Vállalkozz okosan!

Jó hír! Mostantól a könyvelő tanácsadónk Szigeti Ami, az onlineadozas.hu oldal tulajdonosa is rendszeresen fog a mákgubón publikálni. Első körben a vállalkozások fajtájit fogja kivesézni könyvelési szempontból. Fogadjátok szeretettel Amit!

Egy vállalkozás indításához megfontolt, átgondolt, megalapozott döntésekre van szükség. Az elsők között el kell döntenünk, milyen jogi formában fogjuk működtetni vállalkozásunkat. Aztán végig kell gondoljuk még azt is, hogy milyen adózási formát válasszunk, milyen tevékenységeket vegyünk fel. A döntéseink meghozatalához rengeteg körülményt kell számításba vennünk, számos kérdést kell feltennünk magunknak, sőt meg is kell azokat válaszolnunk.
Csak néhány ezek közül:

Egyedül vágunk neki a nagy útnak, vagy társakat választunk magunk mellé?
Meddig ér a takarónk? Azaz milyen anyagi lehetőségeink vannak a vállalkozásunk beindításához? Mennyire vagyunk hajlandóak felelősséget vállalni?

Az elkövetkező bejegyzések során megpróbálunk segíteni Nektek abban, hogy a számotokra legmegfelelőbb válaszokat találjátok meg az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre.

Nézzük, miről is lesz szó az elkövetkező hetekben:

 • Hogyan próbálhatjuk ki magunkat viszonylag könnyedén? Hogyan „kéredzkedjünk be” párunk/szüleink/testvérünk már működő vállalkozásába?
 • Mire jó a 7-es adószám? Kik választhatják? Milyen tevékenységek végzésére felel meg ez a forma?
 • Az első igazi vállalkozási lépcsőfok: az egyéni vállalkozás. Kiknek való? Hogyan alapítható? Milyen felelősséget veszünk a nyakunkba, ha egyéni vállalkozás mellett döntünk?
 • Ha nem egyéni, akkor társas – Az egyszerűbb társas vállalkozási formák: Bt és Kkt. Miért jobb, mint az egyéni vállalkozás? Mik a hátrányai? Mit kell tudnunk az alapításról?
 • Ha biztosra akarunk menni: Korlátolt felelősségű társaság. Mit jelent a korlátolt felelősség? Hogyan lehetünk kft tulajdonosok?

Garantálni senki sem tudja, hogy a vállalkozásunk biztosan működőképes és sikeres lesz. Viszont néhány kellőképpen megalapozott döntéssel az esélyeinket egy stabil, sikerekben és pozitív eredményekben gazdag, értékteremtő vállalkozásra mindenképpen megsokszorozhatjuk!

borodykriszti

Annak ellenére, hogy én éreztem, hogy valami nem stimmel, de nem tudtam, hol akadtam el, meg sem tudtam magamban megfogalmazni. Zsuzsi a Lépj Tovább! Kurzusban erre rögtön ráérzett és mondta a megoldásait! Pont erre volt szükségem!

Borody KrisztinaSilk&More

Comments

 1. Rögtön elő is rukkolok egy kérdéssel. Tegnap voltam épp kiváltani a 7-es adószámot. Azzal kapcsolatban, hogy ez jó-e meskázáshoz, semmi kétsége nem volt az ügyintézőnek. Viszont – ellentétben többekkel, akik már rendelkeznek ilyennel – nekem a 10%-os költséghányados elszámolást javasolta. Indoka az volt, hogy ha számlákat gyűjtök a költségekre, akkor már ÁFA-körbe is kerülök és évi négyszer kell bevallanom plusz befizetnem az ÁFA-t. Más meskázó ismerőseimnek ezt nem mondták, ők nyugodtan gyűjtik a számlákat, ÁFA-t nem fizetnek és csak a normál évi bevallást kell csinálniuk. Változott a törvény pár hónap alatt? Vagy mi a helyzet? Előre is köszönöm a választ, Ami!

 2. Kedves Anyahajó!

  A kérdés, amit felvetsz, az két teljesen külön terület. Az egyik a költségelszámolás kérdése. Eszerint választhatod azt, hogy a tevékenységed során keletkezett bevételekkel szemben a költségeket számlák alapján számolod el, tehát annyi költséged van, amennyit számlákkal tudsz igazolni. A másik lehetőség a 10 %-os költséghányados elszámolás, amikor nem kell gyűjtened a számlákat, hanem azt mondod, hogy minden bevételed 10 %-a a költség, a maradék az adóalap. Attól függően érdemes e kettő lehetőség közül választani, hogy milyen költségigényes a tevékenység, amit végzel. Ha a Te tevékenységed olyan, amihez relatíve kevés költség kell, ezért ugye kevés költségszámlát fogsz tudni felmutatni, akkor Neked valóban a 10 %-os megoldás lesz a jobb. Viszont, ha költségigényes a tevékenységed (tehát a bevételed 10 %-ánál biztosan több költségszámlát fogsz tudni összegyűjteni), akkor viszont érdemesebb a tételes (számlák alapján történő) költségelszámolást előnyben részesíteni.

  Az áfa kérdése az viszont ettől teljesen független. Amennyiben úgy számolod, hogy az éves árbevételed nem fogja meghaladni az 5 millió forintot, akkor érdemes az alanyi adómentességet választani, mert akkor nem kell a bevételek után az áfát befizetni, sőt áfabevallást sem kell beadni (természetesen a beszerzések után sem tudjuk az áfát ilyen esetben visszaigényelni). De választhatjuk azt is, hogy áfa alanyok leszünk, ez esetben negyedévente áfabevallást kell benyújtanunk, és az eredménytől függően rendeznünk az áfát (befizetni vagy visszaigényelni).

  A két dolog egymástól teljesen függetlenül választható. Tehát, ha valaki tételes (számlák alapján történő) költségelszámolást választ az szja törvény alapján, még nyugodtan lehet alanyi mentes az áfa tekintetében.

  Üdv,
  Szigeti Ami

 3. Kedves Ami!
  Egy gyerekkönyv illusztrálására kértek fel. Szeptembertől már gyes-en leszek, így igényelnék egy 7-es adószámot, s eszerint adóznék a honoráriumból.
  Ha jól tájékoztattak, járulékot nekem ezen bevétel után nem kell fizetni. Kérdésem az, hogy járulékot a megbízómnak sem kell fizetnie utánam?
  …és még valami:
  Ha megbízási szerződést kötünk akkor hogy alakulnak a fizetendők (adó, járulék…)?
  Köszönöm válaszod!

 4. Kedves Kricso!

  Járulékot csak abban az esetben nem kell fizetned a díjad után, amennyiben az időarányosan nem éri el a minimálbér 30 %-át. Ha tehát ez alatt van, akkor csak az szja előleget kell a kifzetődnek levonnia, a járulékokat viszont nem, visztont ha fölötte lesz, akkor már ugyanúgy kell vonnia az szja előleggel együtt a járulékokat is a kifizetőnek, a mértéke ugyanaz, mint az alkalmazottak és a vállalkozók esetén.
  A megbízási szerződésnél is ugyanígy fennáll ez a 30 %-os szabály.

  Üdv,
  Szigeti Ami

 5. Kedves Ami, köszönöm, hogy válaszoltál – én is így tudtam, ezek szerint az ügyintéző hölgy nem volt a helyzet a magaslatán.

 6. Kedves Ami!
  Nagyon várom a megoldást arra, hogyan lehet bekéredzkedni más működő vállalkozásába :)
  Én is gyesen vagyok, így í 7-es adószám nem jó nekem, igaz? Gyöngyékszereket készítek…

 7. Gyesen, a gyermek 1 éves kora után legálisan vállalhatsz munkát! Többiről Ami fog írni Neked!

 8. Szeretném megkérdezni, hogy Gyed alatt a 7-es adószám kiváltása ill. a vállalkozói kiváltása a jobb az internetes eladásokhoz?Vállalkozni csak úgy lehet, ha Gyes-re váltok.De nem tudom az adószámos dolgot a jó választanom, vagy a vállalkozói formát.

 9. Kedves Kadnarv!

  Gyed alatt nem származhat semmilyen tevékenységből sem jövedelmed, gyes mellett viszont igen. De vigyázni kell, mert akkor már vállalkozóként a minimálbér (ill. a minimálbér kétszerese után) minden hónapban meg kell fizetned a járulékokat, akkor is, ha nincs bevétel. Korábban már írtunk az adószámos magánszemély és az egyéni vállalkozás közötti különbségekről, a szempontokról, itt találod: http://makgubo.hu/blog/7-es-adoszam-adoszamos-maganszemely/

  Üdv,
  Szigeti Ami

 10. Kedves Ami!

  Én gyöngyékszereket készítek, és szeretnék falunapokon árulni a nyáron, és egyik helyen azt olvastam, hogy lehet 7-es adószámot kiváltani, és nem kell vállalkozói, aztán egy másik holnapon ennek épp az ellenkezője van. 40órás munkaviszonyom van, amellett tudom hogy nem kell járulékot fizetni.
  Köszönöm előre is! Anita

 11. Kedves Ami! Saját jogú nyugdíjas vagyok és gyöngyöt fűzök. Nyugdíjam kiegészítéseként szeretnék eladni is belőlük. Kérdésem: 7-es adószámmal tehetem-e legálisan és mit kell fizetnem, milyen bevallásra vagyok köteles. A NAV-hoz, vagy Önkörmányzathoz kell-e mennem ügyintézni? Köszönettel: Marimajor

Speak Your Mind

*