Mitől sikeres egy vállalkozás?

Nem is tudom, hogy hány ember, barát ismerős kolléga, újságíró tette fel nekem ezt a kérdést. Eleinte nem is értettem. Csinálom a dolgomat és kész! Aztán elkezdtem gondolkodni, hiszen az újra és újra felbukkanó kérdésre választ kellett adni! Ez már jó néhány éve történt. Akkor két dolog foglalmazódott meg bennem és e kettő azóta csak erősödött!

Tanulás
Amikor vállalkozni kezdtem, halvány lila fogalmam nem volt, hogy ez mit jelent. Az emberek többségének az jut az eszébe, hogy Te osztod be az időd és ezért nem csinálsz semmit, csak sok pénzt keresel. (Jelezéném, hogy ez egy magyar sztereotípia!) Én ennél egy kicsit többet tudtam róla, hiszen nekem a nagyszüleim és az Édesapám is vállalkozó volt. Gyerekkoromban Nagyapám sokszor mondta a szombati ebédnél, hogy “kukacsos” (értsd: kekeckedő) vevője volt, de belőle élünk. Édesapámhoz meg vonalas telefon híján (akkor még nem volt mobil) sokszor csöngettek vacsora közben, amikor felállt és ment a megrendelője ügyeit intézni. Ezeket láttam, tudtam. Azonban arról nekem sem volt fogalmam, hogyan kell adózni, a vevőket megszerezni és megtartani, hogyan kel egy üzleti ötletet megvalósítani, kidolgozni és időzíteni. …és webshopja senkinek nem volt a családban és ezt is meg kellett tanulni!

Először online kezdtem el olvasni azokról a témákról, amelyekről azt sem tudtam hogyan kezdjek bele. Ahogy egyre több ilyen oldalt olvastam, itt-ott megjelentek fizetős anyagok is. Amior úgy éreztem, ezek Nekem vannak kitalálva, megvettem őket. Elolvastam és beépítettem a munkámba! Aztán találtam képzéseket, konferenciákat. Az egyik egy nagyon jeges, januári napon volt. Szinte esélytelen volt oda eljutni, de tudtam, hogyha gyalog is, de mennem kell. Itt találkoztam az online marketinggel, amit később egy részletes tanfolyamon tanultam, majd másoddiplomáztam belőle.

A mai napig úgy állok egy kérdéshez, hogy ha nem tudom megoldani, akkor vagy megfizetek valakit, aki megcsinálja helyettem, vagy megtanulom. Hidd el mindent meg lehet tanulni! Nemrégiben, mikor a mákgubó új arculatot kapott, én telepítettem fel a sablont és hamarosan egy nagy melepetéssel készülök, aminek a rendszerét szintén magam telepítettem ide. … és NEM! Nem tudok programozni, egszerűen beírom a googlebe és elolvasom, megcsinálom, ha gond van vele, azt is beírom. Higgyétek el mindent, de MINDENT meg lehet TANUL NI!

mitol-sikeres-egy-vallalkozas2

Kemény munka
Sokszor hallottam azt a vállalkozásomról, hogy nekem “úgy bejött”, mert állítólag jókor voltam jó helyen és volt aki azt feltételezte, hogy a férjem finanszírozza ezt a vállalkozást. Ilyenkor kedvesen mosolyogtam és mindig arra gondoltam, hogy bár beleláttak volna a fejembe hajnali kettőkor, amikor a laptoptól felállva az ágyam felé azon gondolkoztam, hogy mossak-e fogat vagy egyszerűen csak dőljek be az ágyamba! Mert most elárulom, a fenti állítások közül egyik sem igaz! Az viszont tény, hogy az első 4 évben bizony hajnali kettőig dolgoztam, nap, mint nap és nyaralni is elvittem a laptopot!

Szerintem egy vállalkozás sikere azon múlik, hogy hajlandó vagy-e keményen dolgozni!

A kemény munkát pedig nem arra értem, hogy folyamatosan teszel valamit, amitől teljesen elfáradsz, hanem azt, hogy vannak céljaid és minden reggel, amikor felkelsz megkérdezed magadtól, hogy ma mit kell tennem, hogy egy lépéssel közelebb kerüljek acélomhoz? Este úgy feküdj le, hogy ma is sokat tettél a vállalkozásodért és közelebb kerültél a céljaidhoz!

Engedd meg, hogy a tanulást és a kemény munkát kölcsönhatásáról is beszéljek. A kettő nem megy egymás nélkül. Ha folyamatosan szakmai konferenciákra jársz, mindenkit ismersz, elméletben mindent tudsz a vállalkozásról, de az ott kapott ötletekből még egyetlen egyet sem valósítottál meg, akkor rossz úton jársz! Annak sincsen sok értelme, hogy dolgozol ezerrel, de nem értesz bizonyos dolgokhoz, csak azt hiszed, hogy tudod és így hibát, hibára halmozol. Hidd el vállalkozást vezetni, különösen egy sikereset, egy szakma és ezt meg kell tanulni. Nem azt mondom, hogy minden részletében profi légy, de tanuld meg jól az alapokat. Hidd el, majd ha akkora leszel, hogy az egyes pozíciókra külön embert fogsz alkalmazni, sokkal könnyebb lesz, kiválasztani, felvenni, a feladatokat delegálni és motiválni, hogyha pontosan tudod mi a feladata! Azonban ha nem kezdesz el tanulni, akkor ide aligha fogsz eljutni!

Az év még csak most kezdődött el! Tervezz, tanulj és dolgozz keményen!

bakosflora
Az volt a bajom más hasonló témájú tanfolyamokkal, hogy ugyan jók, de inkább a kezdő szintről indulókat célozzák.
Zsuzsitól azt kaptam, amit ígér: tananyag olyanoknak, akik már túl vannak az első pár lépésen. Ráadásul Zsuzsi mellett ott áll elég meggyőző érvként a panyizsuzsi, hogy tőle érdemes lehet tanulni.
Már rögtön a Lépj Tovább! Kurzus legelső leckéjében találtam homlokra csapós mondatokat, ha csak annyiból állna az egész tanfolyam, nekem az is megérte volna. És hol vagyok még a végétől!
Bakos FlóraGubolyka

Comments

  1. Kedves Zsuzsi! A bemutatkozásodnál írtad, hogy 4000 Ft-ból építetted fel a vállalkozásodat. Megkérdezhetem, hogy mire költötted? :) Mi volt az első befektetésed?

  2. Szia Eszter!
    Mivel akkor már hobbiból készítettem ékszereket, alapanyagom, kész ékszereim voltak, már csak el kellett adni! 4.000 Ft-ból megvettem a panyizsuzsi.hu domaint és egy ingyenes blogspot-os blogra irányítottam!

Speak Your Mind

*