Mennyit ér a Te terméked?

Még jól emlékszem arra a WAMP-ra amikor mellém került egy új alkotó csodás termékekkel. Első vására volt és teljesen bizonytalan volt az áraival kapcsolatban. Miközben kipakoltunk arról beszélgettünk, mennyiért is fogja adni őket. Nem volt mögötte semmi tervezés, semmi tudatosság. Csak kitalálta, szerinte mennyit ér. Nagyon alacsonyak voltak az árai. Biztattam, hogy emelje meg, mielőtt kinyitják a kapukat!

hogyan-arazod-a-termekeidet

Veszélyes dolog az alacsonyra árazás, hiszen ha egyszer bevezeted a piacra a terméked egy alacsony árral, akkor a vásárlók azt szokják meg. Amikor tudatosabban kezded építeni a vállalkozásodat, elkezdesz számolni és rájösz, hogy ebből mennyi marad Neked, akkor már nagyon nehéz lesz elfogadtatni a vásárlóiddal az új áraidat.

A kézműves és iparművész termékek nagyon sok esetben először hobbiból készülnek. Vásárolnak belőle a barátok, ismerősök, a kollégák és a gyerekeid ovis társainak a szülei. Van rajta haszon és Te boldog vagy! Azonban, amikor kilépsz egy nagyobb színtérre, vásáron, webáruházban értékesíted a termékeidet, akkor már más szabályok és költségek is felmerülnek. Asztalpénzt fizetsz, nyugtát adsz, webáruházat bérelsz vagy programozót fizetsz. Lesz könyvelőd és engedélyeket szerzel be. Megnövekednek a költségeid! Ez az a pont ahol megbillen a mérleg, a hasznod nagy része vagy éppen egésze elillan, ha a kezdeti pillanatban nem voltál megfelelően felkészült és tudatos.

Sokan a piac pénztárcájának áraznak. Azt mondják, hogy szerintük maximum ennyit adnak ezért a termékért a vásárlók. Ez az indok szerintem akkor elfogadható, ha hobbiból vállalkozol, ha a célod mindösszesen annyi, hogy elüsd a szabadidődet és finanszírozd, hogy alkothatsz! Ez így rendben van. Ha pénzt is akarsz keresni, akkor viszont nem! A fontos az, hogy Te tudd, hogy mit szeretnél. Van egy remek angol mondás, amit a tanácsadásaim során mindig el szoktam mesélni a tanítványaimnak: Are you doing business or charity? – magyarul: Vállalkozol vagy jótékonykodsz? Erre a kérdésre nincsen jó és rossz válasz, de legyen rá válaszod! Tudd, hogy Te mit szeretnél és aszerint árazz!

Ugyanis ha vállalkozol és pénzt szeretnél keresni az alkotásaiddal, akkor tudatosan kell csinálnod! A terméked árába bele kell számolnod az összes költségedet! Az IDŐDET is! Ha ezt megteszed, ha tudatosan árazol, akkor valóban fogsz pénzt keresni az alkotásaiddal!

Te eddig hogyan áraztál?

Ha érdekel a téma, iratkozz fel a hírlevelünkre, mert hamarosan részletesebben is írunk az árazás kérdéséről!

bakosflora
Az volt a bajom más hasonló témájú tanfolyamokkal, hogy ugyan jók, de inkább a kezdő szintről indulókat célozzák.
Zsuzsitól azt kaptam, amit ígér: tananyag olyanoknak, akik már túl vannak az első pár lépésen. Ráadásul Zsuzsi mellett ott áll elég meggyőző érvként a panyizsuzsi, hogy tőle érdemes lehet tanulni.
Már rögtön a Lépj Tovább! Kurzus legelső leckéjében találtam homlokra csapós mondatokat, ha csak annyiból állna az egész tanfolyam, nekem az is megérte volna. És hol vagyok még a végétől!
Bakos FlóraGubolyka

Comments

  1. Ezt most köszönöm :)

Speak Your Mind

*