Segítség! Miről írjak a blogomban?

Idén tíz éve blogolok és mindig több témaötletem volt, mint amennyinek a megírására hobbibloggerként időm volt. Ebben a posztban azt szeretném megosztani Veled, hogyan tudsz mindig friss és érdekes olvasnivalót kínálni a blogod követőinek.

Természetesen a blogod fő témájától is függ, hogy miről érdemes posztolnod. Hogy pénzt akarsz keresni a blogoddal vagy egyszerűen csak hobbiból írod, ebből a szempontból nem lényeges különbség. A lényeg, hogy igényes tartalmat kínálj rendszeresen egy jól definiált olvasótábornak. Ha ez sikerül, akkor a terméked eladását is szolgálni fogja a blog. Vagy egyszerűen elismert tekintély leszel egy területen. Én fonalas, textiles témában írok (www.anyahajoblog.blogspot.com), így a példáim ebből a témakörből származnak, de nyugodtan adoptáld a saját szakterületedre a javaslataimat.

A blog nem feladat, hanem csatorna.
Ha eddig úgy gondoltál a blogodra, mint egy feladatra a to do listádon, akkor válts nézőpontot. A blog egy kommunikációs csatorna, pont úgy, mint egy kávé melletti beszélgetés a barátnőddel. Történt veled valami, láttál valami érdekeset, kipróbáltál valamit, és elmeséled neki. A blogban nemcsak egy embernek, hanem soknak mesélhetsz, mégpedig csupa olyannak, aki érdekődéssel hallgat. Az olvasóid mind azért kattintottak a blogodra, mert pont abban a témában szeretnének valamit megtudni, amiben te otthon vagy. Úgyhogy hajrá, mesélj nekik! Írás közben képzeld el, hogy együtt ültök egy kávézóban és te lelkesen megosztod a gondolataidat velük. Ha ez megvan, már csak gépeld be gyorsan, keress egy-két jó képet a témádhoz és már meg is van a posztod.

Írj olyan blogot, amit te magad szívesen olvasnál!
Szánj rá egy délutánt, és gondold végig, milyen blogokat olvasol szívesen. Listázd fel a kedvenc blogjaid, és egyenként klikkelj rájuk. Mindegyik blog neve mellé írd fel, mi az a 2-3 dolog, ami miatt rendszeresen olvasod azokat. Nekem ilyenek vannak a listámon: izgalmas színkombinációkat mutat, jó horgolástechnikákat ismerek meg, szuper könyveket ajánl kézimunka témában, tetszenek a fotók kompozíciói, vicces a stílusa.

Amikor ezzel kész vagy, nézd végig a saját blogod utolsó 10-20 posztját: mi szerethető benne szerinted? Milyennek kellene lennie, mit kellene változtatnod, hogy igazán elégedett legyél vele? Olyan tartalmakat hozol, mint amiket te is szívesen olvasol és látsz a kedvenc blogjaidban? Persze nem az a cél, hogy másold mások blogjait. De egy biztos, akkor fogod igazán szívesen írni a blogodat, ha a tartalmáért is lelkesedni tudsz.

Vedd észre, mennyivel több a blog a Facebook-posztnál!
Tényleg, miért is írnál fárasztó, több órás munkával blogposztokat, ha úgyis mindenki a Facebookon lóg és ott elég egy mondatos szöveg is?

Pont ugyanazért, amiért a barátaidnak nemcsak sms-t írsz, hanem telefonálsz velük vagy találkoztok. Az sms praktikus és gyors, de az első randit, egy szakítási sztorit a teljes mélységében vagy a legújabb vicces sztorit, ami történt veled, nem néhányszáz karakterbe sűrítve akarsz elmondani. Akit érdekel a témád, az szívesen olvas hosszabb szövegeket is róla. Igen, még a mai felgyorsult világban is. Ne hidd el, hogy az emberek nem képesek hosszan odafigyelni valamire manapság. Nem képesek hosszan odafigyelni valamire, ami nem érdekli őket, de te olyanoknak írsz, akiket pont a te kedvenc témád érdekel, így légy bátor és írj részletesen. Kezdd el máris: mi az, amiről órákig képes lennél regélni a saját területedről? Írd le és hidd el, hogy lesz, aki elolvassa. Ha egy posztban túl hosszú lenne, írj belőle folytatásos posztot.

Írj arról, amiről mindenki ír!
tematikus blogok világában vannak standard témák. Karácsony előtt a kreatív blogokban garantáltan mindneki ír sk karácsonyfadíszek készítéséről vagy csomagolási ötletekről, Könyves blogokban szó lesz a könyvújdonságokról, amiket könyvmolyoknak lehet ajándékozni. Év elején szinte biztos, hogy egy blogger ír az éves terveiről. Legyél te is a pezsgés része, tedd hozzá a te mondanivalódat ehhez a koktélhoz! Az olvasók hálásak, ha minél több karácsonyfadísz ötletet látnak – lehetőleg már novemberben, sőt, még jobb, ha lépésről-lépésre elkészítési útmutatóval. A blogvilágra is igaz: mindenki annyit tud kivenni belőle, amennyit beletett. Ha sokat teszel bele, sokat kapsz vissza – és nemcsak azt, hogy ötletet kapsz, hogy miről is írj.

Már neki is kezdhetsz: milyen ünnep közeledik, amiről várhatóan mindeki írni fog a te témádban? És mit tudnál beletenni a közösbe ehhez a témához, ami mégis egyedülálló?

Írj arról, ami nem népszerű!
Minden kötős-horgolós blogger arról ír, hogy mennyire nagyszerűek a saját festésű gyapjúfonalak? Akkor te írj az akrilfonalak előnyéről. Mindig vannak, akik valami miatt nem fognak gyapjút használni: mert allergiásak rá, mert épp örökötek két zsák régi akrilfonalat a szomszéd nénitől vagy mert épp nincs pénzük drága fonalakra. Ha te veszed a bátorságot, és írsz arról, amiről senki más, és bemutatod, hogy az olcsó akrilfonalakból is mennyi szép holmi készíthető, akkor hiánypótló leszel. És akik valami miatt nem használnak gyapjút, azok hálásak lesznek, hogy rájuk is gondol valaki. Fontold meg: mindennek van előnye és hátránya is. Te írj a dolgoknak arról az oldaláról is, amiről más éppen nem ír. Nem kell leértékelned a gyapjúfonalakat sem (azaz azt, ami épp népszerű), csak tedd hozzá értékítéletmentesen a másik oldalt. Legyen ez a te hozzájárulásod a nagy egészhez. Kezdd el máris, írd fel, milyen témák népszerűek mostanában a te területeden – és keresd meg, mi van az érem másik oldalán!

Írj arról, amiről csak te tudsz!
Tegyük fel, tudsz oroszul vagy spanyolul. Máris feltárul előtted az internetnek egy olyan szelete, amelyet a legtöbb olvasód nem ismer. Ha mondjuk tavaszi receptötletekről készülsz posztot írni, akkor máris gyűjthetsz inspirációt az internetnek ebből a szeletéből. Írj orosz húsvéti süteményekről vagy dél-amerikai tavaszi népszokásokról. Természetesen nem egy az egyben átvett posztokra gondolok, hanem saját tartalomra, de olyan forrásokból inspirálódva, amelyekhez valami miatt az olvasóid többsége nem fér hozzá.

De nemcsak a nyelvtudásodra hagyatkozhatsz. Lehet, hogy varrós blogot írsz, és civilben emellett művészettörténész vagy. Kombináld ezt a kettőt és farsang előtt írj arról, hogy mitől lesz egy reneszánsz ruha felismerhetően reneszánsz. Így a hobbivarrónő olvasód meg tudja majd varrni a gyerekének a hiteles Mátyás király vagy Beatrix királyné jelmezt. Hajrá, írd fel, milyen tudásod van, ami az olvasóid számára érdekes lehet és kombináld a blogod fő témájával.Hamarosan további ötleteket olashatsz itt, a Mákgubón.

Dávid Adél, a www.anyahajoblog.blogspot.com szerzője, ízig-vérig blogger, bár továbbra is a civil szakmájából él. Meggyőződése, hogy a blogvilág gondolatok és ötletek áramlását adja az alkotó embereknek, és mindenki annyit kap belőle, amennyit belead a közösbe.

borodykriszti

Annak ellenére, hogy én éreztem, hogy valami nem stimmel, de nem tudtam, hol akadtam el, meg sem tudtam magamban megfogalmazni. Zsuzsi a Lépj Tovább! Kurzusban erre rögtön ráérzett és mondta a megoldásait! Pont erre volt szükségem!

Borody KrisztinaSilk&More

Speak Your Mind

*