Nők

Ez a blog röviden nőkről, alkotásról, vállalkozásról és a három kölcsönhatásáról. szól. Ez a poszt meg a legelsővel: a nőkkel.

Mikor ezt az anyagot a férjemmel elolvastattam, akkor teljesen kiakadt, hogy mi az, hogy nőknek szól és miért korlátozom én le rájuk. No itt van a bibi. Férfi szemmel egy vállalkozást csak egy férfi csinálhat, PONT. A nő lehet, csinos, szép, kedves, feleség és anya, de ki hallott már olyat, hogy okos és vállalkozó.

Ide illik az a történet, mikor 2008-ban a panyizsuzsi üvegékszerekkel megszponzoráltam egy fiatal, keresztény, értelmiségi és többnyire vállalkozókból álló alapítvány adománygyűjtő estjét. Már az egész kezdet olyan férfi-női játszmákkal tűzdelt volt. (Ti: férfiak szervezték és egy nő volt az árverés szponzora.) Néhány telefonhívás után megállapodtunk, hogy ingyen megkapnak 100e Ft értékben üveg tárgyakat a panyizsuzsitól, de ragaszkodom hozzá, hogy a kikiáltási ár a kiskereskedelmi árról induljon, hiszen nem szeretném leértékelni a munkámat. No itt kezdődtek a nagy és véget nem érő telefonbeszélgetések, amik a kikiáltási árat próbálták levinni és még az árverést megelőző percekben is tartottak. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a kikiáltási ár háromszorosát termelte ki az érverés, így érdemes volt az álláspontom mellett kiállni.)

Aztán elkezdődött az est, ahol a (férfi) konferanszié bemutatott, gondolom a férfi szervezők utasításai alapján: az árverés szponzora Panyi Zsuzsi, 3 gyerekes édesanya. ENNYI. Majd elsüllyedtem! Őszintén szólva én büszke vagyok a 3 gyermekemre, sőt rájuk vagyok a legbüszkébb, de én 3 gyerekes édesanya a homokozó szélén vagyok. Egy adománygyűjtő vacsora szponzoraként pedig egy vállalkozó nő, aki kis gyerekek mellett épített fel egy vállalkozást azért, hogy jó feleség és anya tudjon maradni.

Ezt az eseményt néhány hét választotta el ugyanezen alapítvány tanulmányi hétvégéjétől ahol a konferencia téma a férfi-női karriereket és hivatásokat állította egymással szembe Dávid Beáta szociológus és egy jezsuita atya segítségével. Nagyon jó kis délutáni műhelybeszélgetések alakultak, ki és mint szervező azt mondom, hogy nem közeledtek az álláspontok. De legalább már ezt is tudjuk.

Ami viszont nagyon megfogott, az Dávid Beáta egyik mondata volt. „A férfiaknak egy nagy karrierjük lehet, ami a munkájuk, a nőknek meg több kicsi, hiszen egyszerre feleség, anya, háztartási alkalmazott és dolgozó ember.” Azt hiszem ebből adódik a különbség és ez az oldal ezért csak nőknek szól!

bakosflora
Az volt a bajom más hasonló témájú tanfolyamokkal, hogy ugyan jók, de inkább a kezdő szintről indulókat célozzák.
Zsuzsitól azt kaptam, amit ígér: tananyag olyanoknak, akik már túl vannak az első pár lépésen. Ráadásul Zsuzsi mellett ott áll elég meggyőző érvként a panyizsuzsi, hogy tőle érdemes lehet tanulni.
Már rögtön a Lépj Tovább! Kurzus legelső leckéjében találtam homlokra csapós mondatokat, ha csak annyiból állna az egész tanfolyam, nekem az is megérte volna. És hol vagyok még a végétől!
Bakos FlóraGubolyka

Comments

 1. Most olvastam egy könyvet, címe: Kreatív nők. Nagyon érdekes volt. Sajnos visszavittem a könyvtárba, a szerző nevét nem jegyeztem meg.
  A lényege az volt, hogy míg a nők holisztikusan gondolkodnak, addig a férfiak lineárisan. És ez így is marad. A különbségek többek között ebből adódnak. Probléma ezzel nincs semmi, csak el kell tudni fogadni, és nem ránk erőltetni a “férfias” gondolkodást, problémamegoldást.
  Bár azt gondolom, hogy mindkét nemben van ilyen-olyan szereplő is, a toleranciát mindenkinek gyakorolni kell.
  Egymás támogatására, a pozitív visszajelzésekre pedig mindannyiunknak szüksége van.
  /elválva,2 gyerek, 3 unoka, 1 vállalkozás, 4 kerék/

 2. Hogy vállalkozás kapcsán is így van, azt sejtem, egyelőre nem volt alkalmam tapasztalni. De sok egyéb területen igen. Csomószor előfordul, hogy bár valamit simán el tudnék intézni én, mégis a férjemet is hívom, mert tudom, hogy másképp beszél egy férfi egy másik férfival. (Őt komolyan veszi, engem nem, pedig ugyanúgy képben vagyok.) Persze vannak kivételek, olyankor örülök, főleg a fiatalabb generációban, úgyhogy van remény!

 3. Nekem nagyon tetszik a sok kis karrier! Igen, ez igy van és ez igy jól van. Főleg, mert ha az egyik kicsit romosabb éppen, a másik tud virágozni, és ha valamelyikben éppen nem tudunk jól szuperálni, az nem jelent teljes kudarcot, inkább pillanatnyi nehézséget.
  Nekem az jut eszembe, hogy már vagy egy éve üzemeltettem a vállalkozásomat az adott helyen, amikor müszaki probléma merült föl a szomszédnál és nálunk. A szomszéd főbérlője személyében én mindig fekete bárány voltam, mert szerinte rontom az ő bizniszét, mivel ugyanolyan tevékenységet folytatok, mint egy tőle bérelt másik helység is (ergo ha azok tönkremennek, akkor nincs bérlője). A lényeg, hogy az emlitett müszaki probléma miatt beszélgetnünk kellett (amit korábban sosem tettünk). Az elektromos kapcsolókról és fázisokról volt szó. Keveset konyítok ehhez, nem is érdekel, de azt tudom, hogy bizonyos gépeknek az induláshoz szükséges egy bizonyos amper mennyiség. Amikor ez a mondat elhangzott a részemről, tátott szájjal nézett és nagy csodálkozásában képes volt benyögni a beszélgetésben még részt vevő harmadik félnek: figyeld csak milyen tájékozott ez a nő.
  Engem nem érdekelnek ezek a beszólások, mert az sem érdekel hogy mit gondol rólam, de ezzel az egy mondattal sokat elárult. Ezek szerint az ő környezetében lévő nők nem rendelkeznek sok sütnivalóval és egyáltalán nem feltételezi, hogy egy nő is lehet tájékozott. Ez az ő szegénységi bizonyítványa, nem a miénk.

 4. Szia Zsuzsi!
  Részben sajnálatos, ami veled történt, részben viszont viccesnek is tartom, mindkét Csüny jót nevetett rajta, bár egyikünk egy igazán-igazán sikeres nő a férfiak között is:). Szerintem nagyon fontos, hogy tudjunk magunkon is szívből nevetni. Azt is gondolom, hogy mindig, mikor valaki érzéketlen, bántó, akkor ezzel valami olyasmit fejez ki, ami a saját problémája. Tehát aki három gyermekes anyaként mutatott be téged, annak nyilván van némi kompenzálnivalója a férfi-nő kapcsolat vonatkozásában. Még az is lehet, hogy ez nem is az ő hibája, hanem például az anyukájáé. De ez fordítva is van ám így, noha kevésbé hangsúlyos. Bizony nekem is elégszer megelőlegezik ismeretlenek a focibambulást és a tökvakarást, és egy-egy kényesebb témánál vagy vitában elég csak egyszer nem elég megfontoltan fogalmaznom, máris megkapom, hogy mennyire nem is értem én a nők problémáját. Pedig igazán toleráns, érzékeny és kreatív vagyok, emellett kitűnően megértetem magam a nőkkel – igazi beszélgetésekre gondolok. Szóval sok itt a sérelem mindkét részről.

  Van egy olyan jelenség is emögött, hogy nem tudom éreztétek-e már, de az elvárásainkkal eléggé befolyásolhatjuk az emberek viselkedését. Könnyű kipróbálni: Ha feltételezed, hogy a párod egy veszekedés során például egyre idegesebb lesz, és meggondolatlan dolgokat fog a fejedhez vágni, akkor gyakran ennek ellenére így lesz, hogy éppen ellenkezőleg: megpróbál megnyugodni. A múltkor szégyen szemre összevesztek a Csünyök is, és azt éreztem, hogy meg akartam nyugodni, de nem ment. Később rájöttem, hogy máskor ennél a témánál rögtön a plafonon voltam, és joggal számított erre. És a fene megevett, de nem tudtam megnyugodni:). Na jó, eleget filozofáltam, jó gubózást!

Speak Your Mind

*