Szakértőnk: Szőgyényi Rozina, webfejlesztő

Mesélj egy kicsit magadról?

Szőgyényi Zina vagyok, egyszerűen webdesignernek hívom magam, de a weblapok megtervezésén kívül foglalkozom webergonómiával, az oldalak felépítésével és programozásával is. Hobbiszinten kezdtem el ezzel foglalkozni főiskolai tanulmányaim alatt – akkor még csak a saját weboldalam csinosítgattam, fejlesztgettem, – majd kb. 2 éve már komolyabban belemerültem ebbe a világba. Mára már hála égnek már sok weblap alján van ott a nevem és linkem, és egyre többen is keresnek meg, aminek nagyon örülök. Sok ügyfelem meglepve néz, mikor találkozunk – nem mindennapi egy huszonéves lányt látni ebben a világban.

Miért lettél webdesigner?

A sors hozta. Mindig is éreztem magamban kreativitást, szerettem az informatikát, de sokáig nem kapcsoltam össze a kettőt. Mikor az első komoly weblap megrendelésemet megkaptam, már akkor éreztem, hogy érdemes lenne belemerülni ebbe a világba. Az évek során aztán sokat fejlődtem, nyomon követem a trendeket, és ennek megfelelően alakítom magamban a weblap terveket is. Eleinte féltem attól, hogy a hobbimból éljek meg, tartottam attól, hogy akkor megutálom, de hála égnek ez nem így lett, és továbbra is nagyon élvezem, szeretem, amit csinálok.

Mi a szakterületed?

Ezer féle megoldás, technika van a weblapok világában, amit egy ember már nem tud elsajátítani, így én a nyílt forráskódú motoron alapuló, a felhasználó számára is könnyen kezelhető oldalak irányába mentem el. Könnyen bővíthetőek, remekül testre szabhatóak, költségkímélőek – leginkább a kis- és középvállalkozások számára optimálisak. Ha arra van szükség, hogy legyen egy weboldal, amin fent vannak a szükséges információk, hírekkel, blogbejegyzésekkel lehessen frissíteni, galériát tenni rá, egyszerűbb webshopot, online ajánlatkérést, megrendelést, portfoliót bemutatni, akkor arra tökéletes megoldást tudok nyújtani.

Miben tudsz az iparművész és kézműves szakmának hasznára lenni?

Olyan megoldást nyújtok, ami anyagilag nem nehezíti meg az online jelenlét elindulását vagy felfuttatását. Sokan azt gondolják, hogy jó weblapot készíteni nagyon költséges és inkább odaadják a szomszéd srácnak a feladatot egy pár üveg sörért meg egy kis zsebpénzért. Általában ebből sülnek ki azok a weboldalak, amelyekkel később mégis megkeresnek, hogy csináljak már egy jó weboldalt, mert a mostani nem az. Mint már mondtam, költségkímélő megoldásokkal dolgozom, és ha valakiben megvan a hajlam, hogy szeretné saját maga megtervezni az oldalát  – ez ebben a művész szakmában nem furcsa, – akkor természetesen hagyom, és ilyenkor inkább a tanácsadó szerepét töltöm be. Ezzel nem csak a megrendelő érzi magához közelebb az oldalát, hanem még spórolhat is vele.

Itt szeretném kiemelni még a webshop modulunkat. Ennek az egyediségét nem csak az adja, hogy a kezelőfelület is magyar nyelvű, hanem, hogy teljes mértékben a jogszabályoknak megfelelően működik. Ugyanis, a magyar e-kereskedelmi törvény nagyon szigorú, így a világban található webshop modulok nem felelnek meg a hazai törvényeknek. A mákgubó webshopja azonban nem lefordítva, hanem jogász segítségével lokalizálva is lett, így biztosítva a szabályszerű működést.

Ha valakinek konkrét kérdése van, hogyan talál meg?

A saját weboldalamon, a http://lemmikki.hu-n van egy kapcsolatformom, amin szívesen várom az üzeneteket, de emailben elérhető vagyok a zina [kukac] lemmikki [pont] hu-n. A postaládám nagyjából éjjel-nappal mellettem van, így írhat bárki nyugodtan, szívesen segítek szakmai tanácsokban! Weblapot rendelni pedig itt a Mákgubón lehet.

borodykriszti

Annak ellenére, hogy én éreztem, hogy valami nem stimmel, de nem tudtam, hol akadtam el, meg sem tudtam magamban megfogalmazni. Zsuzsi a Lépj Tovább! Kurzusban erre rögtön ráérzett és mondta a megoldásait! Pont erre volt szükségem!

Borody KrisztinaSilk&More

Speak Your Mind

*