A blogger jegyzetfüzete

Ha a blogolást és az alkotást (még) a civil munkád mellett vagy kicsi gyerekeid mellett végzed, életfontosságú szerep jut a jegyzetfüzetednek. Mert az ötletek mindig rosszkor jönnek, azaz akkor, amikor épp valami más dolgod lenne. Ilyenkor legyinteni és azt gondolni, hogy majd a maga idejében úgyis eszedbe jut, végzetes hiba lehet. Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy a szülői értekezleten, tudományos konferencián vagy az irodai rutinmunkák alatt átütőnek és hihetetlenül plasztikusnak tűnő ötletek abban a pillanatban, amikor a szabadidőmben leülök írni vagy alkotni, hirtelen eltűnnek. Csak annyi marad belőlük, hogy zseniális ötlet volt – de hogy pontosan micsoda?

Hogy ezt a bosszantó érzést elkerüld, mindenképp legyen jegyzetfüzeted. Hogy a „bullett journal” formát választod vagy egy filofax jellegű tervezőnaptárad lesz, az ízlés dolga. A lényeg, hogy mindig veled legyen és használd.

blogger-jegyezetfuzet

Az én jegyzetfüzetemben a következő szekciók vannak a bloggal és az alkotással kapcsolatban:

  • Blog ötletek: itt ömlesztve írok le minden bejegyzésötletet röviden, csak a címét vagy a témáját. Ahogy valamit megírok, pipálom. Mindig marad pipálatlan ötlet, amikhez aztán vissza tudok nyúlni, ha épp nem jut eszembe semmi.
  • Blognaptár: minden hónap kezdetén egy háromhasábos táblázatot készítek. Az első hasábba kerülnek a naptári napok, a második hasábba az, hogy melyik napon melyik posztot fogom megírni, a harmadik hasábba pedig, hogy melyik napon melyik posztot publikálom. Mivel munka mellett nem minden nap és nem is minden hét egyformán sűrű, különösen fontos számomra a publikálás időzítése funkció. Amikor elutazom egy egyhetes konferenciára, akkor is igyekszem olvasnivalót hagyni a blogon, de a posztokat jóval előtte megírom. Szintén a teljes állásban dolgozással függ össze, hogy a posztjaimat leginkább hétvégén írom, és szinte kizárólag hétvégén fotózom a képeket. Egyszerűen azért, mert az év nagyobb részén, amikor nappal világos van, a munkahelyemen vagyok. Jó előre kell tehát tervezni, és erre elengedhetetlen ez a havi áttekintő naptár. Ha filofax rendszerben dolgozol, akkor előre nyomtatott havi tervezővel is dolgozhatsz, ez esetben a poszt megírását és a publikálást külön színekkel jelölheted. Én kézzel írom-rajzolom ezt a táblázatot, hogy több helyem legyen az esetleges módosításokra.
  • Blogposztok vázlata: előfordul, hogy egy-egy poszthoz ütős alpontok is eszembe jutnak, esetleg egész mondatok, vagy egy ötlet, hogy milyen fotót kellene készíteni hozzá. Ezeket az ötleteket posztonként külön egy pici jegyzetfüzetbe írom. A többi jegyzetlappal ellentétben, amelyek nagyon puristák, erre a célra olyan füzetet szoktam használni, aminek az egyes lapjai vonalasak és még valami szép nyomat is van rajtuk. Az igazán jó gondolatok megérdemlik a szép körítést.
  • Tracking naptár: Biztos te is érezted már, hogy egész nap folyton csinálsz valamit, de mintha nem lenne látható eredménye. Engem ez nagyon zavart, s ennek ellenszereként találtam ki, hogy minden este feljegyzem, mit tettem a munkaidőmön és a napi rutinfeladatokon kívül. Ide írom, hogy milyen könyvet olvastam, mit írtam a blogba, mit alkottam. Bár kivételek mindig lehetnek, de arra törekszem, hogy minden nap legyen legalább egy tétel ebben a naptárban. Így látom, hogy lépésenként közelebb kerülök a céljaim megvalósításához.
  • A „ma este mindenképp” szekció egy egyszerű lista. Ha napközben kedvem támadna valami alkotáshoz, de nincs lehetőségem azonnal gyakorlatba átültetni a gondolatot (márpedig legtöbbször nincs, hiszen dolgozom), akkor ide felírom. Erről a listáról bogarászom aztán a szabadidőmben. Általában több az ötlet, mint amennyi megvalósulhat, de legalább van miből válogatni.
  • linklista: mivel ezt kézzel írom, ezért nem bonyolult linkeket jegyzek fel itt, hanem csak egyes blogok főoldalának címét, egyéb honlapokat, amelyekbe valami úton-módon belefutok, de nincs időm azonnal elmélyedni bennük. Természetesen ez nem váltja ki a számítógépen való könyvjelzőzést, de a rengeteg könyvjelző közül segít a leglényegesebbeket kiszűrni. Kézzel csak azt írom fel, ami igazán bombajó.

Vedd komolyan a mondást, miszerint akinek rövid az esze, legyen notesze!

Dávid Adél, a www.anyahajoblog.blogspot.com szerzője, ízig-vérig blogger, bár továbbra is a civil szakmájából él. Meggyőződése, hogy a blogvilág gondolatok és ötletek áramlását adja az alkotó embereknek, és mindenki annyit kap belőle, amennyit belead a közösbe.

fordos_bence

Talán 2009-et írtunk mikor észrevettem egy Panyi Zsuzsi nevű lányt, akinek a dolgai a csapból is folytak :) , nem volt nap, hogy ne jött volna szembe valamilyen módon, s gondoltam tőle lehetne tanulni… Közben azért nekem addigra már lett egy jó weboldalam és elkezdtek jönni a munkák, de igazán akkor indult be a boltom, miután …Zsuzsival rendbe tettük a dolgokat. Ezek után olyannyira el voltam kényeztetve a megrendelőktől, hogy nem volt szükségem semmilyen menedzsmentre, vagy reklámra, egyszerűen jól mentek a dolgok.

Fördős Bencefordosbence

Speak Your Mind

*