Postázási 1×1

Néhány héttel ezelőtt Gina lepett meg egy nagyon jó cikkel. Azt írta, hogy összeszedett a postával kapcsolatos néhány közérdekű dolgot, díjszabásokat és magyarázatokat.  Mivel azt gondolom, hogy ez a téma több dolog miatt fontos, összeszedtem az ide tartozó gondolataimat, hogy komlex képet kapjatok a postázásról!

A termék a fizetés után odeér-e a vásárlóhoz?

Elnézést, ha valaki ünneprontónak gondol, de ez így igaz. Nagyon sok bloggernél olvasom, hogy egyes dolgai eltűnnek, ez nem csak a postai reklamálást vonja maga után, hanem egy sor egyéb problémát. Ugyanis a kézműves és iparművész alkotók által rengeteg egyedi darab késül,amit esetleg alapanyag, vagy egyéb híján lehetetlenség pótolni. A meg nem érkezett, de kifizetett áru minden esetben kellemetlenséggel és presztízs veszteséggel jár együtt.

Ezt elkerülendő érdemes minden terméket ajánlottan postázni.

Milyen gyorsan ér oda?

Ha a vásárló megvette az árut és átutalással fizette, akkor biztos, hogy egy néhány nap már eltelt a vásárlás óta. Azonban mindenki szeretné a lehető leggyorsabban megkapni az árut.

Gyors postai kézbesítés miatt,  az elsőbbségi szolgáltatást érdemes igénybe venni.

Mennyi munkával jár a termék postázása?

Tudom, buta kérdésnek hangzik. Beleteszem a borítékba, megcímzem és kész. Valóban, ez maximum 2 perc. Azonban ha hozzáadom az ajánlott blankettát az újabb 1 perc, az utánvétes nyomtatvány, amire ki kell számolni az összeget (termékár+ajánlott+utánvét) már olyan 1,5-2 perc küröl van. Ha mindezt összeadom 5 perc, semmiség. Azonban ha napi 10 megrendelésed van, akkor ez 1 óra. Ha nagyon sok a megrendelésed, akkor ezt másra kel bízni, akit meg kell fizetni. ebben az esetben már nem mindegy, hogy menni idő a csomagolás, hiszen a költségeit be kell számolni a terméked vagy a postázás árába!

Mennyibe kerül postai a szolgáltatás?

Ez, a posta monopol helyzete miatt, elég erősen befolyásolja az online értékesítést és mint ilyen nagyon fontos kérdés. Minden beszállítóból tudsz olcsóbbat találni, kivétel a posta.Ez különösen nagy hatással van a 2000Ft alatti termékekre, hiszen ezen termékeknél óriási hányadot tesz ki a postai szolgáltatás, ami által a termék sok esetben eladhatatlanná válik online felületen.

Nézzük a konkrét árakat:

(2009. őszi adatok)

Sima postai levél

 • szabvány 75.-
 • nem szabvány 105.-
 • 2 kg-nál 615.-

A többi súlytól függően közötte. (Nem garantál semmit, vagy odaér, vagy nem)

Elsőbbségi +25.- és +160.- között
Mivel külön kezelik, és 24 órán belül kiviszik, így ad némi biztonságot.

Ajánlott + 200.-
A címzett aláírja a postakönyvet, így igazolja az átvételt. Az ajánlott szelvénnyel tudunk reklamálni. Ez már egy biztosíték, mert dokumentálva van!

Utánvétel – csillagos ég
Kedvenc szolgáltatásom, ami a honlapjuk szerint új utakat nyit meg az értékesítésben. (Meg a pénztárcákban.) Ugyanis az utánvét csak ajánlott levélre, csomagra kérhető! Nézzük meg, hogyan is számolják az utánvétet:

 • alapdíj, általában elsőbbségi 145-600Ft
 • ajánlott +200Ft
 • utánvét (ez azt jelenti, hogy csatolod a nyomtatványt) +260Ft
 • utalvány díja (azaz, hogy visszahozzák Neked a pénzt. jó látod, esz nem tartalmazza a 260Ft!) 5000Ft-ig 280Ft, 10.000ft-ig 405Ft, 20.000Ft-ig 675Ft

Mindent összevetve ez egy kisebb küldeményre nézve 885Ft. (Emlékszel mit írtam előbb a 2000ft alatti termékekről?!)

Tértivevény + 125.-
Ajánlott szelvénnyel együtt működik, az ajánlott nálunk marad, a térti kíséri a levelet, a címzett ezt a szelvényt írja alá, amit postán visszakapunk
(Mivel a címzettnek muszáj aláírnia, így a postás nem tömheti bele a postaládába, és nem akaszthatja fel a kerítésre.)

Értéknyilvánítás – 10.000.-Ft-ig 320.-
Ha a csomag elveszik, ennek alapján kapjuk a kártérítést, az ajánlott szelvény jobb oldalán kell feltüntetni.

Postai lezáró szolgálat – 210.-
A posta saját matricáival lezárja a csomagot, és mi lebélyegezzük, vagy aláírjuk) (Ez a legérdekesebb szolgáltatásuk, tulajdonképpen nem a rongálástól, hanem a belső lopástól véd :(( )
Amit fontos tudnunk : a kis méretű pl cipősdoboz nagyságú csomagok 2 kg alatt levélként is feladhatóak.  A kevésbé sérülékeny, és tapintásra is semleges csomagok szintén a megérkezést segítik.

A Magyar Posta 2009-es díjszabását itt találod!

Létezik még MPL (Magyar posta logisztika) és EMS (gyorsszolgálat) de magasabb a díjtétel, mint a normál feladásnál, 1100.-Ft kerületen belül, az EMS 3000.-Ft körül van. Akit érdekel, itt utánanézhet.

tano-moni

A Lépj Tovább! kurzuson rengeteget tanultam, talán nem is hiszed, de az összeszedettséged, a precízséged teljesen átjön és bár eddig is követtem a tevékenységedet, de így belelátva még inkább úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt elköteleződni erre az évre. Végre olyan embertől tanulhatok, aki tisztán látja, hogy miken megyek keresztül, és melyik vállalkozási szakaszban mi a teendő, mert, hogy ő is átment ezeken.

Tanó Móni

Comments

 1. Szia!

  Sajnos az ajánlott levél ma Magyarországon már nem jelent egyet a biztos kézbesítéssel, akármennyire is ezt hirdeti a posta. Az esetek nagy többségében nem kell aláírni a csomag átvételéhez. Ma ezt csak az ajánlott+tértivevény kombináció garantálja!

  KicsiKató

 2. Valóban nem feltétlen kell aláírni, de mivel van nyoma, hogy feladtad, tudod kerestetni! Szerintem annyi a lényege, hogy mivel iktatott kevésbé lopják.

 3. Nekem tűnt már el ajánlott küldeményem is, kislány kabát volt benne :( Nem került elő, ám kártérítést fizetett a posta, ebből fizettem vissza a vevőnek a vételárat. Ám ez hosszadalmas és pepecselős, érdemes talán erről a kerestetésről is írni, mert határidők vannak meg nyomtatványok, nyilatkozatok…

 4. Szia ! Kösz, hogy közzétetted, és köszi a linket ! :))

 5. Az ajánlott bizony nem bizosíték. Sajnos kézbesítőtől függ, hogy értesítőt hagy e neked, vagy egyszerűen a láda tetjére teszi a vastagabb levelet ha nem fér be a ládába. Viszont ez kivédhető a térti vevénnyel ami nem ró jelentős terhet senkire se. Postai díjszbást egyszerűbben ki lehet számolni, mint táblázatból keresgélni a kalkulátorukkal: http://posta.hu/level/level_belfoldre/level_kalkulator.

 6. Írja meg nekem valaki, hol találok a postához kártérítési nyomtatványt!!!

 7. szerintem a postán biztos, hogy kell lennie!

 8. Haverom kapott egy ajánlott csomagot, de ő 2hónapig külföldön van, így át kellene vennem.oda adják így, hogy nem én vagyok a címzett?

 9. Meghatalmazás vagy azonos címen lévő lakcímkártya szükséges!

Speak Your Mind

*