Termékárazás lépésről-lépésre

A vállalkozás origója. A kezdeti pillanatban döntened kell róla és ha rosszul döntesz, akkor annak nagyon nagy ára van. Egyszerűen ez az a terület, ahol szinte nem lehet hibázni: az ÁRAZÁS!

Amikor személyes tanácsadásra jelentkezik hozzám valaki mindig ez a legelső kérdése. Hogyan szabjam meg az áraimat? Örülök a kérdésnek, hiszen ez fontos. elméletben már itt a blogon is írtam róla, azonban mivel a kérdés oly sokszor felmerül, most bemutatom, hogyan kell egy terméket profi módon beárazni!

termek-arazasi-utmutato

Előrebocsájtom, hogy sokan, sokféleképpen számolják a termék áraikat ebből sokféle jó megoldás létezik. Az alapanyag igényesebb művészeti ágak van, hogy az alapanyagot számolják és azt felszorozva az árrésből finanszírozzák a munkát. A munkaigényesebb iparművészek, mint például a nemezesek a munkadíjakból indulnak ki. A legalaposabb módszer, azonban, amikor mind az alapanyagokat, mind a munkadíjat számításba veszed.

Bekerülési ár

Ebben a blogbejegyzésben egy bélelt zsákvászon táska árát foguk kiszámolni. Az alapanyagok áraira online keresetem rá, biztosan vannak olcsóbb és drágább lelőhelyek is, de példának tökéletesen megfelel! Nézzük meg, mennyi egy ilyen táska bekerülési ára!

  nettó árak megnevezés
alapanyagot    
textil 315 Ft 0.5 m zsákvázson
közbélés 275 Ft 0.5 m vlies
bélésanyag 630 Ft 0.5 m csíkosbélésanyag
zipzár 275 Ft 40 cm
bőr fül 2 050 Ft 1 pár
patentok 182 Ft 100 db 4550 Ft
címke 25 Ft 25.000 Ft / 1000 db
összesen: 3 752 Ft  
     
munkadíj    
szabás 750 Ft fél órát számolva 1.500 Ft-os munkabérrel
varrás 2 000 Ft alvállalkozó
patentozás 348 Ft 100 Ft / db
ÖSSZESEN 3 098 Ft  
ÖSSZESEN 6 850 Ft  

Nagyker ár

Ahhoz, hogy ezt a táskát viszonteladókon keresztül tudd értékesíteni meg kell határoznod külön nagyker árat, amin átadod azt a viszonteladónak és Ő a saját költségeit és profitját hozzáadva adja tovább. Ha nem alakítasz ki külön viszonteladói árat, akkor csak a saját csatornáidon keresztül tudod majd a termékeket értékesíteni, hiszen ha az üzletek sokkal magasabb áron értékesítik a Te termékeidet, akkor azt senki nem fogja náluk megvenni és egy idő után elállnak az együttműködéstől!

6.850 Ft-ba kerül Neked ezt a táskát előállítani! A nagyker árhoz bele kell számolni az egyéb költségeidet, ez az árrés és a hasznodat is! Az árrés az, amiből szerszámot veszel, honlapot üzemeltetsz, a marketingedet, a fejlesztéseidet finanszírozod. Ha ez nincsen, akkor hosszú távon nem lesz gyümölcsöző a vállalkozásod!

Ideális esetben a nagyker ár így néz ki:

bekerülési költség x 2 = nagyker ár

Kisker ár

A kiskereskedelembe kerülő termékek esetében az ideális megoldás, ha mindenhol azonos áron vásárolható meg a terméked. Ezért a viszonteladói szerződésben érdemes kikötni egy javasolt fogyasztói árat! Tudnod kell, hogy a legtöbb viszonteladó kettővel szorozza az árakat.

Azonban Te is ezen az áron fogsz értékesíteni a vásárokban és online! Így minden saját csatornán keresztül eladott termékből sokkal nagyobb bevételed lesz, mint a viszonteladókon keresztül eladott darabokból. Azonban jó, ha tudod, hogy a viszonteladók sokkal nagyobb tömegeket érnek el!

Ideális esetben a kisker ár így néz ki:

nagyker ár x 2 = kisker ár

Eddig netto árakkal számoltam, most minderre rájön az ÁFA, ezt számold rá, akkor is, ha még nem tartozol bele az áfakörbe, mert később nehéz lesz árat módosítani!

Így a táska bruttó kisker ára, kerekítve 34.500 Ft

tudom, hogy azt mondod, hogy ez őrülten sok és így nem lehet eladni. A kérdés azonban az, hogy hobbiból csinálod vagy vállalkozást szeretnél! Ha a profitra hajtasz, akkor árrést és hasznot be kell építened a termék árába.

Hogyan add olcsóbban a termékeidet?

Vásárolj alapanyagot olcsón: ha már egy bizonyos volument értékesítesz, akkor lesz lehetőséged nagykereskedelmi tételben és áron vásárolni az alapanyagaidat! Tudom, hogy sokaknak soknak hangzik az 1000 db patent, azonban ha hosszú távra tervezel, akkor úgyis el fog fogyni! Ezzel tudod csökkenteni a bekerülési áradat!

Egyszerűsítsd a terméket: a jelen esetben bőr fülei vannak a táskának patenttal rászerelve. Ha a patent helyett csavaros megoldást használsz, akkor nem kell patentozóhoz vinni a félkész terméket gyártás során vagy éppen meg tudod spórolni a patentozó eszköz beszerzését! Tovább csökkentheted a költségeket, ha bőrgyárból veszel hulladék bőrt, amit olcsóbban meg tudsz szerezni. Ha ez még mindig kevés lenne, akkor a bőr füleket cseréld le jó minőségű műbőrre!

Zárd ki a viszonteladót: ha egészen biztos vagy benne, hogy később sem szeretnél viszonteladói rendszerben értékesíteni, akkor bőven elég ha nem 2×2-vel, hanem csak 2.5-3-mal szorzod fel a beker áraidat!

Iparművész vagy kézműves vagy?
A vállalkozásod alapjait már letetted?
Van már termékpalettád, és néhány marketing eszközöd, amivel vásárlókat tudsz szerezni?
Mégis úgy érzed, egy helyben toporogsz?

lepj-tovabb-kurzus-fb

Jelentkezz MOST a Lépj Tovább! – haladó vállalkozásfejlesztési kurzusomra, aminek a havi díja alig 3.500 Ft! A helyek száma limitált, ugyanis a kurzus havi online konzultációt tartalmaz. A részletekért kattints ide!

bakosflora
Az volt a bajom más hasonló témájú tanfolyamokkal, hogy ugyan jók, de inkább a kezdő szintről indulókat célozzák.
Zsuzsitól azt kaptam, amit ígér: tananyag olyanoknak, akik már túl vannak az első pár lépésen. Ráadásul Zsuzsi mellett ott áll elég meggyőző érvként a panyizsuzsi, hogy tőle érdemes lehet tanulni.
Már rögtön a Lépj Tovább! Kurzus legelső leckéjében találtam homlokra csapós mondatokat, ha csak annyiból állna az egész tanfolyam, nekem az is megérte volna. És hol vagyok még a végétől!
Bakos FlóraGubolyka

Trackbacks

  1. […] legalapvetőbb kérdés, hogy helyesen legyenek beárazva a termékeid! Erről egy külön blogbejegyzést itt olvashatsz, melyben pontos árazási útmutatót találsz, a termékeid beárazásához! Ha a terméked árai […]

  2. […] Ez egy nagyon baráti összeg, ugyanis, ha egy nap eladsz 8-10 darab 3-4.000 Ft-os terméket és jó az árképzésed, akkor már megérte részt venned a […]

Speak Your Mind

*