10 dolog, amit egy TV sorozatból megtanulhatsz!

Két éve olvastam Sophia Amoruso, a NastyGal márka tulajdonosának a könyvét a #GIRLBOSS-t.  A történet elején, Sophia, egy anyagilag lecsúszott öntörvényű lány, aki vintázs ruhákat kezd el a neten értékesíteni és ebből épít vállalkozást. 0 Ft-ból, azaz $-ból, úgy ahogyan és is és sokan mások kezdték a vállalkozásukat. Néhány jó ötlettel és őrült mennyiségű munkával egy példaértékű vállalatot épített fel. Tavaly a Netflix, amit nevezzünk egy online TV csatornának, felkérte egy TV sorozatra, ami a saját történetét dolgozza fel. Ezek után a vállalat csődöt jelentett, azonban Sophia megcsinálta a #girlboss márkát és befejezte a TV sorozatot.

Az Ő példája sok nő számára példa. Arra, hogy semmiből és nehézségek árán is lehet vállalkozást építeni. A Netflix sorozat első évada múlt hétvégén jelent meg. Én azonnal végignéztem az összes epizódot. Mióta vállalkozok, nem nézek TV sorozatot, sőt TV-t sem, készülékünk sincsen. Számomra ez a sorozat azonban igazi élmény volt.

Rengeteg olyan kérdést vet fel, amin érdemes elgondolkozni. Nem mondom, hogy Ő csak jó döntéseket hozott, hiszen, ha így lett volna, tavaly nem jelentett volna csődöt a vállalata. Mindenkinek vannak jó és rossz döntései. Mindenki hibázik és mindenki számára ott a lehetőség kijavítani azt.

netflix-girlboss-990206-1280x0

A történet nem egy az egyben a valóságról szól, a könyv sokkal inkább. Azonban olyan kérdéseket vet fel, ami minden vállalkozó nő életében felmerül. Más példáján elgondolkozni ezekről a kérdésekről pedig úgy gondolom előremutató dolog, hiszen a saját élethelyzeteinket sosem látjuk olyan objektívan mint másokét. Ezekből a helyzetekből pedig tanulni kell és ennek a sorozatnak a kapcsán lehet is.

Mik azok a pontok, amire érdemes odafigyelni a sorozatban.

  1. Sophia észrevette a lehetősséget. Rossz anyagi helyzetben volt, azonban sikerült egyszer sok pénzhez jutnia. Az első gondolata az volt, hogy ezt hogyan reprodukálhatja, hogyan építhet belőle vállalkozást.
  2. Amikor eldöntötte, hogy Ő ebből akar élni, hogy ez a célja, akkor minden porcikájával azon volt, hogy ezt megvalósítsa.
  3. Mert kockáztatni! Feladta a biztos munkát, a bizonytalanért. Minden perc amit itt töltök és nem a NastyGal-en dolgozok hiábavaló . Elmegyek, hogy a céljaimért éljek és soha nem fogok visszanézni! – mondta.
  4. Olyannyira, hogy a céljait a saját egészsége és emberi kapcsolati elé helyezte. Kérdés, hogy ezt jól tette-e?!
  5. Az ügyfélszolgálatra óriási hangsúlyt fektetett! A ladyshopper99 epizódot szerintem minden vállalkozónak tanítani kellene!
  6. Hajlandó tanulni! Igaz, azt a könyvet megvehette volna, de tanult és ha valamihez nem értett, ami a céljaihoz fontos, ahhoz a legjobb embert bízta meg (programozó), még akkor is ha ezt először nehezen látta be, hogy erre van szükség! Ugye, Te is hányszor jártál már úgy, hogy nem láttad a fától az erdőt, de egy külsős emberrel két mondat megvilágosított mindent!
  7. Nézzétek meg azt is, hogy hogyan él. Már remekül beindult a vállalkozása, mikor ismét megjelent a kezdő képkockákról már jól ismert lepukkant autó. Sophia nem az autóját cserélte le és nem költözött elegánsabb lakásba. Helyette a vállalkozására költött!
  8. Sikeres és ezért utálja a konkurencia. Ő akkor is kitartott a saját elképzelése mellett. Pontosan azért mert Ő sokmindent másképp csinált ez vált az egyedi eladási pozíciójává! (Azért egy kicsit olyan érzésem is van, hogy nem mindig játszott tiszta lapokkal. És ez cseppet sem szimpatikus!)
  9. Kihúzták alóla a talajt (ebay), de Ő nem magába roskadt és panaszkodott. Hanem azon gondolkozott, hogy ha így nem, akkor hogy lehet megvalósítani az álmait, a céljait!
  10. A Nagy nyitási party, ugyanúgy,mint Sophia magánélete, nem színes szagos, TOP dekoratőrökkel és világhírű séfekkel. Hanem, ahogy az angol is mondja “small and sweet”, azaz kedves-aranyos. A barátok csinálnak sok mindent, hogy segítsék Őt a céljai elérésében. Azt hiszem mindannyiunknak vannak ilyen barátai és családtagjai, akik sokat tettek a vállalkozásunkért!

… azért néha Ő is összeomlik és a világvégét vizionálja, de őszintén, Ti nem így vagytok ezzel néha?!

Számomra ezek voltak a példaértékű vagy éppen elgondolkodtató gondolatok. Bírom ezt a nőt, bár nem mindig szimpatikus. A második évadot pedig nagyon várom!

A Netflixre havi előfizetéssel tudsz regisztrálni, azonban az első 30 nap ingyenes, így ha valóban meg szeretnéd nézni ezt a sorozatot, az egy hónap bőven elég rá! Kattints ide és kezd el most! Aztán gyere vissza és meséld el a hozzászólásokban mi az ami miatt tetszett és volt-e valami, ami nem!

fordos_bence

Talán 2009-et írtunk mikor észrevettem egy Panyi Zsuzsi nevű lányt, akinek a dolgai a csapból is folytak :) , nem volt nap, hogy ne jött volna szembe valamilyen módon, s gondoltam tőle lehetne tanulni… Közben azért nekem addigra már lett egy jó weboldalam és elkezdtek jönni a munkák, de igazán akkor indult be a boltom, miután …Zsuzsival rendbe tettük a dolgokat. Ezek után olyannyira el voltam kényeztetve a megrendelőktől, hogy nem volt szükségem semmilyen menedzsmentre, vagy reklámra, egyszerűen jól mentek a dolgok.

Fördős Bencefordosbence

Speak Your Mind

*