LLL avagy az élethosszig tartó tanulás

“LifeLongLearning” – 6 évesen komoly traumaként éltem meg, hogy az általános iskola 1. osztályának rövidke évnyitóját követően haza kellett menni. Én ugyanis akkortájt azt hittem, nyomban ottmaradunk az osztályteremben, sőt a továbbiakban egyáltalán nem is megyünk haza mindaddig, amíg mindent meg nem tanultunk a világról, a világból. Máig élesen emlékszem, hogy részemről milyen komoly sírásban végződött az ünnepség, amelynek végén szüleim és leendő osztályfőnököm türelmesen vígasztalt, hogy másnap végre egész biztosan elkezdődik az oktatás és én mindenképpen részt vehetek majd rajta.

Az elmúlt közel 30 év alatt aztán persze magam is hamar rájöttem, hogy a tanulás korántsem ér véget a gyerek- és ifjúkorral vagy a különféle iskolák osztálytermeinek látogatásával; gyakorlatilag az élet minden egyes helyzete és változása újabb és újabb tanulásra késztet minket. A hely és az idő függvényében ki így, ki úgy okosodik élethosszig – a módszerek száma szinte végtelen. A szerencsésebbek hamarabb válnak önmaguktól motiváltakká, személyes vagy szakmai okokból kifolyólag. A legügyesebbek pedig megtalálják a számukra tökéletes tanárt, mentort, konzulenst, gurut, szellemi vezetőt is az éppen aktuális életszakaszukhoz és szükséges fejlődésükhöz.

Mindehhez persze hosszútávú személyiségfejlődésen kell átesnünk, vagyis jó, ha mélyrehatóan megismerkedünk önmagunkkal: a képességeinkkel és a kvalitásainkkal, valamint a határainkkal és a korlátainkkal.

Neked milyen szakmai tudásra, tanulásra lenne szükséged épp most, ha egy varázslótól bármilyen képzést kérhetnél?

fordos_bence

Talán 2009-et írtunk mikor észrevettem egy Panyi Zsuzsi nevű lányt, akinek a dolgai a csapból is folytak :) , nem volt nap, hogy ne jött volna szembe valamilyen módon, s gondoltam tőle lehetne tanulni… Közben azért nekem addigra már lett egy jó weboldalam és elkezdtek jönni a munkák, de igazán akkor indult be a boltom, miután …Zsuzsival rendbe tettük a dolgokat. Ezek után olyannyira el voltam kényeztetve a megrendelőktől, hogy nem volt szükségem semmilyen menedzsmentre, vagy reklámra, egyszerűen jól mentek a dolgok.

Fördős Bencefordosbence

Comments

  1. Milyen tudásra van szükségem vagy milyen tudást szeretnék birtokolni most? Mert a kettő nem ugyanaz, bár alkalomadtán lehet azonos is…Az egyik diplomám éppen LLL-ből van (andragógia), a másik kommunikációból, de szeretnék (s ez a szükségszerűséggel is egybevág)marketinget tanulni, ill. intézményi kommunikációt.
    Ami a vágyálom-ismeret kategóriát illeti, szeretnék professzionálisan varrni, ill. kreatív írást tanulni.
    No, mindehhez 41 vagyok, vajon belefér-e még … ? :o)

  2. Bocs, még valami. Kevesebb szó esik a LWL-ről, a Life Wide Learning-ről, ami gyakran tartalmasabb pedig, hiszen ez az élet minden területét átfogó tanulásról beszél. Mert tanulni kell anyaként, feleségként, munkatársként, barátként… Én jobban szeretem…..

    Azt hiszem, írok is erről a blogomba, most megfogtál. :o)

Speak Your Mind

*