Szerzői jogodban áll!

A kézműves és iparművész szakmának van egy mindenkit érintő óriási veszélye, a másolás. Ha már néhány éve a szakmában vagy, kitaláltál valami egyedit és azt jól is csinálod, akkor eljön a pillanat, amikor másolni fognak.

Engedd meg, hogy most először egy kicsit a lelki részéről írjak. Engem is másoltak és másolnak, azonban az évek alatt óriási fejlődésen mentem keresztül és több tanítványomat is végig kísértem ezen az úton, tartottam bennük a lelket és motiváltam őket, hogy az elsőt túléljék, mert az a legnehezebb.

szerzoi-jogodban-all

Az első alkalom az alkotóban dühöt szül. Hiszen ez az enyém, én találtam ki, mennyit dolgoztam a részleteken, mennyit küzdöttem a technikával és most valaki, mindezt megspórolva pénzt csinál belőle. Tuti, hogy tőlem viszi el ez a kópia a vásárlókat. … és még olcsóbban is adja! Mit tudok csinálni? Keresek egy ügyvédet, ha kell én be is perelem, de ezt nem fogom hagyni! Meg kell állítanom! 

Második fázis: menekülés előre. Még mindig nem hiszem el! Hogy tehet ilyet valaki? Mit szólna, ha az övét másolnák!? Ma muszáj lesz nekiülni és tervezni valami újat, mert én nem fogom azt árulni, mint más is. Még mindig nagyon mérges vagyok,! Hogy képzeli?

Harmadik szint: a büszkeség. Ez az időszak akkor jön el, amikor már többen másolnak. Te jó ég ez ilyen fontos nekik, akkor én valamit nagyon jól csinálok. Már több visszajelzést kaptam, hogy felismerték a stílusomat, és egy vásáron azért vásároltak nálam, mert kifejezetten ezt a márkát keresték. Hú, de jó, hogy foglalkoztam a márkaépítéssel. Most már nem vagyok annyira ideges, persze rosszul esik, de ez mégis csak egy óriási elismerés, egészen meg is nyugodtam!

Negyedik, rutinos, régi motoros hozzáállás: sajnálat. Na, ma van egy kis időm, rákeresek a konkurenciára. Jé, ezt is lemásolta, ott is egy új másoló. Mennyien vannak. Nagyon büszke vagyok magamra. Őket azért sajnálom, hogy nincsen egy saját ötletük se, milyen nehéz lehet így alkotni. … és milyen olcsón adja, ettől teljesen megnyugodtam, hiszen így sosem fog tudni fejleszteni, új technológiát, gépeket vásárolni, marketingre költeni. Nem lesz itt baj. Én járom a saját utamat, hiszen nekem eddig is voltak és ezután is lesznek ötleteim! Azt is tudom, hogy mi lesz a következő 3 kollekcióm! 

Eddig tart a dolog lelki része. Ha Te is alkotó vállalkozást viszel, akkor gondolom a fenti érzések és gondolatok ismerősek számodra és pontosan be tudod azonosítani, hogy hol tartasz most a folyamatban.

Azonban ennek a dolognak jogi vetülete is van. A szerzői jogokról szóló törvény lehetőséget biztosít Neked arra, hogy meg tudd védeni a saját alkotásaidat. Az első és legfontosabb dolog, hogy tájékoztasd a weboldalad látogatóit, hogy a Te termékeid és minden egyéb, ehhez kapcsolódó alkotásod szerzői jogvédelem alatt áll. Álljon itt egy rövid szöveg, mintaképpen, ami megmutatja, hogyan tájékoztasd a látogatóidat a szerzői jogaidról! A szövegre mutató linket minden egyes oldal láblécében, blogoknál esetleg az oldalsávban érdemes elhelyezni!

A www.ateweboldaladneve.hu weboldalon látható termékek, a róluk készült fotók, valamint az termékek csomagolása és az egyéb grafikai alkotások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI törvény értelmében szerzői művek és a törvényben foglalt jogvédelem alatt állnak. Az itt említett szerzői művek bármely jogosulatlan felhasználása – különösen de nem kizárólag annak másolása, átdolgozása – jogsértés és a törvényben foglalt jogkövetkezményeket vonja maga után.

Természetesen ez a rövid néhány sor nem védőoltás a másolás ellen, azonban lehetőséget biztosít Neked arra, hogy jogilag is fellépj az ilyen jellegű tevékenységgel szembe.

A műveid alaposabb védelmére sok különböző lehetőséged adódik. A megfelelő megoldást mindig egyedileg érdemes kiválasztani, annak fényében, hogy egyes terméked, termékcsaládod vagy éppen az általad kifejlesztett gyártási technológia milyen profitot termel és egy másoló milyen anyagi kárt tud Neked okozni a tevékenységével.

Az elmúlt éve egyik legnagyobb magyar vonatkozású alkotói ügye a Litracon üvegbeton pere volt. Losonczi Áron, akivel együtt jártam a BME Építész Karára, az egyetem után kezdte el fejleszteni ezt a forradalmian új anyagot és a hozzá tartozó gyártási technológiát. Azonban, mikor gyártót keresett, a tárgyalások során egy multinacionális cég ellopta az ötletét. Szerencsére, Áron még előtte megtette az alkotás védelme érdekében a megfelelő lépéseket, így magyar és német ügyvédek meg tudták védeni a szabadalmát és az óriáscéget kártérítésre ítélték!

Nemrégiben pedig Presser Gábor indított pert Kayne West ellen, mivel Ő a Gyöngyhajú lány dallamaiból “merített” ötleteket saját számában és a dal használata ügyében már csak annak megjelenése után kereste meg Pressert.

Összességében azonban az elmondható, hogy leghatékonyabban akkor tudod ezeket a helyzeteket kezelni, ha akkor véded magad és az alkotásaidat, mielőtt még megtörténik a másolás ténye.

Arra lennék kíváncsi, hogy Te véded e valahogyan a termékeidet? Tudod-e hogy egyáltalán milyen lehetőségeid vannak azokat megóvni? Mik a legnagyobb kihívásaid, kérdéseid ebben a témában?

Érdekel a különböző vállalkozási formák alapítása, annak költségei, működtetése és adózása, valamit a szerzői jogaid védelme? Szeretnél tisztán látni, hogy Neked melyik vállalkozási forma érné meg igazán? Kíváncsi vagy, hogyan védhetnéd meg a szerzői jogaidat a másolóktól? Akkor jelentkezz most a Mákgubó Jogi Alapismeretek Kurzusra, ahol mindent részletesen elmagyarázunk Neked!

Jelentkezz most!

 

bakosflora
Az volt a bajom más hasonló témájú tanfolyamokkal, hogy ugyan jók, de inkább a kezdő szintről indulókat célozzák.
Zsuzsitól azt kaptam, amit ígér: tananyag olyanoknak, akik már túl vannak az első pár lépésen. Ráadásul Zsuzsi mellett ott áll elég meggyőző érvként a panyizsuzsi, hogy tőle érdemes lehet tanulni.
Már rögtön a Lépj Tovább! Kurzus legelső leckéjében találtam homlokra csapós mondatokat, ha csak annyiból állna az egész tanfolyam, nekem az is megérte volna. És hol vagyok még a végétől!
Bakos FlóraGubolyka

Comments

  1. A védelem módja és költségei azok számomra ismeretlenek, pedig több olyan saját termékem is van amiket könnyen lehetne másolni, de más még nem csinált ilyet

  2. Szia Zsuzsi!

    Köszönjük szépen a cikket, nagyon hasznos volt!
    Egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: mi a helyzet fordítva, amikor téged vádolnak meg másolással hasonló termék esetén és köteleznek a gyártás leállítására? Több történetet hallottam már, hogy mintaoltalmat kapott termékek készítői kisebb, elsősorban anyagában hasonló termékeket készítő márkákra rászálltak és perrel fenyegetőztek arra a cikkelyre hivatkozva, hogy a hasonlóság elve alapján megtéveszti a vásárlót és nekik ezzel anyagi kárt okoz. Most hogy ez jogos volt vagy sem, az nem teljesen egyértelmű, de a kicsi ilyenkor legtöbbször leállt a készítéssel, kérés alapján leszedte a termékfotókat minden online felületről, mire a nagyobb cég elkezdte gyártani, a sajátjaként eladni a korábban vita tárgyát képező terméket. Ilyen esetben mit lehet tenni? Mert főleg kezdő vállalkozásnál, rutin, biztos anyagi háttér mellett ez rosszabb, mint ha csak szimplán lemásolnak.

  3. Kedves Péter! Köszönöm a kérdéseidet, ezekről lesz szó a kurzuson!

    Kedves Lyss! Nagyon jó felvetés, köszönöm! Pontosan ezért fontos, hogy előre megtedd a szükséges lépéseket, ugyanis, ha bizonyítani tudod az elsőbbségedet, akkor nyert ügyed van! A Kurzuson belül lesz szó arról, hogy mi számít bizonyító erejűnek!

Speak Your Mind

*