Kukacos menyasszony, avagy a kiszolgálás 5 legfontosabb fortélya

Volt nekem egy kereskedő Nagyapám, akinek volt egy divatáru boltja, egy magyarországi kisvárosban. mindez akkor volt, mikor még csak 3 butik volt a városban. Gyerekként sokszor bementem a boltjába. Manapság sokat gondolok ezekre az élményekre, hiszen amit akkor magától érthetődő volt és tudott egy kereskedő, az ma már tananyag.

A Nagyapám tudta kik a vevői, ismerte őket és ismerte az igényeiket. Profin tudott kiszolgálni, ami akkoriban nem volt létkérdés, mert a vásárló örült, ha lehetett valamit kapni. Ennek ellenére a Nagyapa körül zsongta őket és ők ezt meg is hálálták vásárlásaikkal. Nézzük hogyan adott el Ő!

Kérdezd meg mit szeretne! Ha odajön hozzád egy vásárló, akkor ész nélkül elkezdesz hozzá beszélni, vagy kérdezel tőle! mindenki mást szeretne és Neked, mint eladónak meg kell kérdezni, hogy mire van szüksége, kicsit mérd fel, hogy személyreszabott ajánlattal tudj előállni! Így sokkal nagyobb eséllyel találsz célba!

A vevő legyen boldog! Ne azt nézd, hogy Te mit szeretnél eladni, ne mond azt, hogy csinos a ruhában, ha otrombán áll rajta. Ha rábeszéled, akkor nyertél egy vevőt, ha őszinte vagy, nyertél egy törzsvásárlót! Te melyiket szeretnéd?

Ismerd a termékedet! Mikor a kemencémet vettem, a kereskedő rám akart beszélni egy sokkal drágábbat, aminek egy paramétere kifejezetten hátrányos volt az én munkámhoz! Felhívtam a gyárat, ahol az infoszolgálatos nő azt mondta, hogy olyat kérdezek, amihez Ő nem ért és adta a tervezőmérnököt. A mérnök segített kiválasztani azt a kemencét, amivel a mai napig boldog vagyok! Ha nem ismered a termékedet, nehezebb lesz eladni. Tudd elmondani, hogyan kell használni, tisztítani, ápolni. Ez fontos a vevőnek!

Csomagolás. A Nagyapám mindent becsomagolt selyempapírba vagy nylonba, hiszen akkor ez volt a divat. A lényeg persze nem a nylon, hanem a törődés és odafigyelés!

+1:Legyen valami különleges a kiszolgálásodban! Ha sokan voltak az üzletben, a Nagymama is bement segíteni.( Most figyelj nagyon!) A Nagymama ballagáskor megkérdezte a nőket, hogy kinek melyik iskolából ballag a gyereke és ha a Kovácsné már vitt a pöttyös ruhából a szakközepes ballagásra, akkor a Nagymama megmondta a Tóthnének, hogy drágám a pöttyöset ne vidd, mert a Kovácsné abban lesz. Na, ezt a fajta törődést a többi butikban nem kapták meg, ezért vásárolt a fél város az én nagyszüleimnél!

Persze a Nagypapa az ebédnél azért megjegyezte, ha túlzottan válogatós volt a menyasszony, aki ruhát vásárolt. Ő volt a kukacos menyasszony, de  neki is ugyanaz a kiszolgálás járt mint a többieknek!

tano-moni

A Lépj Tovább! kurzuson rengeteget tanultam, talán nem is hiszed, de az összeszedettséged, a precízséged teljesen átjön és bár eddig is követtem a tevékenységedet, de így belelátva még inkább úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt elköteleződni erre az évre. Végre olyan embertől tanulhatok, aki tisztán látja, hogy miken megyek keresztül, és melyik vállalkozási szakaszban mi a teendő, mert, hogy ő is átment ezeken.

Tanó Móni

Speak Your Mind

*