Webshop működtetésének jogi vonatkozásai

A webshop egy internetes “piactér”. A webshopon, az Internet, mint kommunikációs felület felhasználásával, a szolgáltató eladja, a vevő pedig megveszi a kínált termékeket. A vásárlással az eladó és a vevő között adásvételi szerződés jön létre, hasonlóan bármely fizikailag létező üzletben történő vásárláshoz. Az adásvételi szerződést a Polgári törvénykönyv szabályozza, történjen az egy valós, vagy egy virtuális piactéren.

A webshopon keresztül való vásárlás során az eladó és a vevő nem találkoznak egymással, a távolból kötik meg az adásvételi szerződést, így ez egy “távollévők között kötött szerződés”, amelyre a távollevők között kötött szerződésekről szóló kormányrendelet vonatkozik. Mivel a vevő nem találkozik sem az eladóval, sem a megvásárolt terméket nem tudja a vásárlást megelőzően megnézni, komoly garanciális elemeket tartalmaz a hivatkozott kormányrendelet a vevő védelmében. Ilyen például, hogy a vevő az átvételt követő 8 munkanapon belül elállhat a szerződéstől, azaz indoklás nélkül visszaküldheti a megvásárolt terméket az eladónak.

Távollévők között létrejöhet szerződés telefonon, faxon levélben, e-mailen, internetes felületen, stb. Az internetes felületen kínált szolgáltatások – legyen az ingyenes vagy ellenérték fejében történő szolgáltatásnyújtás – információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak minősül és mint ilyen, vonatkozik rá az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény. Az Internet sajátossága, hogy bárhol bárki bármilyen tartalmat feltehet és a tartalmat “fogyasztó” nem tudhatja teljes bizonyossággal, hogy ki az, aki a tartalmat feltette, nem ismeri meg közvetlenül az eladót, ezért szintén komoly garanciális szabályok védik a fogyasztót a hivatkozott törvény alapján. Ilyen garanciális szabály például, hogy a szolgáltató köteles az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásra vonatkozó általános szerződési feltételeket oly módon hozzáférhetővé tenni, amely lehetővé teszi a vevő számára, hogy tárolja és előhívja azokat.

Mivel az adásvételi szerződést az eladó szerkeszti meg, és nem a felek tárgyalásának az eredményeként jön létre, azaz a vevő nem alakíthat azon, ezért az a Polgári törvénykönyv szerinti általános szerződési feltételnek (ÁSZF) minősül. Emiatt a Polgári törvénykönyv vonatkozó szabályai is alkalmazandóak az ÁSZF-re. Ezek a szabályok főként a tisztességtelen általános szerződési feltételek tilalmára vonatkoznak.

Mivel a webshopon keresztül történő megrendelés esetében meg kell adni bizonyos személyes adatokat – nemúgy, mint egy kiskereskedelmi üzletben – , ezért a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok is alkalmazandóak ezen adatgyűjtés tekintetében. Ilyen, speciálisan az internetes szolgáltatásokra vonatkozó adatvédelmi szabályokat tartalmaz egyfelől a fent említett elektronikus kereskedelmi törvény, de az adatvédelmi törvény általános szabályai is vonatkoznak az internetes adatkezelésre. Az adatvédelmi szabályok célja, hogy megakadályozzák a személyes adatokkal való visszaélést. Ennek érdekében a hivatkozott törvények szigorú szabályokat tartalmaznak a személyes adatok rögzítésére, megőrzésére és törlésére nézve, amelyeknek az internetes vásárlás folyamatában is érvényesülniük kell.

A fenti rövid összefoglalásból látható, hogy elég összetett jogszabályi háttér vonatkozik egy webshop üzemeltetésére. Mindezek betartását több hatóság is ellenőrizheti, mint például a fogyasztóvédelmi felügyelőségek, a hírközlési felügyelőségek, de véleményem szerint a legfontosabb kontrollt az egyre nagyobb számú tudatos vásárló jelenti. Egy jól megírt ÁSZF, amely maradéktalanul leképezi az adott szolgáltató által kínált vásárlás folyamatát, azaz tartalmazza a szolgáltató által vállalt kötelezettségeket és a vásárló jogait, továbbá egy logikus, átlátható és minden szabálynak megfelelő struktúrában működő internetes felület azt a biztonságot nyújtja a szolgáltatónak, hogy a tudatos vásárló nagyobb bizalommal vásárol a webshopon keresztül, továbbá az esetleg mégis kialakuló konfliktusok könnyebben rendezhetőek az ÁSZF rendelkezéseire támaszkodva.

dr. Kovács Zsófi

drkovacszsofi@gmail.com

fordos_bence

Talán 2009-et írtunk mikor észrevettem egy Panyi Zsuzsi nevű lányt, akinek a dolgai a csapból is folytak :) , nem volt nap, hogy ne jött volna szembe valamilyen módon, s gondoltam tőle lehetne tanulni… Közben azért nekem addigra már lett egy jó weboldalam és elkezdtek jönni a munkák, de igazán akkor indult be a boltom, miután …Zsuzsival rendbe tettük a dolgokat. Ezek után olyannyira el voltam kényeztetve a megrendelőktől, hogy nem volt szükségem semmilyen menedzsmentre, vagy reklámra, egyszerűen jól mentek a dolgok.

Fördős Bencefordosbence

Comments

 1. Köszönöm az összefoglalót, egy kérdésem maradt, milyen engedélyek szükségesek ahhoz, hogy valaki webshopot nyisson? Vagy bárki nyithat pl a honlapjának részeként ilyet?

 2. Bárki nyithat webshopot, aki a fenti szabályokat betartja!

 3. A fentiekben a szabályok csak általánosan vannak leírva. Mivel nem vagyok jogász nem lehetne pontosan leírni, hogy miről is van szó?
  Megkapom az adatokat, senkinek nem adom tovább… oké, adatvédelmi törvény. 8 napon belüli visszafizetés… oké…
  Az,h ogy mit írok az általános szerződési feltételekbe csak rajtam múlik? Szükségem van jogászra, hogy webshopot nyissak?

 4. Még egy kérdésem lenne.
  Rajzfilmfigurákat szeretnék felhasználni nyomtatott formában a webshopomban. Védi ezeket valamilyen szerzői jog vagy mindenféle jogi következmény nélkül felhasználhatók?
  Ebben tudtok tanácsot adni?

 5. Szia Kitti!
  A cikk valóban általános, mert mindenki esete más. Jogász nélkül webshopot nyitni rizikós. Az egyik oka az ellenőrzések, a másik, ha konfliktusba kerülsz egy vevőddel, akkor sok kellemetlenségtől, fejfájástól kíméled meg magad, ha ezek le vannak szabályozva.
  Minden grafikai, tervezői munkát szerzői jog véd. Meg kell keresnekd, hogy kit illet ez a jog és tőle kell, általában fizetség ellenében, engedélyt kérned.
  Mindkét ügyben bártan keresheted dr. Kóvács Zsófiát!

Speak Your Mind

*