Nyílt nap

Mindig jönnek nekünk ilyen autós nyílt napos levelek, hogy menjünk el tesztvezetésre. Én még soha nem mentem. Minek töltsem olyannal az időmet, ami felesleges. Ha autót szeretnék venni vagy van valami konkrét autós kérdésem akkor mondjuk elmennék, de az elég ritkán van.

Én viszont hirdetek itt egy nyílt napot, mert valahogy az a gyanúm, hogy nektek rengeted kérdésetek van. Tehát:

Akinek van valamilyen konkrét kérdése alkotó vállalkozással kapcsolatban, annak itt a lehetőség tessék feltenni itt, kommentben vasárnap (2009. február 1.) éjfélig. A legnépszerűbb kérdéseket pedig itt a blogon fogom megválaszolni!

bakosflora
Az volt a bajom más hasonló témájú tanfolyamokkal, hogy ugyan jók, de inkább a kezdő szintről indulókat célozzák.
Zsuzsitól azt kaptam, amit ígér: tananyag olyanoknak, akik már túl vannak az első pár lépésen. Ráadásul Zsuzsi mellett ott áll elég meggyőző érvként a panyizsuzsi, hogy tőle érdemes lehet tanulni.
Már rögtön a Lépj Tovább! Kurzus legelső leckéjében találtam homlokra csapós mondatokat, ha csak annyiból állna az egész tanfolyam, nekem az is megérte volna. És hol vagyok még a végétől!
Bakos FlóraGubolyka

Comments

 1. Nekem a legnehezebbnek a reklámozás kérdése tűnik. Mert az egy dolog, hogy szép dolgokat csinál az ember lánya, és mondjuk ezt a közvetlen környezete el is ismeri, de hogyan, milyen csatornákon lehet szélesebb körben is ismertté tenni az alkotásaimat? Nyomulni nem akarok, mert semmi nem ellenszenvesebb, mint amikor az ismeretségi körben feltűnik egy életbiztosításos vagy avonos vagy akármilyen céges “ügynök”, ilyenné nem akarok válni.
  A másik – húha, ez lehet, hogy túl nagyratörő – a WAMP. Ez az egyik nagy álmom lenne. Milyen kritériumrendszerrel dolgoznak, kik kerülhetnek be? Azaz honnan fogom tudni, hogy már nem ciki megméretni magam? Vagy csak próba-szerencse?

 2. Még pár kérdés eszembe jutott – kábé mennyi időt kell arra számolni, hogy a vállalkozás csak viszi a pénzt, és még nem hozza? Mennyi idő után lehet pánikba esni, ha nincs túllendülés? Nálatok ez hogy volt?

  Te kábé hány órát töltöttél az elején és mennyit most a vállalkozásodban való munkával naponta? Érdemes úgy is belevágni, hogy ha van másik állás is? Oké, most nem dolgozom (azaz de, csak nem keresek :D), de nekem hiányozna, ha nem térnék vissza a régi munkámhoz a gyerekezés után. Így is lehet megtérülő?

  Utánaszámoltál már, hogy mennyi kábé az órabéred, ha minden költséget, adót, járulékokat kifizettél? Engem igazából ez a része rémít meg legjobban, mert látom a férjem, aki első hallásra hú de szép órabért kér tolmácsként, de mire mindent lead belőle az államnak, alig marad (konkrétan kábé a 30 százaléka). Szóval: megéri? A hezitálásom fő oka, amit egyszer már Kis Csüny is megpendített: most, hogy hobbiból csinálom a horgolást, az öröm is fizetség, plusz valamivel többért adom, mint az anyagköltség. De ha megélhetésért dolgoznék, akkor egyértelműen nagyobb szerepe lenne a pénznek. Nem rontaná el ez az egésznek az “élvezeti” részét?

 3. Úgy örülök, hogy rátaláltam a honlapodra.:) Talán tudsz nekem segíteni. Az egyik ötletem, hogy készítek egy baba-mama torna dvd-t, kicsit másmilyet mint a hagyományosak. Már ki is találtam, hogy felveszem egy edzövel a kapcsolatot, majd együtt tornázunk a dvd-n, keresek egy fittnes-termet, ahol reklám fejében felvehetem, meg egy embert, aki felveszi. Mondjuk kész az anyag…és aztán? Kiadót kell keresnem? Vagy hogy müködik a magánkiadás?
  Tudsz erröl valamit bövebben?
  Nagyon köszönöm!!!

 4. Emmy: Persze nem én vagyok itt a szaktekintély és nagyon kiváncsi vagyok mit mond Zsuzsi, de ha DVD-t szeretnél eladni, akkor szerintem mindenképpen érdemes elolvasni Tim Ferriss már említett könyvét, mert ott szinte pontosan ilyen jellegű termékekkel példálózik! (Infótermékek értékesítéséről egyébként sok magyar nyelvű blog is van, ha nem szeretnél könyvet venni, de szerintem érdemes mert 2500 Ft-ért ott sokminden össze van foglalva, és az időd (blog böngészgetés) ennél drágább.)

  Röviden az általa írtakból a következő következtetéseket vonnám le a Te esetedre:
  – Csináld meg a DVD-t úgy, hogy angol nyelvterületre is mehessen. Professzionális DVD menü (nyelvválasztáshoz) készítéséhez vannak ingyenes programok, vagy ha nincs affinitásod megbízol valakit.
  – Saját költségre gyártasd le a DVD-t, de először kis számban, aztán majd nagyobban, ha jobban megy. Vannak erre szakosodott cégek, profi DVD-ket csinálnak elér normális árakon. Pl. – Google gyorskeresés – http://www.szuperlemez.hu/
  – Neten értékesíted, a következőképp: Csinálsz egy egyszerű, csak erre a célra készült információs (FAQ-al!) és értékesítési oldalt.
  – Google Adwords-t használj a vásárlók megtalálására, de először teszteld le, hogy milyen keresőszavakra éred el a legmagasabb vásárló/látogató arányt (mivel ugye minden klikkért fizetsz valamit, ez fontos).
  – Infótermékről lévén szó, a darabköltséghez képest magas haszonkulccsal adod. Pl. 20-40 USD, de persze át kell gondolni.
  – Szerintem mindehhez fontos, hogy az amerikai piacot is meg tudd célozni, mert – bár nem vagyok benne biztos – félek, hogy a magyar piac nem feltétlen hajlandó megfizetni azt az árat, ami mellett ez ilyen módon Neked megéri.

  Persze ez csak egy lehetőség, ha van kiadó, az mindenképpen egyszerűbb, arról pedig fogalmam sincsen, hogy anyagilag melyik a jobb:)

 5. Mondjuk a termék reklámozása, az értékesítés mikéntje engem is nagyon érdekelne. Konkrétan pedig arra kérdeznék rá, hogy az ismerősök pl. éreztek-e késztetést, hogy vegyenek az ékszereidből vagy természetesnek vették, hogy úgyis ajándékba kapnak majd? Kik közül kerültek ki az első vevőid, ami alapján elindultál?

 6. Engem is a reklám és az értékesítési módok érdekelnének… Most kint vannak néhány boltban az ékszereim, kaptam több helyről ajánlatot, hogy vihetem oda is, de a minimum 100%-os haszonnal, amit a boltok rátesznek, nekem már nemigen éri meg. Vannak olyan ékszereim, amik itt állnak a polcon, mert mondjuk reálisan 2000-ért el lehetne adni, de én abból 1000-et fogok kapni, ami épp, hogy fedezi az anyagköltséget, óradíjat pedig még nem is számoltam. Így pedig hiába adok el mindent boltokon keresztül, mégsem fog bejönni annyi pénzem, amennyiért nekem megérné ezt az egészet csinálni.
  Ja, és olt olyan bolt, ahol nagyon durván jól vették a cuccaimat, csak éppen 500 Ft-ot kaptam minden fülbevalóm után, ők pedig 2000-2200 Ft-ért adták.

  A vásárok egyelőre nekem nagyon rizikósak. Tavaly nyáron béreltem egy vásáron standot, de annyira nem volt meghirdetve a rendezvény (az ígéretekkel ellentétben), hogy egyáltalán nem voltak vásárlók. Nem csak nálam nem, másnál sem. A népszerű és befutott vásárokon nagyon magas a bérletidíj, a Wampról meg már nem egyszer utasítottak el mindenféle személyreszabott indoklás nélkül. :-P

  Webáruházak: Etsyt nem merem, mert annyira nem tudok angolul… Meska meg valahogy nem jön be annyira. Alapból rengeteg idő, hogy lefotózom a termékeket, retusálom a képet, méretezem, feltöltöm, szöveget írok… (A Meskával egyébként az a bajom, hogy valahogy nagyon változó színvonalú dolgok vannak fent.)

  Szórólapozni, újsághirdetni nincs értelme (tapasztalatból)? mert egy vagyon. :-(

 7. Ja, és még egy, ami eszembe jutott. .-) Úgy egy éve gondolkodtam könyvkiadáson, de ennek sem tudom pl a menetét. Mivel egy adott (kézműves) témával foglalkozna, kézenfekvő lenne pl a Színes Ötletek vagy milyen sorozaton belül megvalósítani. Ilyenkor pl mi a teendő? Kit kell keresni? És mennyire szólhatok bele a dolgokba? Pl készíthetem én a fotókat? Mennyi pénzt kell befektetnem, és az eladásokból mennyi jöhet vissza…?

 8. Sőőt, még egy (bocs, sorra jutnak eszembe a kérdések): hogy szoktál fotózni? Fotósátorral? Sima asztali lámpával világítod meg? Vagy van utómunka a képeken?

 9. Én még csak ott tartok, hogy tervezgetem, hogy vállalkozni fogok. Figyelem, hogy mi az amiben változnom kell, hogy majd a lehető legkevesebb hibát kövessek el (már ami rajtam múlik), amihez nagyon jó segítséget kapok az oldaladon. Arról érdeklődnék, hogy Neked kellett-e a gondolkodásodat változtatni vállakozói látásmódra, vagy minden magától ment? Mindig jól be tudtad osztani az idődet és tudatosan végigcsinálni amit elterveztél, vagy ez is tanulással járt?
  Válaszodat előre is köszönöm.

 10. Ugyan az időből kicsit kifutottam, de azért még egy kérdés… Szintén a dolog személyiséggel kapcsolatos-lelki részével összefüggően. Én olyan fajta vagyok, aki amíg rá nem jön, hogy átvágták, de még utána is egy darabig nagyon bízik mindenkiben. Ez a vallalkozás szempontjából baj? Kell dörzsöltnek lenni? Netán gyanakvónak? Mi az egészséges és célszerű hozzáállás?

  Az is eszembe jutott, hogy amennyiben nem kínos neked megosztani esetleges hibás lépéseidet – akár azzal a régi vállalkozással kapcsolatban, ami nem jött be – akkor szívesen olvasnék arról, hogy milyen buktatók vannak. És esetleg, hogy utólag tudod-e, hogy lehetett volna elkerülni.

  A férjednek milyen szerep jut a vállalkozásban? Mennyire rendeli magát alá az egész család a panyizsuzsi ékszereknek? Működik úgy is, ha a férj egy teljesen más vonalon működik teljes munkaidőben?

  Csak szerencse dolga, hogy épp ékszerkészítés a hobbid és így ékszerre álltál rá, ami elég jól eladható, vagy volt előtte valamiféle felmérés, hogy mire van igény? Vagy netán az ékszer témán belül igényfelmérést csináltál? Ehhez hogyan kell hozzákezdeni?
  Na jó, azt hiszem, már így is túl sokat kérdeztem. Előre is köszi a válaszokat!

 11. anyahajó, én egy marha hiszékeny, optimista csaj vagyok, kb egy tökéletes reklám fogyasztó, elhiszem az összes mosóporról, hogy kiszedi a foltot, tehát engem egy dörzsöltebb nagypofájú profi könnyen át tudna vágni. De nem teszi, mert nem keresem ezeket az embereket. Ha alkotó vagy, Te sem fogsz találkozni ilyennel. Elég ha megtalálod azt a forumot, ahol megveszik az alkotásaidat. Asszem ez a kunszt az egészben :)

 12. Doortje: miért ne találkozhatna ilyennel? Pont fentebb írtam, hogy volt olyan bolt, ahol sokáig árulták az ékszerimet, és csak nagyon sokára jöttem rá, hogy amit tőlm 500-ért vesznek meg, azt 2200-ért adják el. És még utána is én paráztam azon, hogy hogy mondjam meg a főnöknek, hogy ezt azért így mégsem… Mi ez, ha nem átvágás? (Na jó, kiahsználás, hogy “szebben” fogalmazzak)

 13. Igazad van, mondom, naiv vagyok :) sokszor nem hiszem hogy vannak rossz emberek. Viszont akkor lekopogom: én még nem találkoztam azzal, aki nagyon le akar húzni, vagy csak nem tudok róla???

 14. off: Theia, a muffinok, sütik, fagyik élőben hol láthatóak? Esetleg megvehetőek? a webshop nem megy, a meskát meg nem szeretem :( egyéb lehetőség?

 15. Lehet rendelni mailben, vagy Sugar!Shop dizájncuki Újpesten, vagy Jojó az Astoria és a Deák között. A Jojóban kétes az árukészlet, a cukiban most tuti van választék. De reklám off. ;-)

 16. na most nem értem… a sugarshopot ismerem, még a wampról, nekem olyan fülbevalók kellenek Tőled! gondolom azokat emailen… bár most lecsúszna egy muffin asszem :)

 17. doortje: A sugar!-ban lehet kapni a theia dolgait!

 18. aha, má értem. kszi!

Speak Your Mind

*