Mi tart vissza a sikertől? 5 tipp a vállalkozásod nagytakarításhoz

Elkezdtem egy remek könyvet olvasni, a címe BIG LEAP, avagy a nagy lépés, nagy ugrás. A könyv arról szól, hogy mi és hogyan tart minket vissza a sikertől és hogyan tudjuk ezeket a korlátainkat levetkőzni. Hanyon érdekes és értékes gondolatok vannak a könyvben. Sok olyan dologra világít rá, amit a hétköznapi teendőink között nem gondolunk át, csak csináljuk. Olykor feleslegesen, olykor önmagunkat gátolva, a rejtett félelmeinket táplálva. Olykor meg kell állnunk, akármilyen sok munka és feladat van a vállalkozásban. Hátrébb kell lépni kettőt és kicsit idegenként rátekinteni: mi az mi jó és mi az ami nem. Ugyanis ha ezt nem teszed, lehet, hogy éppen örült tempóval rohansz a vesztedbe. Ne tedd szánj magadra időt és rakj rendet magad körül!

takaritsd-ki-a-vallalkozasod

Én így csinálom:

1. (N)agytakarítás

Itt a tavasz! Végre fellélegezhetsz a hosszú tél után. Ha pedig tavasz, akkor jön a nagytakarítás.

Egy vállalkozó nagytakarítása a az agyban kezdődik. Határozd el, hogy rendet teszel az életedben. Vizsgáld felül a prioritásokat és az időbeosztásodat, gondold át a jelen élethelyzeted és alakítsd hozzá a szokásaidat!

Mi a célod? Mi a 2017-es célod?

Mi az ami előre visz? Mi húz? Miben látod a fejlődést?

Mennyit költesz marketingre és ez mennyit hoz? Mennyit költesz egy vásárra és ez mennyit hoz? Mennyit költesz a honlaporda és ez mennyit hoz? Örülsz most ezeknek számoknak? Min kell változtatnod?

Mi az amiben elvette az idődet a hatékony munkától? Milyen felesleges köröket futsz, aminek nincsen értelme? Ezeket engedd el! Ne csináld többet és a fejedből is verd ki azokat! Hidd el ezek lefele húznak és nem kicsit!

2. Műhely takarítás

Lomokkal és fecnikkel teli az asztalod? Így nem lehet hatékonyan dolgozni! Szánj a munkaterületedre egy napot és csinálj katonás rendet: csoportosíts a papírjaidat, mindent tegyél a helyére, ami felesleges, azt dobd ki!

Dönts a kategóriákról, hogy hány és milyen típusú papírod van. Íme néhány példa:

 • társasági szerződés
 • engedélyek
 • adózás
 • viszonteladók
 • webfejlesztés
 • tervek
 • üzleti terv
 • stb.

Vegyél mindegyiknek egyforma és szép iratpapucsokat, lefűző mappákat vagy bármilyen tároló eszközt, amiben egységesen tudod őket tárolni.

TIPP: az irodaszer beszerzéshez nem kell otthonról elmenned. Én személyesen a PBS oldalát használom. Ha vállalkozó vagy egyszerűen regisztrálsz (magánszemélyeket nem szolgálnak ki) és már rendelhetsz is. Én kb. 2 havonta rendelek, közben a naptáramban egy külön lapon vezetem mi fogyott el, a golyóstolltól a laminált fóliáig mindent megkapok, sőt még a tisztítót szereket. Bár vannak sajátmárkás olcsó termékeik, lehet, hogy máshol 2-300 Ft-tal olcsóbban megkapok valamit, de az idő és a benzin, míg oda elmegyek, az nekem sokkal többe kerül. Helyette dolgozok inkább egy új terméken vagy kampányon.

Az íróasztalodon rakj tökéletes rendet! Minimális mennyiségű eszköz, papír, tárgy és zsinór legyen rajta. Mindig legyen szabad helyed, hogy a naptáradat, egy szerződést le tudj rakni és tudj rajta dolgozni!

Kér dologra nagyon figyelj, a minőség és az esztétikum! Csak olyan dogokat használj, aminek a minősége és esztétikai megjelenése számodra fontos! Egy munkahelyen rossz eszközökkel nem lehet dolgozni. Ha az olló életlen, az egér kontakt hibás a naptáradból meg mindig kiszakad a belseje, az kizökkent a munkából megakaszt és csak bosszankodni fogsz rajta.

Vegyél csodás irodai kiegészítőket! Szép gem kapcsolat, csodás tollakat és post-iteket, füzeteket. Az alibabán fillérekért találsz ilyet és hidd el megszínesítik a napodat és jobb lesz velük dolgozni!

Amit ne spórolj le az asztalodról, az egy pici váza és egy szál virág! Ez elengedhetetlen egy női munkahelyhez és erősen kedély javító hatása van!

Így jobb érzés lesz leülni az asztalodhoz és a hatékonyságodon is sokat fog lendíteni!

3. Üzleti terv befejezése

Az üzleti terv a vállalkozásod éves térképe. Benne van, hogy hol vagy most és merre tartasz! Enélkül szem elől veszítenéd a célt. Ha még nem fejezted be az idei üzleti tervedet, akkor itt az ideje!

Tudom, hogy januárban elhatároztad, de annyi minden sürgős dolog közbe jött. Ez nem baj, de ne hagyd annyiban! A leírt terveknek ereje van, nem elég, ha a fejedben van, vesd őket papírra.Fejezd be, hogy teljes gőzzel a megvalósításra tudjál koncentrálni!

Ha készen van, ezt is egy szép mappába főzd le és az asztalodhoz legközelebb eső polcon tárold. Fontos, hogy mindig a kezed ügyében legyen, bármikor szükséged van rá. Ugyanis ebben megtalálod:

 • azok a konkurenciáid, akiket folyamatosan szemmel kell tartanod
 • a célcsoportod meghatározása
 • az idei új kollekció ötleteidet
 • az eget rengető marketing ötleteidet
 • benne van egy terved a sajtóval való együttműködésre
 • egy másik, más alkotókkal való együttműködésre
 • és még sok minden más…

4. Elfekvő készletek

Mindenkinek vannak elfekvő készletei, olyan termékei, amelyek mégsem voltak kelendőek vagy csak egyszerűen megmaradtak. Ezeket gondolom Te is sajnálod a kukába dobni, teljes áron meg nem adod el, hiszen, tudsz Te ennél sokkal szebbet is. Ezek a termékek foglalják a helyet a műhelyedben/ raktáradban. Elvéve a helyet a szép és a jó elől. Ez is egy olyan dolog, ami régi, kicsit visszahúz, de Te ragaszkodsz hozzá.

Miért teszed?

Adj túl rajta ügyesen. Szánj rá egy napot és takarítsd ki a raktáradat. Vegyél elő minden ilyen régi dolgot. Takarítsd le, szereld meg, fejezd be! Ezek után fotózd le őket és add el alacsony áron. Én pontosan egy évvel ezelőtt csináltam egy ilyen “nagytakarítást” és nem csak a műhelyben lett nagyobb a rend, hanem nagyon komoly bevételeket is generált!

Csinálj egy óriási tavaszi akciót és söpörd ki a bennragadt készleteket, hogy legyen hely az új termékeidnek!

5. Szellemi fejlődés

Ha már meghatároztad, hova fogsz eljutni idén a vállalkozásodra, akkor keress hozzá eszközöket. Ehhez tudásban és motivációban is fejlődnöd kell, tegyél érten!

Most már rendet raktál a fejedben, az asztalodon és a műhelyedben. Kitakarítottál minden olyan dolgot, ami visszahúzott! Most vagyunk a nullán. Csinálj valami olyan dolgot, ami előre visz! Jelentkezz egy képzésre, olvass egy motiváló könyvet, kérj találkozót egy olyan embertől akire felnézel. Egy-egy ilyen dolog új gondolatokat hoz, beindítja a fantáziádat és lendületet kapsz tőle.

Kezdj bele Frissen és motiváltan a tavaszba!

borodykriszti

Annak ellenére, hogy én éreztem, hogy valami nem stimmel, de nem tudtam, hol akadtam el, meg sem tudtam magamban megfogalmazni. Zsuzsi a Lépj Tovább! Kurzusban erre rögtön ráérzett és mondta a megoldásait! Pont erre volt szükségem!

Borody KrisztinaSilk&More

Comments

 1. Szia Zsuzsi! Nem pont ehhez a poszthoz való kérdés, de megkérdezhetem, hogy szerinted honnan lehet legegyszerűbben tudakozódni, hogy mikor, hol lesznek kézműves vásárok?

 2. Kedves Eszti! Több, kifejezetten alkotóknak szóló vásár felhívását mi is közzé szoktuk tenni. Ezen felül rengeteg vásár létezik az országban. Vannak nagyobb országos hírűek (Mesterségek Ünnepe, Vár; WAMP; DIP, Vörösmarty téri vásár karácsony előtt; Liliomkert, Káptalantótiban nyáron) valamint létezik sok kicsi helyi szervezésű vásár, amit egy város vagy egy művelődési ház szervez (pl. KOMP, Szentendre; Dumtsa Korzó, Szentendre; de minden városnak megvannak a maga vásárai)

  Ha még nem vásároztál, akkor első körben ajánlom Neked ezeket a kisebb vásárokat, hiszen itt kisebb befektetéssel ki tudod próbálni magadat és a termékeidet egy vásári helyzetben. Ha úgy érzed ez a Te irányod, akkor innen tudsz továbblépni nagyobb vásárok felé!

Speak Your Mind

*