Vállalkozás indítása állami segítséggel!

Mikor elérkezett az életemben az a pont, hogy vállalkozást alapítok, 3 gyermekem volt és még éppen itthon voltam velük. Éjjelenként a saját vállalkozásom terveit szövögettem és a logóját rajzoltam. Volt leírt üzleti tervem és egy hirtelen öttlettől vezérelve a hónom alá csaptam és elmentem a helyi munkaügyi központba.

Sorbaálltam azok között az emberek között, akiken egyártelműen látszott, hogy nem dolgozni szeretnének, hanem segélyre várnak. Egy szűk folyosón álltunk. Végre bekutottam egy szobába.

vallalkozas-allami-penz

Elmeséltem, hogy 3 gyerekem van és ezért végtelenül hátrányos helyzetem van a munkaerőpiacon. Van egy vállalkozás ötletem, sőt a dossziéban itt van az üzleti tervem, miben tudnak nekem segíteni?

– Segély? – jött a kérdés.

Nem, nem alamizsnát kérek, hanem egy olyan lehetőségre vágyok, ami megadja a kezdő lökést a vállalkozásomnak.

– Most nincs, de nemsokráa kiírják! – volt a válasz.

– Mikor? – kérdeztem én.

– Két hét múlva, talán.

Két hát múlva újra ott voltam, ugyanazok az emberek és ugyanaz a hölgy, aki nem érti, hogy én 3 gyerekkel TÉNYLEG dolgozni akarok, csak főnök nélkül. Megint két hét, aztán újra, meg újra…

… aztán rájött a hölgy, hogy engem nem fog lerázni!

Lett pályázat, elindultam és lett pénz is. 6 havi minimálbér, ami akkor 420.000 Ft volt, hogy ezt mire és hogyan költöttem el, azt egy másik blogbejegyzésben fogom megírni, mert biztos vagyok benne, hogy Téged az érdekel, hogyan juthatsz Te is ennyi pénzhez, hogy elindítsd a vállalkozásodat!

Ugyanis azóta, mióta én ezt az összeget megkaptam, minden évben kiírják a pályázatot az önálló vállalkozóvá válást elősegítő támogatásra. Én meg kötelességemnek érzem ezt az infót terjeszteni, hogy minél több emberhez eljusson a hír és képes legyen saját vállalkozást indítani.

Íme a részletek:

A pályázat neve: vállalkozóvá válást elősegítő támogatás

Hol kell igényelni: helyi munkaügyi központ (Budapesten: BFKH Foglalkoztatási Főosztály Munkaerőpiaci Osztályához)

vállalkozóvá válást elősegítő támogatásnak  három féle formája van:

 • legfeljebb 2 millió forint összegig terjedő tőkejuttatás támogatása vissza nem térítendő formában, utólagos finanszírozással.
 • legfeljebb 6 hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig (127 500 Ft/hó) terjedő támogatás, valamint
 • a vállalkozói tevékenység megkezdéséhez szükséges szaktanácsadás költségeinek támogatása (legfeljebb 50 000 Ft értékben)

A támogatási formák együttesen és külön-külön is nyújthatóak.

Ki kaphatja a támogatást? (Itt csak néhány fontosabb dolgot emelnék ki a részletek a pályázati leírásban!)

 • Aki regisztrált álláskereső vagy rehabilitációs járadékban vagy rehabilitációs ellátásban részesül.
 • Aki vállalja, hogy fenntartja vállalkozását és gondoskodik önmaga foglalkoztatásáról a hatósági szerződés megkötését követő legalább 3 évig

Fontos tudni: nem nyújtható támogatás annak, aki a pályázat benyújtásának időpontjában már szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában vagy bejegyeztette vállalkozását!

A pályázatot a részletes pályázati egységcsomagban foglaltak szerint kell összeállítani, amely térítésmentesen vehető át a BFKH Foglalkoztatási Főosztály Befektetés Ösztönzési és Szolgáltatási Osztályon(1082 Budapest, Kisfaludy u. 11.), valamint letölthető a http://www.kormanyhivatal.hu és a http://fovaros.munka.hu honlapról.

Budapesten kívül a Megyei Kormányhivatalok foglalkoznak a vállalkozóvá válást segítő támogatásokkal. Ott tudtok információt és segítséget kérni, keressétek a honlapjaikat!

… é egy kérés, ha kaptál vagy kapsz ilyen támogatást, akkor hagyj nekem itt lent egy kommentet!

borodykriszti

Annak ellenére, hogy én éreztem, hogy valami nem stimmel, de nem tudtam, hol akadtam el, meg sem tudtam magamban megfogalmazni. Zsuzsi a Lépj Tovább! Kurzusban erre rögtön ráérzett és mondta a megoldásait! Pont erre volt szükségem!

Borody KrisztinaSilk&More

Comments

 1. Én tavaly a tőkejuttatásos pályázatot nyertem el, nagy vállalás volt, de enélkül a támogatás nélkül nem tudtam volna elindulni. Érdemes időt és energiát áldozni a pályázat elkészítésére, és nem, nemcsak a “barátok és ismerősök” nyernek.

 2. Ez fantasztikus és gratulálok! Valóban így van, ahogy mondod, ez a pályázat elérhető és valóban meg lehet kapni!

 3. Köszönöm :)

 4. Ha esetleg valakinek a pályázati kiíráson kívül kérdése van a tőkejuttatásos pályázatról vagy a szaktanácsadás igénybevételéről, gyakorlatáról, szívesen válaszolok rá. :) Vagy esetleg Zsuzsi tudja továbbítani az e-mailemre.

 5. Hú ez szuper felajánlás, köszönjük a tapasztalat jól jön!

 6. Kedves Zsuzsi!
  Azt nem tudod, hogy GYET mellett is lehet pályázni?
  Idén már kiírták?
  Köszi,
  Dóri

 7. Semmi mellett nem tudod igénybe venni, mert munkanélkülin kell lenni ahhoz, hogy igényelhesd, ugyanis ez egy álláskeresőknek nyújtott támogatás! Azonban, ha látsz benne fantáziát, menj el GYET-ről munkanélkülire!
  Az ideit már kiírták!

 8. Köszönöm a választ. Regisztrált álláskereső vagyok, csak amikor lejárt a járadék, igényeltem a GYET-et, melyet azóta is kapok. Azért fontos nekem a GYET, mert ha amellett indítok vállalkozást, akkor mentesülök a minimális járulékfizetési kötelezettség alól, ami nagy segítség. Viszont ha GYET mellett nem pályázhatok, és a pályázat miatt lemondok a GYET-ről, akkor a mentességet is elvesztem. Szóval nem elég, hogy benne vagyok a nyilvántartásban az álláskeresők között?
  Még egy kérdés merült föl bennem: ez a 3 évi kötelezettség. Mi van akkor, ha nem sikerül a vállalkozás, nincs elég bevétel, vagy semmi. 3 évig nem szüntethető meg a vállalkozás akkor sem?

 9. Szerintem ez a GYET – álláskereső téma annyira speciális, hogy keresd fel vele a Megyei Kormányhivatalt és kérj tőlük tanácsot! A második kérdésben is hozzájuk fordulj!

 10. Rendben, köszönöm!

 11. Kedves Dóri! 3 évig vállalnod kell, hogy fent tartod a vállalkozásodat, fizeted magad után a járulékokat, tehát “eltartod” magad. A szerződésben nincs benne, hogy x bevételt el kell érned évről évre. Sőt, más tevékenységekkel is foglalkozhat a vállalkozásod, de természetesen azzal is foglalkoznod kell, amire a támogatást kaptad. Ha mégis úgy érzed nem megy a vállalkozásod, akkor annyi a lehetőséged, hogy a támogatás összegét (meg valamilyen alap kamatot) visszafizeted nekik időarányosan, tehát a 3 évből csak arra az időtartamra fizeted nekik vissza a támogatás időarányos részét, amit már nem vállalsz be. Nem tudom ezt érthetően írtam-e le… :) Ezt a GYET-es dolgot sajnos nem ismerem, de én is csak nyilvántartásban voltam, mint álláskereső és úgy pályáztam.

 12. Eszti! Köszönöm a pontosítást!

Speak Your Mind

*