A bűvös “hetes adószám”

Erősen él a köztudatban, hogy az úgynevezett “hetes adószám” mítosza, azaz, hogy a “hetes adószám” az valamilyen speciális adózási formát takar, ahhoz speciális szabályok tartoznak, sőt esetleg azt csak művészeti területen dolgozók válthatják ki. Ezen – azóta már tudom, hogy – tévhiteknek igyekeztem utánajárni és megkérdeztem jogi szakértőt az ügyben, továbbá az adóhatóság információs telefonos ügyfélszolgálatán is érdeklődtem, ahol nagyon szakszerű választ kaptam.

7es-adoszam

A tájékoztatás szerint a ma “adószámos magánszemélyként” emlegetett adózói státuszban lévő, jogi szaknyelven, a Személyi jövedelemadó törvény szóhasználatával “önálló tevékenység folytatásához adószámot igényelt magánszemély” részére korábban az adóhatóság 7-es számmal kezdődő adószámot adott ki az igényléskor. De ehhez semmilyen speciális adózói státusz nem kapcsolódott, azt bármilyen önálló tevékenységre lehetett igényelni. Manapság általában 4-es számmal kezdődő adószámot állít ki a hatóság ugyanezen tevékenységre. Ellenben ezen gyakorlat meghonosította a köztudatban a “hetes adószám” mítoszát.

A “hetes adószám” tehát nem jelent más adózói státuszt, mint a magánszemély által rendszeres önálló tevékenység folytatásához igényelt adószám alapján a Személyi jövedelemadó törvény általános szabályai szerinti adózói státusz. Ezen adószámmal nemcsak művészeti tevékenységet, hanem bármely olyan tevékenységet lehet folytatni, amelyet rendszeresen és ellenérték fejében folytat a magánszemély. Egyedül az adott tevékenységre vonatkozó speciális szabályok tartalmazhatnak további megkötéseket (pl. egészségügyi szolgáltató nem lehet a magánszemély ezen adószám alapján, ahhoz legalább egyéni vállalkozóvá kell válnia).

Neked mi most a legfontosabb kérdésed a vállalkozásokról, azok alapításáról és adózásáról?

Érdekel a különböző vállalkozási formák alapítása, annak költségei, működtetése és adózása, valamit a szerzői jogaid védelme? Szeretnél tisztán látni, hogy Neked melyik vállalkozási forma érné meg igazán? Kíváncsi vagy, hogyan védhetnéd meg a szerzői jogaidat a másolóktól? Akkor jelentkezz most a Mákgubó Jogi Alapismeretek Kurzusra, ahol mindent részletesen elmagyarázunk Neked!

Jelentkezz most!

fordos_bence

Talán 2009-et írtunk mikor észrevettem egy Panyi Zsuzsi nevű lányt, akinek a dolgai a csapból is folytak :) , nem volt nap, hogy ne jött volna szembe valamilyen módon, s gondoltam tőle lehetne tanulni… Közben azért nekem addigra már lett egy jó weboldalam és elkezdtek jönni a munkák, de igazán akkor indult be a boltom, miután …Zsuzsival rendbe tettük a dolgokat. Ezek után olyannyira el voltam kényeztetve a megrendelőktől, hogy nem volt szükségem semmilyen menedzsmentre, vagy reklámra, egyszerűen jól mentek a dolgok.

Fördős Bencefordosbence

Comments

 1. Szia Zsuzsi!
  Gyorsan kiegészíteném a tapasztalatokkal, mert úgy látom sok a homályos infó.
  Én voltam “7-es adószámos”, ami már akkor is 5-össel kezdődött :) A könyvelő azt mondta, amikor kezdett beindulni az üzlet és már havonta voltak megrendeléseim, hogy nagyon gyorsan váltsak egyéni vállalkozásra (vagy másra), mert 7-es adószámmal nem lehet RENDSZERES tevékenységet folytatni, a lényege pont az alkalomszerűség.
  Illetve azt, hogy egy tevékenység olyan mértékű-e, hogy elég hozzá az adószám vagy már vállalkozást kell rá létrehozni, mert olyan mértékű, azt az APEH helyzettől függően, belátására bízva ítéli meg. Érted… elég kiszolgáltatott helyzet :)
  Ha megkérdezel 4-5 könyvelőt/szakértőt, biztos, hogy 2-3 féle felfogást fognak a 7-es adószám mibenlétéről mondani, és ha párszor felhívod az APEHet, akkor ők maguk is eltérően fogalmaznak.
  Szerintem ez egy jónak tűnő dolog, de bármikor megbüntethetnek miatta visszafelé egy ellenőrzésnél, úgyhogy nem ajánlanám senkinek, maximum az elején, amikor még nagyon csak pár db számlája van egy félévben.

 2. Sziasztok!
  Az adószámmal rendelkező magánszemély “ügy” kapcsán egy dolog biztos, mindenki mást tud róla :).
  Tudtommal a NEM rendszeres tevékenység elég markáns szabály, de tekintve, hogy nincs meghatározva, hogy mi a rendszeres, ezért ez egy LEGÁLIS “kiskapu”. Az adószámos magánszemély éppúgy számlát állít ki és fizet adót bevételei után (nem is keveset), mint egy egyéni vállalkozó. Szerintem örülni is lehet annak, hogy a nagyon bonyolult magyar adózási rendszerben van egy ilyen lehetőség. Bizonyos szintig alkalmazható. Nekem revízióm is volt adószámos magánszemélyként és mindent rendben találtak. Ennek ellenére, most már váltok egyéni vállalkozóra, mert megítélésem szerint átléptem a “rendszeres” kategóriába :)
  Kezdetben nem elvetendő lehetőség.

 3. Kedves Zita!

  Jogi szakértőnk válasza szerint az általad a gyakorlatban tapasztalt és alább leírt állításoknak nincs meg a jogszabályi alapja, azok valószínűleg a 7es adószám mítoszához hasonló városi legendák, vagy korábbi, évekkel ezelőtt hatályon kívül helyezett jogszabályi rendelkezésekből megmaradt rutinszerű reakciók.

  A személyi jövedelemadóról szóló törvény első két része kifejezetten a „magánszemély” önálló tevékenységét, bevételét, költségeit, nyilvántartási kötelezettségeit, stb. említi. Ehhez képest speciális rendelkezésnek számítanak a törvény harmadik részében az egyéni vállalkozók által választható „vállalkozói jövedelem szerinti adózás” szabályai. Az adózás rendjéről szóló törvény sem említ semmilyen tevékenységi korlátot az „adószámos magánszemély” esetében. Azt rögzíti, hogy rendszeres jövedelemszerző tevékenységhez adószámot kell kérni. A tevékenység jogi formáját nem köti meg. A további szakaszaiban is külön létező kategóriaként kezeli a törvény a jogi forma nélkül működő adószámos magánszemélyt, legitimálva ezzel a létezését. Jogi szakértőnk álláspontja szerint nem az adóhatóságnak okoz gondot az „adószámos magánszemély”, hanem inkább a megbízók, megrendelők azok, akinek hátrányt jelent az adószámos magánszeméllyel való szerződéskötés. Ennek pontos okait a hamarosan megjelenő kurzusban részletezzük!

 4. Én is voltam 7-es adószámos sokáig, mostmár egyéni vállalkozó vagyok, mert nagyon sok tevékenységre nem használható. Pl nem lehet vele kereskedni, sem online, sem offline.
  Hivatalosan főállás kell mellé, vagy fizeti az ember maga után az alap egészségügyi hozzájárulást. (nem tudom, hogy ennek ma mi a pontos neve) Nyugdíjjárulékot nem fizet, bár az megint megér egy külön misét, hogy érdemes-e egyáltalán ma nyugdíjjárulékot fizetni magunk után. :/

 5. Kedves Zsuzsi!

  Nagyon megörültem ennek a bejegyzésnek, mert bár 7-es adószámos vagyok, de a rémsztorik miatt mindig görcsben volt a gyomrom, amikor elmentem egy-egy piacra. Mert nem voltam benne biztos, hogy tényleg ott lehetek-e így. És tényleg ahány könyvelő, annyi félét mond. :(
  A kérdésem az lenne, hogy 7-es adószámosként online is értékesíthetem a munkáimat? Pl. egy hírlevélhez ha jól tudom, kötelező NAIH számot igényelni. Ehhez elég a 7-es adószám? Eddig hírlevelet sem mertem küldeni…
  Köszönöm a választ!

 6. Kedves Míra!
  Nagyon örültem, hogy sikerült Neked ezzel segíteni! A könyvelők sokféleképpen értelmezik a jogszabályt, ezért érdemes adószakjogászhoz fordulni.
  A hírleveles ügyben nem vagyok teljesen biztos, de a jövő héten induló vállalkozásjogi kurzusunkban az ilyen kérdésekre is meg fogod megkapni a választ!

 7. Kedves Zsuzsi,

  Köszönöm, nézni fogom!
  Majd kérlek posztold a Facebook oldalon is amikor már elérhető – mondjuk gondolom úgy is fogod :)

 8. Kedves Zsuzsi!

  Nekem évek óta “7-es” adószámom van. A NEM rendszeres dolog személyes tapasztalataim alapján több, mint “vásosi legenda”, ugyanis adószámom ügyintézése folyamán nyilatkoznom kelett, hogy a kért tevékenységi körben folytatott tevékenységemet “nem rendszeresen” fogom végezni.
  Mondjuk stabil és szakmámba vágó munkahelyem mellett valóban nem fenyeget az a “veszély”, hogy az évi 6-8 pár fülbevaló eladása után túlzott jövedelemre tennék szert…
  Nálam bevált.

 9. Milyen dokumentumban kérték ezt a nyilatkozatot?

 10. Én 5-ös adószámos magánszemély vagyok. Tudna valaki segíteni a számlázással kapcsolatban? Minden megrendelő sápítozik, amikor meghallja, hogy “hetes” adószámos vagyok, hogy egy csomó papírozási feladatuk van. Nekem van főállásom, ott tb és egyéb járulékok erejéig rendezve vagyok. Tényleg olyan megterhelő a megrendelőnek a számlám befogadása?

 11. panyizsuzsi says:

  kedves Éva! Igen, hiába van mellette főállásod, azután a bevételed után amit kapsz az adószámoddal számlázva, nekik kell megfizetni a járulékokat. Ha ennek a módjáról és mértékérőlszeretnél tájékozódni, akkor regisztrálj a most induló Jogi Alapismeretek Kurzusonkra, a mákgubó tanteremben!

 12. Azért aki hírlevelezéshez kér adatvédelmi számot a NAIH-nál, az szerintem már nehezen védhető, hogy nem rendszeres gazdasági tevékenység érdekében teszi….

 13. Véleményem szerinte, aki hírlevelet küld, annak már anyagilag nem éri meg adószámos magánszemélynek lenni! Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a most induló Jogi Alapismeretek Kurzusunkra, a mákgubó tanteremben!
  Link: http://makgubo.hu/tanterem/course/jogi-alapismeretek-kurzus/

Speak Your Mind

*