe fogni. Ekkor találkoztam Panyi Zsuzsival, elmondtam neki az ötletemet, aki nagyon jónak találta, de megerősített abban, hogy ahhoz, hogy ez elindulhasson, rengeteg pénz kellene. Felvázolta azonban előttem tisztán, pontosan, számokkal alátámasztva, hogy ugyanez az ötlet miként valósítható meg online, lényegesen kisebb befektetésből. Nem mellékesen megcsillogtatta előttem az online vállalkozások által adott szabad időbeosztás lehetőségét, ami igen nagy vonzerővel bírt számomra, tekintettel arra, hogy épp azon töprengtem, hogyan legyek dolgozó nő és édesanya egyszerre.

Mit élveztél a legjobban mialatt létrehoztad a vállalkozásodat?

Nehéz lenne erre egy szóval válaszolni. Élveztem minden percét. Jó volt végre valami mást csinálni. Lezárult életem egy gyönyörű korszaka és ez a vállalkozás most újabb távlatokat nyitott meg előttem. Mindig is nagy kérdés minden emberben, hogy: -Mi végett vagyok is én? Mi az én feladatom itt a Földön? – Ez a vállalkozás szinte az első perctől kezdve választ ad erre a kérdésre. Ahogy a honlapomon a bemutatkozásban is írtam, meggyőződésem, hogy ezt a vállalkozást nem egyéni karriervágytól vezérelve kezdtem el, hanem az Istentől kapott tudásomat és képességeimet itt tudom a lehető legjobban kamatoztatni.

Miben segített neked a mákgubó, hogy működtetek együtt?

Rengeteget segített. Az elején főleg személyesen találkoztunk, hogy megbeszéljük a főbb irányvonalakat, lépéseket. Tényleg lépésről lépésre segítettek, fogták a kezem, kezdve a cégalapítás jogi részeitől, a pályázatíráson át a honlap esztétikai kivitelezéséig, rengeteg mindenben adtak konkrét tanácsot. Kicsit később, mikor már kezdtem én magam is belerázódni a vállalkozói létbe, elengedték a kezem, hogy mehessek egyedül, de a telefonos konzultációk megmaradtak. Bármikor, ha szükségem volt a segítségükre, nyugodtan hívhattam őket, kérdezhettem tőlük, készséggel segítettek. Abban, hogy ez a vállalkozás létrejött, nagyon nagy szerepe volt a mákgubónak és nagyon sok köszönettel tartozom Nekik.

KÖSZÖNÖM MÁKGUBÓ!

tano-moni

A Lépj Tovább! kurzuson rengeteget tanultam, talán nem is hiszed, de az összeszedettséged, a precízséged teljesen átjön és bár eddig is követtem a tevékenységedet, de így belelátva még inkább úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt elköteleződni erre az évre. Végre olyan embertől tanulhatok, aki tisztán látja, hogy miken megyek keresztül, és melyik vállalkozási szakaszban mi a teendő, mert, hogy ő is átment ezeken.

Tanó Móni

Comments

 1. Örömmel olvastam a bejegyzést, hiszen az én oldalam sem teljesen művészeti alkotásról szól, igaz, határ terület. Anyukámmal szerkesztjük,aki színházi sminkes és fodrász. Szeretném megtudni, hogyan lehet tanácsadásra jelentkezni? Esetleg a tanfolyam jelenti ezt a szolgáltatást?
  Egyébként nagyon tetszik az oldal, gratulálunk!
  Simon Detti
  5percessmink.blogspot.com/

 2. Alapvetően két lehetőséged van. Az egyik a személyes/skype konzultáció. Itt személyesen tudod feltenni a téged aktuálisan érintő kérdéseket és a saját tempódban tudunk haladni. Ennek a díja 10.000Ft/óra. Erről hamarosan írunk itt a blogon!

  A másik lehetőség a Mákgubó Online Tanfolyam (MOT), amiről részletesebb információt itt találsz: http://makgubo.hu/webshop/online-tanfolyam/

 3. Köszönöm, hogy válaszoltál!
  Szerintem hamarosan tallálkozunk!
  Detti

Speak Your Mind

*