A Te takaród mekkora?

Ha már a mondásoknál tartuk, van egy ismert mondás:

“Addig nyújtózkodj amíg a takaród ér!”

Egy egy izzig vérig magyar közhely. Nulla optimizmus. Nem szeretem. Miért kellene nekem ennyire korlátoltnak lennem. Ha egy ember az anyagiakban, és itt most arról beszélek, azt veszi figyelembe, hogy milyen lehetőségei vannak és ezen bekül oldja meg a szükségleteit, az a magyar körülmények között komoly probléma, mert az emberek 60-80%-a irreálisan alacsony bért visz haza a fogyasztói árakhoz képest. Ergo több pénzre lenne szüksége, amit a közmongás elintéz azzal a nemes egyszerüséggel, hogy fogja vissza magát és ne végyjon fikarcnyival sem többre. De az ember szeretne kicsit többet. Nem  luxus hajóutakra gondolok, de sokaknak az elromlott mosógép javíttatása is gond, nem beszélve arról, ha újat kell venni. Mosson kézzel? Szerintem ezen a szinten a többre vágyás nem nagyúri allure, hanem normális életösztön. Szóval, több pénzre van szüksége az embernek. Mik a lehetóségek? Egyik nagyon népszerű magyar dolog a lopás és a korrupció. Ha aki ebben gondolkodsz gyorsan zárd be ezt az ablakot, mert itt tuti nem találsz megoldást, de még otleteket sem. Következő, valamival barátságosabb: a hitel. Ennek az egyik előnye, hogy legálais. Ez is valami. Itt  fő kérdés az, hogy a hitelünket mire fordítjuk, mert ha a hitelből kifestetem a lakást, a maradékból meg elmegyek nyaralni, akkor hosszú távon semmit nem old meg! Ugyan ott vagyok, ahol előtte! Ha a hitelt olyan dologra használod fel, ami pénzt termel neked hosszú távon (második lakás, amit kiadsz vagy egy vállalkozás), akkor már meggondolandó. A harmadik megoldás a vállalkozás. Kicsiben kezdve, folyamatos fejődéssel. Ezt nem részletezném, hiszen erré szól az egész blog! Térjünk csak vissza a takaróhoz. Tényleg addig kell nyújtózkodni amíg a takaró ér vagy akkora takarót kell készíteni, ami elég nagy a nyújtózkodáshoz? Neket mekkora a takaród? Egyedi takaróhoz szabásminta: Mákgubó Online Tanfolyam!

borodykriszti

Annak ellenére, hogy én éreztem, hogy valami nem stimmel, de nem tudtam, hol akadtam el, meg sem tudtam magamban megfogalmazni. Zsuzsi a Lépj Tovább! Kurzusban erre rögtön ráérzett és mondta a megoldásait! Pont erre volt szükségem!

Borody KrisztinaSilk&More

Comments

 1. @Zsuzsi,

  Aki csak addig nyújtózkodik amíg a takaró ér annak nincs fantáziája! ;)
  OK! Csak az a baj, hogy a médiák a takaróhosszabbítás alternatíváját hitelfelvétben jelölik meg. És nincs oda írva, hogy káros az ön és családja egészségére! ;)

  Viccet félretéve, a család a közép európai trendek, mind arra tréningelnek, hogy hunyászkodj meg, szidd a szomszédot, átkozd a kormányt és várd a csodát…
  István

 2. Jó, hogy nem tartod meg az optimizmusodat, hanem hirdeted, mert igazán ráfér erre az országra ;) Legyünk minél többen, akik mernek belevágni, nem csak várni a csodát!
  Én rajta vagyok ;)

Speak Your Mind

*